Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Jolu serdecznie Ci dziękuje, pocieszyłaś mnie.
Lukasz uki94
może delikatny oprysk asahi? Ponoć stosuje się gdy roślinki zmarzną trochę...
(nie stosowałem do tego, tak jest w ich instr. obsługi)
(nie stosowałem do tego, tak jest w ich instr. obsługi)
Jokaer sokol_ka Dzięki za informacje.
Jak tak to czytam o pomidorach : o nawożeniu, o sianiu i pikowaniu, o amatorach pomidorów w gruncie tudzież pod folią, o chorobach i szkodnikach i kilku innych to aż człowiekowi się od niechciewa że aż tyle trzeba wiedzieć o zwykłym pomidorze 

- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Musiałoby mi chyba obie nogi urwać, żeby tak rzadko zaglądać na parapety...Agulka11 pisze:średnio co drugi dzień na nie patrzysz

A moje pytanie - trochę źle je ująłem, bo faktycznie zabrzmiało jakbym miał dawkować leki człowiekowi, bardziej chodziło mi o zależność, że stosując ziemię o określonym stężeniu pierwiastków w określonej wielkości pojemnikach dla danej rośliny powinniśmy mieć spokój z niedoborami przez X okres - jakie w przybliżeniu zależności można przyjąć...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Jak przesadza się kwiatki w większą doniczkę i świeżą ziemię, to zalecają przez dwa tygodnie nie podlewać nawozem. Ale one mają rozrośnięty system korzeniowy i zwykle sporą część nadziemną
. A takie małe mizeroty, ile mogą ciągnąć z tej ziemi
. Na miesiąc wystarczy na pewno
.

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Z tym porównaniem potrzeb kilkucentymetrowego pomidora do kwiatka byłbym ostrożny - w tym przypadku wielkość może nie mieć znaczenia 

Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zerknijcie proszę na moje pomidory. Czy mogę już je przepikować 

Czy mogę przepikować pomidory, które dopiero wypuszczają liście właściwe, jak na powyższych zdjęciach.
I jeszcze takie dość wyciągnięte:

Chcę je jak najszybciej przepikować, tylko nie wiem czy mogę

Czy mogę przepikować pomidory, które dopiero wypuszczają liście właściwe, jak na powyższych zdjęciach.
I jeszcze takie dość wyciągnięte:

Chcę je jak najszybciej przepikować, tylko nie wiem czy mogę

- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pikować zdecydowanie. Jak są wyciągnięte pikuj pod ukos w doniczce i po liścienie.
Mają nóżki fioletowe czy to kwestia światła?
Mają nóżki fioletowe czy to kwestia światła?
- McMArchewka
- 1000p
sachel Dziękuję, jutro się za nie biorę. Tak, mają fioletowe nóżki, u mnie jednak jest tak co roku z pomidorami. Zaryzykuję stwierdzenie, że to ich cecha morfologoczna
Oczywiście te, które są na zdjęciach to tylko przykłady, bo mam jeszcze z 15 doniczek, w których pomidory zaczynają wypuszczać liście właściwe.
Czyli mogę spokojnie pikować

Czyli mogę spokojnie pikować

McMArchewka Pikuj a zwłaszcza te wysokie, nie wiem jakie masz do nich pojemniki, ale zastosowałbym jak najwyższe np.wysokie pudełka takie jak są od śmietany czy maślanki(pamiętaj zrobić otworki), wtedy pikujesz po same liścienie i łodyżka puszcza korzenie, a jeśli mogę Ci poradzić to następnym razem lepiej będzie gdy będziesz siał włożyć do doniczki dużo ziemii, bo w twoich doniczkach jest trochę za mało przez to pomidorek ma ciemno i jest taki wysoki bo "chce" do światła, tymi fioletowymi łodyżkami tak bardzo bym się nie przejmował u mnie też tak miały i jak zapewniłem im wyższą temperaturę to zabarwienie właściwie znikło, prawdopodobnie wynika to z tego, że miały trochę zimno, a wtedy jest zaburzone pobieranie fosforu.
Lukasz uki94
jakie odstępy między rozsadami
Witam
mam działkę na której chcę posadzić różnego rodzaju pomidory. Teren do uprawy ma 2m x ok 30 m. w jakich odstępach najlepiej sadzić rozsady
pozdrawiam
mam działkę na której chcę posadzić różnego rodzaju pomidory. Teren do uprawy ma 2m x ok 30 m. w jakich odstępach najlepiej sadzić rozsady
pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Re: jakie odstępy między rozsadami
Najlepiej wysokie odmiany rzędy 60cm krzaki od siebie 40 - 50 cm
Karłowe 40 - 50 x 40 - 50 cm Karłowe sadzi się gęściej żeby się krzaki nawzajem podpierały
Karłowe 40 - 50 x 40 - 50 cm Karłowe sadzi się gęściej żeby się krzaki nawzajem podpierały
- McMArchewka
- 1000p
Cóż, dziękuję
Jutro zabieram się zatem za pikowanie 

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja swoje sieję w przezroczystych pojemnikach np po mięsie lub kiwi. Wtedy może być mniej ziemi i tak nie wybiegają, bo mają więcej światła. Jak są już wysokie to dosypuję ziemi pod same liścienie i tak rosną sobie jakiś czas. Można w ten sposób opóźnić pikowanie i większe sadzoneczki przepikować głębiej.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Wybiegnięte siewki pikuję na takiej samej głębokości jak rosły , ale zarazem wgniatam łodyżkę w połowie wysokości z powrotem a podłoże . Wygląda to jak N , przy czym górne zawinięcie pozostaje na powierzchni , lub ciut wyżej , takie.. odwrócone U . Roślina dobrze wygląda , jest stabilna , a dodatkowo ma lepiej rozwinięty system korzeniowy porzez korzenie przybyszowe wyrosłe z łodyżki . Przy czym ten system korzeniwy pozostaje na górnym poziomie , co ma duże znaczenie przy wczesnym sadzeniu , lub glebach ciężkich , zlewnych .
Na wystawie ogrodniczej podpatrzyłem , w Poznaniu
Na wystawie ogrodniczej podpatrzyłem , w Poznaniu