Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Post »

Mam pytanie czy ktoś z was uprawiał pomidory na słomie? Chodzi mi o zupełną uprawę na takich kostkach ze słomy. Znalazłam trochę informacji na YT na ten temat na polskich stronach nie wiele :( tu jest taki film przykładowy http://www.youtube.com/watch?v=2RPpCBbUfIQ . Bardzo mnie to interesuje ze względu na to ze takie kostki są o wiele tańsze niż np. 20L ziemi, kostka to koszt ok 2-3 zł plus troszkę ziemi. Ale nie wiem jak potem te plony wychodzą. Czy ktoś z was tak uprawiał cokolwiek?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No ale w taką słomę trzeba coś lać ,żeby pomidory miały składniki potrzebna do życia.... I teraz pytanie co? Chemię? Czy jest opcja ekologiczna? Sama jestem ciekawa
Asia
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Jako że nie ma dostępu do obornika, to i tak stosuje ten granulowany i myślałam ze wystarczy rozsypać tam obornik w granulkach, poza tym w kostce myślę ze spokojnie można posadzić z dwie sadzonki pomidorka. No albo jakiś tam humus i oczywiście gnojówka z pokrzywy tez czasem nimi podlewam. Tylko nie widziałam tematu by ktoś tu w Polsce stosował taka uprawę. Z tego co widziałam głównie właśnie do pomidorów i dyniowatych wykorzystują słomę.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

paprotka882 pisze:nie widziałam tematu by ktoś tu w Polsce stosował taka uprawę.
Trzecią metodą uprawy jest uprawa na balotach słomy, które układa się w dołki o głębokości 10 cm - jeden obok drugiego - i nawilża podlewając małymi dawkami wody przez 2-3 dni. Następnie dodaje się, rozsypując równomiernie na powierzchni, około 2kg saletry amonowej na 100kg suchej słomy i wymywa słabym strumieniem wody. Po 2-3 dniach dodaje się 0,8kg superfosfatu potrójnego, a po następnych 2-3 dniach 0,8kg saletry potasowej, 1kg saletry wapniowej i 0,3kg siarczanu magnezu. Po około tygodniu można przykryć słomę niewielką ilością podłoża i ustawiać pierścienie z sadzonkami.
http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla- ... onami.html
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

No tak sporo roboty z tym. Chodziło mi bardziej o temat osób które na własnej skórze przetestowały taki rodzaj uprawy. Myślę ze bym zrobiła trochę bardziej prymitywnie tą uprawę czyli właśnie nawozy naturalne, dołek w słomie, nieco ziemi i sadzonka :/ .
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Mnie też przeraża ilość nawozu. Kilka lat temu zrobiłam eksperyment z ogórkami na słomie. Wydłubałam dołek w balocie, nasypałam kompostu i posadziłam ogórki. Jak na eksperyment wyszło nieźle. Przede wszystkim miały ciepło w "nogi", a u tych warzyw to ważne. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

szarotka66 pisze:Mnie też przeraża ilość nawozu. Kilka lat temu zrobiłam eksperyment z ogórkami na słomie. Wydłubałam dołek w balocie, nasypałam kompostu i posadziłam ogórki. Jak na eksperyment wyszło nieźle. Przede wszystkim miały ciepło w "nogi", a u tych warzyw to ważne.
Dyniowate potrzebują też dużo składników pokarmowych. Tu wiele osób pisało o uprawie dyń na kompostowniku, a ja miałem najlepsze wyniki z bezpośrednio sianymi ogórkami w Danii właśnie na kompostowniku.
pozdrawiam, Gunnar
Kalma
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:02

Post »

A ja mam pytanie odnośnie pomidorów uprawianych w donicach - Jak przygotowujecie ziemię do takiej uprawy?
Dzięki akcji wymiany ilość odmian niebezpiecznie wzrasta - powierzchnia mojego małego przydomowego ogródka niestety nie ;:185 - postanowiłam więc kilka odmian pomidorków koktajlowych, głównie samokończących posadzić w donicach na deck'u.
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

Kalma pisze:A ja mam pytanie odnośnie pomidorów uprawianych w donicach - Jak przygotowujecie ziemię do takiej uprawy?
Dzięki akcji wymiany ilość odmian niebezpiecznie wzrasta - powierzchnia mojego małego przydomowego ogródka niestety nie ;:185 - postanowiłam więc kilka odmian pomidorków koktajlowych, głównie samokończących posadzić w donicach na deck'u.
Nic nie przygotowywalem w tamtym roku .kupiłem ziemię w biedronce i realu -najtanszą.wszystko było ok.Nie przejmuj się tymi dziwactwami które ci ktoś proponuje.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Kalma!
Zależy gdzie mieszkasz.Czy masz dostęp do obornika .Jeśli nie to wystarczy ziemia do uprawy warzyw.A potem dokarmianie nawozami płynnymi do pomidorów.
Pewnie w sklepach u was są różności.
Dwa lata temu miałam parę pomidorków w doniczkach.Na spód dałam troszkę kurzeńca,następnie ziemię i to wszystko.Potem tylko trzeba podlewać i zasilać.
Kalma
100p
100p

Post »

DamianC - Raz kupilam taka zwykłą, najtańszą ziemię z marketu - można było z niej co najwyżej lepiankę zbudować ;:222 taka zbita, zbrylona i gliniasta.

Maraga - Znajomy kupił dom w sąsiednim stanie do którego prowadzi droga przez farmy - więc dzięki temu mam dostęp do obornika w dodatku z dostawą do domu. Nie bardzo tylko wiem w jakiej ilości i czy dać na samo dno donicy i przysypać ziemią?
Czym kierować się przy wyborze ziemi? I czy mogę wymiksować ją z kompostem (kupnym)?
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Kalma ja uprawiam od lat pomidory w doniczkach na tarasie pod dachem i bez dachu. Ziemi drogiej tez nie kupuje tylko mieszam z kompostem i nawozem zanim sadze. Przede wszystkim ziemia nie powinna być ubita. Nawozu w granulkach daje, przyznam sie na oko ;:224 , a potem w razie potrzeby w płynie.
Jeżeli pomidor był do końca zdrowy, to na jesień ucinam nad ziemią, korzenie zostawiam w ziemi, i stawiam na zimę do ogródka żeby korzenie zgniły. Tak ziemia jest 2 lata w doniczce a potem sieje gorczyce i w trzecim roku rośnie tam coś innego, albo ziemia idzie do ogródka. To jest taki mój patent ;:209 Jak na razie nie miałam nigdy ZZ ani innej choroby pomidorów w doniczkach ach, oprócz Mączniaka, ale tylko raz, w zeszłym roku. Tylko przy malinowych trzeba uważać, żeby regularnie podlewać, bo są podatne na suchą zgniliznę w donicach.
Pozdrawiam
Ewa
Kalma
100p
100p

Post »

Ewa - Dzięki za odpowiedź/podpowiedź! Ja planuję w donicach tylko koktajlowe, ale za to naliczylam ich ok.20 odmian :-)
Chyba oszalałam :heja
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Kalma
Jeśli masz dostęp do obornika od drobiu to na dno donicy możesz trochę dać,ale mało żeby nie popalić korzeni.Bo przecież on tam będzie cały czas.A donica nie jest bardzo duża jak myślę.
Choć to nie ten temat ale ja tak robię przy sadzeniu pelargonii w skrzynkach.
majalomza
50p
50p
Od: 1 kwie 2011, o 19:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja miałam trzy odmiany koktajlowych ale w tym roku tylko koralik najlepiej nam smakował a synek zajadał prosto z krzaczka.
Pozdrawiam. Maja.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”