Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Alembik pisze:Ja je hoduje metodą dosypywania ziemi do kufla i im głębiej w tym kuflu, tym dłużej się mogą wyciągać. Dlatego zawsze jeden najdłuższy skracam trochę. Ale pomidory w ogóle ukorzeniają się błyskawicznie i się zastanawiam czy nie można by było nawet bardziej ich skracać przy przesadzaniu.
Tak, możesz skracać (przycinać) korzenie o połowę przy przesadzaniu, i nic złego z tego nie będzie.
pozdrawiam, Gunnar
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2012, o 23:21

Post »

Przeglądałem ostatnio ten wątek, ponieważ za jakiś czas będę chciał przesadzać moje pomidory z palet do kubków 0,4l. Zastosuje do tego celu metode zalecaną przez forumowicz czyli torf odkwaszony i nawóz w płynie. Problem pojawił się przy doborze nawozu, po pierwsze czy skład procentowy NPK podawany na nawozach jest w formie pierwiastkowej czy tlenkowej, ponieważ nie każdy producent to uściśla. I tu wyczytałem, że skład powinno podawać się w formie "przyswajalnej" czyli tlenkowej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nawozy_NPK
A druga sprawa czy zawartość składników pokarmowych, którymi się sugerujemy czyli:
Zawartość składników pokarmowych w 1 litrze podłoża przeznaczonego do przygotowania rozsady powinna wynosić: N - 150 -200 mg, P- 120- 180 m, K- 300 mg, Mg- 60 mg, Ca- 2000 mg i pH - 6,0- 6,3.
http://www.uprawyekologiczne.pl/283_Prz ... idora.html
odnosi się do pierwiastków czy do tlenków, ponieważ w obu przypadkach te proporcje będą inne ??
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Na opakowaniach nawozów podaje się składniki w formie tlenkowej. Jeśli masz wątpliwości, to wystarczy popatrzeć się na zawartość fosforu. ponieważ tutaj przelicznik P na P205 jest największy. Zapamiętaj sobie raz na zawsze, że liczby graniczne dla fosforu dla większości warzyw są zawarte między 60-80 czystego fosforu ,więc jeśli teraz to pomnożysz przez przelicznik, to te wartości graniczne, ale już wyrażone w formie tlenkowej , będą odpowiednio 138-184. Widzisz, że są to dwa różne rzędy wielkości. Zatem jeśli spotkasz się z wartościami poniżej 100 znaczy to, że zawartość tyczy się czystego fosforu, jeśli zaś będzie to powyżej 130 oznacza to formę tlenkową niezależnie jak to będzie oznaczone.

W cytowanym przez Ciebie fragmencie mylnie oznaczono P2O5 jako P. No bo skoro te 120-180 to jest P to odpowiednio wyrażone w formie tlenkowej byłoby 276- 396 i to są liczby wtedy absurdalne

Tak, że wartości składników są w tym tekście wyrażone w formie tlenkowej lecz użyto mylnych symboli.
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zapamiętaj sobie raz na zawsze, że liczby graniczne dla fosforu dla większości warzyw są zawarte między 60-80 czystego fosforu
Wklepie to sobie do twardego dyskuObrazek
Kolejny raz dziękujeObrazek i Wesołych Świąt Obrazek
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
marcoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2013, o 11:38

Post »

Wielu forumowiczów używa podłoża do wysiewu i pikowania Aura firmy Hollas z Pasłęka. Czy ktoś orientuje się jaka ilość nawozu znajduje się w tym podłożu? Szukałem na stronie producenta i w ogóle w sieci ,ale znalazłem tylko tyle ,że podłoże warzywne dla pomidora i papryki tej samej firmy zawiera dawkę nawozów 1kg/m3, jak sądzę wystarczającą. Czy można przyjąć ,że podłoże do wysiewu też zawiera taką ilość nawozu?
Pozdrawiam,Mariusz.
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

