siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Tereska, ja się też właśnie nad tym zastanawiałam, bo mam jedne opisane jako "Zielona Zebra 139" a drugie jako "Zebra Pomarańczowo-Zielona". No i nie wiem... Czy to to samo? Pewnie dowiemy się jak zaowocują i dojrzeją 

Pozdrawiam, Dorota
Myślę, że to nie jest to samo. Ja również otrzymałam nasionka zebry pomarańczowo-zielonej. Były to nasionka wydłubane z pomidorka sklepowego - o ile się nie mylę - koktajlowego. 

Pozdrawiam! Tereska 

- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Oooo! To super! Takiej koktajlówki to nie miałam 

Pozdrawiam, Dorota
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Mi też ciężko wyczuć te podlewanie.
Jak upał był to codziennie podlewałam, a teraz widzę że muszę poczekać aż dobrze ziemia przeschnie, bo znowu za mokro.
Część pomidorów już wysadzona pod folią. Przykryta agrowłókniną. Temperatura pod folią: tylko 11 w dzień.
Te w pojemnikach(jeszcze nie wysadzone) zabrałam do domu, by przeczekały te chłodniejsze i mokre dni. Wysadzę po zimnej Zośce.
Nie wyglądają za dobrze, wiem (z przelania, z zimna, z głodu, chłodu czy ciasnoty, sama nie wiem, pewnie wszystkiego po trochu) Męczą się bidule, ale trudno. Jak trafią do gruntu na pewno szybko wrócą do formy. Jeszcze z 10 dni muszą wytrzymać.

Te pod folią wyglądają znacznie lepiej.
Jak upał był to codziennie podlewałam, a teraz widzę że muszę poczekać aż dobrze ziemia przeschnie, bo znowu za mokro.
Część pomidorów już wysadzona pod folią. Przykryta agrowłókniną. Temperatura pod folią: tylko 11 w dzień.
Te w pojemnikach(jeszcze nie wysadzone) zabrałam do domu, by przeczekały te chłodniejsze i mokre dni. Wysadzę po zimnej Zośce.
Nie wyglądają za dobrze, wiem (z przelania, z zimna, z głodu, chłodu czy ciasnoty, sama nie wiem, pewnie wszystkiego po trochu) Męczą się bidule, ale trudno. Jak trafią do gruntu na pewno szybko wrócą do formy. Jeszcze z 10 dni muszą wytrzymać.
Te pod folią wyglądają znacznie lepiej.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Chodzi mi konkretnie o podlewanie pomidorków w donicy na balkonie.forumowicz pisze:Myślę, że Kaśka to wyjaśniła krotko i zrozumialedamianczypek pisze:forumowicz wyjaśnij jeszcze raz jak podlewać pomidorkiPodlewanie warzyw to ostateczność. Są one równie leniwe jak człowiek. Jeśli sie zacznie podlewać to trzeba to czynić przez cały czas. Dlaczego ?. Otóż z lenistwa właśnie tworzą wtedy główną masę korzeni w strefie powierzchniowej. Wystarczy wtedy jedno przesuszenie wierzchniej warstwy gdy w pewnym momencie zaniechamy podlania i może być po roślinie. Marchew np. podlewana tworzy tzw brodę tj wiązkę drobnych korzeni umieszczonych wokół korzenia i wygląda wtedy nieciekawie. Oczywiście przy długotrwałej suszy trzeba rosliny podlewać ale na całej powierzchni a nie tylko pod krzakiem i taką ilościa wody by utrzymać stałą wilgotność warstwy ornej tj ok 20 cm.minia821 pisze:Sam musisz dojść do tego
Pozdrawiam
ja nie widzę w podlewaniu filozofii
sprawdzasz czy ziemia jest mokra czy sucha i podlewasz
jak masz dziurki w doniczce to właściwie na zalanie marne szanse:) chyba, że ktoś jest bardzo zdolny:)
jak masz dziurki w doniczce to właściwie na zalanie marne szanse:) chyba, że ktoś jest bardzo zdolny:)
-
- 200p
- Kontakt:
oczywiście dziurki w donicach są obowiązkowe ale nie powiesz mi że można lać bez umiaru bo wszystko dołem wyleci???chasse pisze:ja nie widzę w podlewaniu filozofii
no nie
ale wystarczy podlać 2-3razy i nabierzesz wprawy
nie ma jakiegoś złotego środka, ani wzoru ile roślina dziennie potrzebuje wody
pozdrawiam:)
ale wystarczy podlać 2-3razy i nabierzesz wprawy

