McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

No dynie ciut miejsca niestety zajmują, ale własnej zupy kremu, albo chlebka dyniowego nie mogę sobie odmówić. I tej radochy z pomarańczowych kulek jesienią ;:1 Dlatego dobrym pomysłem przy małej przestrzeni jest puszczenie pędów dyni na trawnik- tam może sie rozłazić nie zajmując przestrzeni warzywkom- u mnie tak bedzie większość rosnąć.
Czekam na fotki :wit
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Dodatkowo pozytywnym sposobem na ograniczenie zbytniego rozrastania się pędu jest ucięcie go tak jak w arbuzach (4 liście za zawiązanym owocem), owoc ma więcej substancji do rozwoju a i boczne pędy które na pewno odbiją będą miały nowe zawiązki i tak w kółko, ewentualnie można posadzić więcej nasion i poprowadzić krzaki tylko na jeden owoc goląc wszystko co odbija :wink: (owoce większe i krzak w ryzach).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mafelini
50p
50p
Od: 28 sie 2011, o 01:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też śledzę Twój wątek i także zachęcam do uprawy dyni. Rozrasta się - to fakt, ale potem owoce swoim rozmiarem potrafią wynagrodzić :) Zaraz idę robić placuszki dyniowe na obiad :) Uwielbiam je :)
Pozdrawiam, Marzena
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

mafelini Witaj w moim wątku! :wit Placuszki z dyni najlepsze ^^ Mam nadzieję, że pewnego roku uda mi się z własnych dyń takie placuszki i ciasto zrobić. Ale jeszcze nie teraz.

Ginka Wiem wiem, znam ten sposób od dawna, aczkolwiek nigdy go u siebie nie wypróbowałem :wink:

PatiLu Generalnie moja grządka ma to do siebie, że jest mała niestety :( Gdybym mógł to zaorałbym cały ogród, serio. Niestety nie mam takiej możliwości i, jak już wspominałem wcześniej, muszę zawsze stawiać na pewny plon :wink: Kiedyś na pewno wrócę do uprawy dyń, jednak nie wiem, kiedy to będzie :roll:

A oto dzisiejszy wygląd kawałka przekopanej grządki, prace idą pełną parą :wink:

Obrazek

Oto archiwalne zdjęcia, które obiecałem dodać. Dwa pierwsze są z 5 sierpnia 2011r., ostatnie zaś z 2 kwietnia 2011r. Duużo się od tego czasu zmieniło. Przedstawiają one pierwszy kawałek mojej obecnej grządki. Wtedy to było koło. Na podstawie tych zdjęć oraz mojej pamięci jestem w stanie stwierdzić, że grządka ta powstała na jesień 2010 roku :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

Witaj Michaś:) Na przedostatniej fotce widzę liście arbuza? Ładnie rośnie. Kiedyś nie udawały mi się również dynie. Od kilku lat radzę sobie z nimi z powodzeniem. Ważne by je dobrze nakarmić i lać dużo wody! Ale nie o tym chciałam. Czytam Ciebie cały czas - pytałeś kto podczytuje więc odpowiadam. Ciekawa jestem Twoich nowych pomysłów na tunel. Ja w tym roku rezygnuję z marchewki na rzecz pomidorków, ogórasków, fasoli, dyni i cukinii. Mam nadzieję trzymać się tego postanowienia.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Witaj, Aniu! ^^ Bardzo się cieszę, że podczytujesz mój wątek :) Otóż mówisz, że na przedostatnim zdjęciu rośnie arbuz. Nie, to nie arbuz, to rabarbar :D Arbuza prawdę mówiąc nigdy nie uprawiałem - za dużo zachodu.
Tak się składa, że mam już w głowie pewien pomysł na tunel - myślę, że na tyle realny, że w czasie zimy zbuduje jego szkielet. Jak najszybciej podzielę się z Tobą i innymi moim projektem :D
Mówisz, że rezygnujesz z marchewki. U mnie ona bardzo ładne rośnie, szczególnie na redlinach, także dla mnie to był jest i będzie zawsze numer 1 ;:138 Ja szczerze mówiąc to myślę czy nie zrezygnować z groszku - niby ładnie rośnie, jego zbiór strąków waha się u mnie zawsze w granicach jednej średniej kuchennej miski. Cóż, zastanowię się jeszcze nad tym :wink:

A na dziś planuję kontynuację prac przy grzankach :)
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

U mnie z groszkiem jest tak samo, w tym roku go nie będzie :)
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Witaj, Justyno :wit To widzę zatem, że na jednym warzywny wózku jedziemy :D
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Tak minął mi dziś dzień. Widać różnicę? :D

Obrazek
Awatar użytkownika
vibana
200p
200p
Od: 22 lut 2014, o 17:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

McMArchewka pisze:PatiLu No wiesz, jak dla mnie to już najwyższa pora :D Ja osobiście uwielbiam robić plany ogródka ^^
A notatka przy pomidorach brzmi tak: Pomidory (wcześniej sałatka, rzodkiewka, szpinak, koperek), przy burakach (między redlinami prawdopodobnie cebula i czosnek), marchew (między redlinami cebula i czosnek), przy cukinii (wcześniej koperek, sałata), przy ogórkach (po sznurku) :wink:
Witaj Michale. Też Cię podczytuję :) Ja też uwielbiam robić plany ogródka . Już zmieniałam rozkład 3 razy, a do wiosny jeszcze kilka razy zmienię (chyba) :D Na razie mam już zaorane i posianą marchewkę i pietruszkę, więc to się nie zmienia, a resztę warzywek - zobaczymy. Do wiosny daleko :D
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

vibana Witaj w wątku! ;:138 :wit Robienie planów warzywniczka to najprzyjemniejsza rzecz podczas jesieni i zimy ^^ A powiedz proszę, jakie odmiany marchewki i pietruszki zostały już przez Ciebie posiane?
Awatar użytkownika
vibana
200p
200p

Post »

Posiałam wczesną Jagnę i późna Flakkese 2 a pietruszkę Roksanę i jeszcze jakąś. Nie znam się szczególnie na odmianach sieję, co jest w sklepie :D
Pozdrawiam Violetta
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Rozumiem :D Ja staram się z roku na rok wybierać najlepsze dla siebie odmiany i tak na przykład w przyszłym sezonie ponownie będę siał marchew Kalinke F1, która się u mnie w tym roku bardzo dobrze sprawdziła :wink:
Awatar użytkownika
vibana
200p
200p

Post »

Patrząc na zdjęcia, zauważyłam, że masz dobrą ziemię w warzywniaku, a ja mam sam piasek i nie przywiązuję wagi do odmian. Dla mnie marchewka to marchewka. I tak korzystam z niej tylko wtedy, kiedy gotuję na wsi. FO zaraziło mnie dyniowatymi i pomidorami, chociaż mam kiepską ziemię. Ale intensywnie ją nawozimy obornikiem, który kupuję od sąsiada. Mam nadzieję, że jeszcze rok, jeszcze 2, a doprowadzimy ziemię do stanu zadowalającego :D
Pozdrawiam Violetta
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Generalnie ten warzywnik powstał na miejscu dawnego składowiska trawy z koszenia. Pamiętam jak to miejsce wyglądało zaraz po usunięciu trawy, pamiętam też same usuwanie trawy, pamiętam to jakby to było wczoraj :D Pamiętam, że zaraz od razu zaintrygowała mnie ziemia, bardzo czarna, bogata w próchnice :D Ahh to były czasy. Potem to się grzadkę tylko powiększało!
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”