Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Chodzi Ci o aldehyd glutarowy,tzw.węgiel w płynie?
Środek o którym mowa ze względu na CO2 nie jest stosowany przez osoby nastawione pro-ekologicznie.Zwiększa dziurę ozonową,a że działa na rośliny to druga strona medalu.Nie można mieć "mieć ciastko i zjeść ciastko".
Błażej
Jeśli ktoś trzyma roztwór do oprysku szczelnie zamknięty, to może on być nasycony CO2 jak gazowana woda mineralna albo wino musujące.
Jeśli ktoś trzyma roztwór do oprysku szczelnie zamknięty, to może on być nasycony CO2 jak gazowana woda mineralna albo wino musujące.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja nie miałem zamiaru promować jakikolwiek środek, tylko chodziło mi o jedną jego właściwość, czyli owe pęcherzyki CO2 które dostają się do wnętrza liścia i uwalniane są już w środku. A że tamten produkt również na bazie węglanu wapnia, to sobie skojarzyłem. Do dalszej dyskusji na temat skuteczności, czy szkodliwości na ozon, nie będę się wypowiadać, bo nie czuje się kompetentny
Chodziło mi tylko o to, czy w OW przy nie zakończonej reakcji, podczas stosowania go, istnieje możliwość wchłonięcia pęcherzyków CO2 do wewnątrz liścia i tam uwolnienie, przez co zwiększy się moc fotosyntezy 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 maja 2014, o 09:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam pięknie wszystkich forumowiczów! Od dwóch lat wynajmuję niewielką działkę i próbuję uprawy tego i owego, ale właśnie pomidory lubimy najbardziej, a że jestem troszkę ekomaniaczką to chciałabym wykorzystywać gównie środki naturalne. To tak tytułem wstępu
co mnie tu sprowadziło. Chcę również przyłączyć się do eksperymentu z OW i mam dylemat: zrobiłam preparat wg przepisu, ze składników które tu się pojawiały (kreda firmy Dragon z Obi, ocet 6% Jamar) i nie wiem co poszło nie tak ale reakcja kredy z octem trwała może pięć sekund (tzn ta burzliwa), syknęło, spieniło i już.. cisza. No nic pomyślałam, doleję wody i się zobaczy. No ale nic się nie zmieniło po 16 g, tzn np butla nie napęczniała jak niektórym, reakcji w środku za bardzo nie widać. Pachnie octowo-pudrowo-kredowo, po potrząśnięciu widać jakieś nieliczne bąbelki które szybko się uspokajają. Czy tak też może być??

- pati3456
- 10p - Początkujący
- Od: 4 maja 2014, o 09:11
Witam i podłączam się do pytania Bibi123. U mnie taki sam efekt. Kreda z Obi, ocet winny Kamis. Zabulgotało i cisza
Dzisiaj jest trzeci dzień od wykonania i butla też nie jest napęczniała. Zapach dwutlenku jest intensywny. Może tak zostać czy próbować z innym octem?
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Patrycja
Patrycja
Dwutlenek węgla nie ma zapachu.
Podejrzana jest kreda.
Podejrzana jest kreda.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
U mnie po przereagowaniu i dopełnieniu wodą był zapach, ale octowy. Natomiast jak zanurzyłam paluch żeby organoleptycznie spróbować roztworu, to smaku octowego nie miał
.

-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
No właśnie z kredą widać bywa problem. Ja zakupiłam kredę malarską firmy Cezat, specjalnie zadzwoniłam do producenta żeby dopytać się o skład, dowiedziałam się że to produkt naturalny o zawartości wapnia ok. 28 procent, ale dodatkowo zawiera też magnez
Spróbowałam przeprowadzić reakcję i kiszka, pieniło się minimalnie, a smak jak był kwaśny taki pozostał. Teraz planuję zakup czystego węglanu wapnia spożywczego, może w końcu zadziała jak należy.

Spróbowałam przeprowadzić reakcję i kiszka, pieniło się minimalnie, a smak jak był kwaśny taki pozostał. Teraz planuję zakup czystego węglanu wapnia spożywczego, może w końcu zadziała jak należy.
Pozdrawiam Joanna
Ja miałem podobnie i okazało się, że po oprysku przypaliło liście. Zmieniłem kredę i pierwsza reakcja na pewno jest większa i na razie póki co fitotoksyczności nie widać. Ale np. mszyc moje OW nie rusza. Mam taką kredę: http://sklep1365493.home.pl/pl/p/Kreda-Malarska-2kg/119
stosuję ktoś taką??
stosuję ktoś taką??
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja mam identyczną, tego samego producenta
.

Ja również mam taką samą.
Czyli skoro ty nie masz problemu z tą kredą to nie ma się o co bać. A powiedz mi czy oprysk OW + HB mógł niekorzystnie wpłynąć na jagody goji?? Bo dzisiaj zobaczyłem, że mają od wierzchołków głównie jakby przypalone liście, większość jest w połowie czarna (i podwinięta). nie wiem czy to winna tych opadów czy może oprysku a pytam ponieważ nie widziałem ich przed opryskiem i nie mam porównania.
Nie uprawiam jagody goji .
A za oprysk nieznanej rośliny bez próby na fitotoksyczność należy się OPR.
A za oprysk nieznanej rośliny bez próby na fitotoksyczność należy się OPR.
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
Ja od samego początku testowania OW używam kredy malarskiej z Obi. Na początku używałam octu winnego z Auchana a teraz octu jabłkowego z Biedronki. Przy winnym reakcja była bardzo burzliwa przy jabłkowym mniej( coś się spieni, po syczy i koniec). Jedno co zauważyłam to efekt stymulacji wzrostu był bardzo widoczny przy occie winnym. Przy jabłkowym krzaki są ładne krępe, ciemno zielone ale nie rosną tak szybko.
Pozdrawiam GOSIA