nie ma jakiegoś złotego środka, ani wzoru ile roślina dziennie potrzebuje wody
pozdrawiam:)
-
- 200p
- Kontakt:
Nie podlewać aż wierzchnia warstwa będzie wyraźnie sucha-tak wyczytałem i tak robię.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2012, o 18:27
@ tula - dziekuje za pomoc, wiem juz teraz ze 3x dziennie podlewanie pomidora to zly pomysl. Mam nadzieje ze roslinki sie zbytnio nie przyzwyczaily i jak ogranicze teraz podlewanie to nie bedzie z nimi problemu.
Skad sie wzielo moje przekonanie ze czeste podlewanie to dobry pomysl? - w tym samym tunelu mam tez papryke, i zauwazylem ze w czasie ostatnich upalow pomimo porannego podlewania w srodku dnia liscie zaczynaly zwisac z rosliny. Przeczytalem gdzies na forum, ze papryke podlewac tak czesto jak tego potrzebuje - cokolwiek to znaczy:) myslalem ze z pomidorami podobnie.
Skad sie wzielo moje przekonanie ze czeste podlewanie to dobry pomysl? - w tym samym tunelu mam tez papryke, i zauwazylem ze w czasie ostatnich upalow pomimo porannego podlewania w srodku dnia liscie zaczynaly zwisac z rosliny. Przeczytalem gdzies na forum, ze papryke podlewac tak czesto jak tego potrzebuje - cokolwiek to znaczy:) myslalem ze z pomidorami podobnie.
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Brzoskwinko dziękuję za zdjęcie black cherry - te n/n pomidorki, które wysadziłam do wiader łudząco przypominają twojego więc jest szansa że to jest on
. Black cherry ładnie się trzyma ale koralik się zrobił bardzo filoletowy - na razie tylko łodyga - mam nadzieję że jest mu tylko zimno (nakryłam je włókniną dzisiaj z obawy przed zimnem)

Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Wiesz, ja takiej pewności nie mam. Dlaczego ?grosik pisze:mam nadzieję że jest mu tylko zimno
Otóż moje pomidory wysadzone do otwartego gruntu prawie tydzień temu nie mają takich objawów niedoboru fosforu. Obawiam się wiec , że to nie jest tylko temperatura.
AgaM Co to za ziemia w której rosną Twoje pomidory ?.
Pozdrawiam
Szykujecie się na dzisiejsze przymrozki(edit:no może dzisiaj jeszcze nie będą ale wkrótce)? Czy duże wiadra nałożone na pomidory plus ewentualnie znicze pomogą ochronić pomidory przed przymrozkiem w tunelu? I jak robicie ze zniczami - jeden do jednego? - jeden znicz na jedną sadzonkę pomidora?
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Patrząc na prognozę pogody na następne dni, to moje świeżo pikowane maleństwa wyniose na zwiady dopiero w środę :P Reszte zresztą też. Na razie są w chłodnym pokoju. Słońca i tak nie ma tylko chmury
(

A te maleńkości to nie wiem czy zdążą wyrosnąć, a co mnie podkusiło żeby jeszcze dosiewać? Nie wiem..
Teraz biorę się za sianie sałatki i resztę ziemi wynoszę do piwnicy
I tyle na dziś
Pozdrawiam 

A te maleńkości to nie wiem czy zdążą wyrosnąć, a co mnie podkusiło żeby jeszcze dosiewać? Nie wiem..
Teraz biorę się za sianie sałatki i resztę ziemi wynoszę do piwnicy

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.