Dzięki forumowiczforumowicz pisze:Krykiet66
...To co zrobiłeś więc jest psu na budę..
Węglan wapnia

I pomyśleć że na tej "kredzie" pisało "KREDA POLSKA"
Pozdrawiam Krykiet
Dzięki forumowiczforumowicz pisze:Krykiet66
...To co zrobiłeś więc jest psu na budę..
forumowicz pisze:Krykiet66
To jest to samo. Jedna- to nazwa związku chemicznego, drugie- to nazwa produktu spożywczego. Chemicznie jest to to samo.
Jak się nie pieni znaczy nie jest to węglan wapnia. To co zrobiłeś więc jest psu na budę.. Dlatego proponowałem kredę aby każdy miał pewność widząc naocznie pienienie, że reakcja zaszła i że użyty surowiec to faktycznie kreda.
W dzisiejszych czasach nie oszukują z kredą jedynie ...kury. One niezmiennie znoszą jaja, których skorupka zbudowana jest właśnie z węglanu wapnia.
Witamromaszka pisze:Luka85 to jest sucha zgnilizna, Kozula radziła, żeby zrobić, przynajmniej 3 opryski po rząd wapnem, co trzeci dzień. Jeśli końcówka pomidora nie jest jeszcze za bardzo zaatakowana zgnilizną to go nie obrywać, po tych zabiegach powinno się zagoić
Pewno , jak zwykle, jednych to zainteresuje a innych będzie nudzić. Ale niech tam...elzunia70 pisze:proszę o uściślenie czy wyjaśnienie czy dobrze myślę
jeśli potrzebują moje roślinki żeby je zasilić i potasem i magnezem to
jeden pierwiastek podaje jako saletrę
a drugi jako siarczan
żeby ani nie przeazotowac ani też nie zakwasić zbyt dużą podażą siarki
Roztwór siarczanu potasu miał stęzenie 4 g/litr . Częściowo zaszła reakcia wymianyeldo pisze:kto mi powie ,czy mam się już martwić.A narozrabiałem w taki sposób 3 dni temu wsypałem do wiaderka siarczan potasu 20g zalałem wodą 5l i po 2 dniach zapomniałem ,że w tym wiaderku jest siarczan potasu i z tego wiaderka wlewałem wodę do opryskiwacza w którym rozrobiłem saletrą wapniową i tym opryskałem pomidory, czy to moze być szkodliwe? chociaż po godzinie zaczął padać lekki deszczyk ale bardzo krótko.
Dokładnie od 30 - 45 ml/litr.Hania_wroc pisze:(50ml na 1 litr wody)