marcoman pisze:Czy ktoś orientuje się jaka ilość nawozu znajduje się w tym podłożu?
Tu masz strone z tym wątkiem:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k#p3751205
marcoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bastek76,chyba niezbyt dokładnie przeczytałeś mój post :wink: Ja nie pytam jaka ma być ilość nawozu ani stosunek NPK,ale ile konkretnie jest nawozu w tym konkretnym podłożu.
Pozdrawiam,Mariusz.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

marcoman pisze: Czy można przyjąć ,że podłoże do wysiewu też zawiera taką ilość nawozu?
Podłoże do wysiewu powinno się różnić ilością nawozu tzn im starsza roślina ,tym nawozu może być więcej. W przypadku pomidorów podłożem do wysiewu może być czysty torf odkwaszony ponieważ nasiona zawierają niezbędny zestaw składników a siewki przebywają w tym podłożu krótko.
a nie pytam jaka ma być ilość nawozu ani stosunek NPK,ale ile konkretnie jest nawozu w tym konkretnym podłożu.
To przeczytaj jeszcze raz uważnie linkowana przez bastek76 stronę, bo Marginetka podaje tam ile nawozu zawiera podłoże Aura z Pasłęka i jest to 0,6 kg/ m3
marcoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No rzeczywiście ,nie doczytałem ,że to Aura :oops: Bastek76,przepraszam.
Mam w takim razie następne pytanie.Moje siewki mają równo miesiąc ,a wyglądają niezbyt okazale.Czy to już jest wina braku nawozu,czy też trzymania ich w bardzo widnym ,ale niestety chłodnym pomieszczeniu,gdzie temp.wynosi obecnie ok.14 stopni i jest mniej więcej taka sama przez całą dobę.Dodam,że ta partia jest przeznaczona do tunelu ,gdzie chciałbym ją wsadzić po 25 kwietn

Niestety ale linki nie działają ,nie wiem w czym problem :evil: Obrazek [
url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f8 ... e292d.html]Obrazek[/url]

Edit2. Odrobiłem lekcję z zakresu wstawiania zdjęć :)
Pozdrawiam,Mariusz.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

marcoman ja mam sadzonki w tym podłożu (Aura z Pasłęka 0,6 kg/ m3), póki co jest dobrze, nawet bardzo dobrze, niedoborów nie widzę
Obrazek

Też trzymam w skrajnych warunkach ok 12C noc/16C dzień. Po wsadzeniu w kubki styropianowe zaczęły mocniej rosnąć, chociaż mi bardziej zależało na ukorzenieniu :?
marcoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Monika,spadłaś mi chyba z nieba z tym zdjęciem ;:oj moje siewki są prawie identyczne,siałem je miesiąć temu,a ponieważ robię to po raz pierwszy(do tej pory zawsze kupowałem gotową rozsadę),to nie wiem czy maja właściwy wzrost.
Pozdrawiam,Mariusz.
x-xm-a

Post »

Tyle, że moje miesiąca nie mają i były dużo mniejsze zanim je 4 dni temu wstawiłam w styropian, trochę się jednak bałam, że je którejś nocy ..trafi z zimna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3780824 To ocieplenie nóżek dużo dało.
No i ja mam je do gruntu, więc mam nadzieję, że trafię z wielkością sadzonek w upalny maj :D
marcoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

W takim razie przenoszę je do cieplejszego pomieszczenia,mam nadzieję ,że nie zaczna wybiegać.Dziękuję za rady :D
Pozdrawiam,Mariusz.
x-xm-a

Post »

Jeszcze nie do końca odrobiłeś lekcję :D wklejasz w swój post tylko linki z fotosika (np link 'Miniaturka na forum (zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze')
Obrazek Obrazek

I moja rada - jeśli przeniesiesz w cieplejsze miejsce to podlej, coś mi się wydaje, że one za sucho mają. Każdy pewnie ma swój sposób na podlewanie - ja podlewam b. rzadko ale za to solidnie nawet w tak niskich temperaturach
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

Czym wypełniacie dno doniczki lub pojemnika z pomidorami/papryką(na docelowym miejscu w moim przypadku balkonie...) ?Czy mogą to być jakieś kamyki lub potłuczona ceramika?W tamtym roku miałem samą ziemię jednak teraz zastanawiam się czy nie lepiej będzie coś innego na dnie?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”