Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Wątek o ziemiórkach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41983
Dzięki Bobej za link.
Wrzucam zdjęcia tak jak mówiłem. Miałem jeszcze trochę poczekać, ale nie mogłem się powstrzymać
Najpierw wrzucam poprzednie i nowe zdjęcia dla porównania mojej papryczki Cayenne ( o ile to w ogóle jest Cayenne bo troszeczkę się różnią od siebie)
Stare zdjęcie:
(pierwsza)

Nowe zdjęcie:
(pierwsza)

Troszeczkę podrosła przez ostatnie dni.
Teraz druga Cayenne.
Stare zdjęcie:
(druga)

Nowe zdjęcie:
(druga)

Ta pierwsza Cayenne ma trochę inne owoce niż druga papryka ( Takie bardziej gładkie, mniej pomarszczone i jaśniejsze )
Zastanawiam się czy to ta sama odmiana
Może ktoś zerknie i mi powie. Poniżej wrzucam zdjęcia dla porównania.
To jest pierwsza:

To jest druga:
Ta druga zaczyna mi już czerwienieć
Czy ktoś może się orientuje jak długo może potrwać pełne dojrzewanie?
Jest u mnie dużo słońca, ale ograniczam ze względu na duży wiatr i boję się, że mi się połamią dlatego stoją w domu.
Zdjęcie (drugiej):

Chciałem się jeszcze zapytać co to może być za choroba. Takie coś pojawiło się na listkach (pierwszej i drugiej papryczki):

I na koniec chciałbym wam pokazać jak odżyła moja "niewiadoma" papryka.
Stare zdjęcie:

Nowe zdjęcie:

Zaczyna powoli wracać do zdrowia
Wyrastają nowe listki i na chwilę obecną ma 2 owoce, ale go nie widać bo się schował za listkiem
Nadal nie mam zielonego pojęcia co to jest za odmiana. Jeśli ktoś się zorientuje to proszę o indetyfikację
No to tyle

Wrzucam zdjęcia tak jak mówiłem. Miałem jeszcze trochę poczekać, ale nie mogłem się powstrzymać

Najpierw wrzucam poprzednie i nowe zdjęcia dla porównania mojej papryczki Cayenne ( o ile to w ogóle jest Cayenne bo troszeczkę się różnią od siebie)
Stare zdjęcie:
(pierwsza)

Nowe zdjęcie:
(pierwsza)

Troszeczkę podrosła przez ostatnie dni.
Teraz druga Cayenne.
Stare zdjęcie:
(druga)

Nowe zdjęcie:
(druga)

Ta pierwsza Cayenne ma trochę inne owoce niż druga papryka ( Takie bardziej gładkie, mniej pomarszczone i jaśniejsze )
Zastanawiam się czy to ta sama odmiana

To jest pierwsza:

To jest druga:

Ta druga zaczyna mi już czerwienieć

Czy ktoś może się orientuje jak długo może potrwać pełne dojrzewanie?
Jest u mnie dużo słońca, ale ograniczam ze względu na duży wiatr i boję się, że mi się połamią dlatego stoją w domu.
Zdjęcie (drugiej):

Chciałem się jeszcze zapytać co to może być za choroba. Takie coś pojawiło się na listkach (pierwszej i drugiej papryczki):

I na koniec chciałbym wam pokazać jak odżyła moja "niewiadoma" papryka.
Stare zdjęcie:

Nowe zdjęcie:

Zaczyna powoli wracać do zdrowia

Wyrastają nowe listki i na chwilę obecną ma 2 owoce, ale go nie widać bo się schował za listkiem

Nadal nie mam zielonego pojęcia co to jest za odmiana. Jeśli ktoś się zorientuje to proszę o indetyfikację

No to tyle

Pozdrawiam, Krzysiek
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już się w tym roku troche najadłem tych papryk 

- BobejGS
- Kontakt:
Super
Ja nadal czekam
Ale w następnym sezonie nie planuje tak zostawać w tyle
A trochę odmian nasion już uzbierałem(dostałem od uprzejmych forumków, za co wszystkim serdecznie dziękuje
) Także w następnym sezonie pełną parą 

Ja w tym roku zaczynałem kompletnie zielony w uprawie papryki. Trochę się od was dowiedziałem ciekawostek dlatego też zamierzam ruszyć porządnie od następnego roku
Szczerze to mało ostra była ta papryczka. Zjadłem sobie do kanapki i nic nie poczułem. Gorzej piekło mnie oko jak przypadkiem się podrapałem krojąc
Ja wrzucę swoją papryczkę posianą z zakupionych nasion Cayenne. To co wyrosło nie przypomina tej odmiany.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc9 ... 9f4e8.html
Próbowałem zjeść jako zieloną. Była bardzo pikantna. Zatoki oczy usta piekło jak diabli. A po 10 minutach można ją swobodnie zjeść z kanapką. Jest ciekawa w smaku, ale nie mam pojęcia co to za odmiana. Może ktoś z was będzie wiedział.
Padły przypuszczenia, że jest to Cyklon. Niestety nie jest to Cyklon. Podobna do Jalapeno, ale sam nie wiem.
Fajnie Bobej, że masz takie wtyki. Pisałem na forum czy ktoś byłby tak dobry i podesłał mi kilka fajnych odmian, ale nie wiem czy się załapie

Szczerze to mało ostra była ta papryczka. Zjadłem sobie do kanapki i nic nie poczułem. Gorzej piekło mnie oko jak przypadkiem się podrapałem krojąc

Ja wrzucę swoją papryczkę posianą z zakupionych nasion Cayenne. To co wyrosło nie przypomina tej odmiany.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc9 ... 9f4e8.html
Próbowałem zjeść jako zieloną. Była bardzo pikantna. Zatoki oczy usta piekło jak diabli. A po 10 minutach można ją swobodnie zjeść z kanapką. Jest ciekawa w smaku, ale nie mam pojęcia co to za odmiana. Może ktoś z was będzie wiedział.
Padły przypuszczenia, że jest to Cyklon. Niestety nie jest to Cyklon. Podobna do Jalapeno, ale sam nie wiem.
Fajnie Bobej, że masz takie wtyki. Pisałem na forum czy ktoś byłby tak dobry i podesłał mi kilka fajnych odmian, ale nie wiem czy się załapie

Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
na razie czytaj wątki ucz się uprawy
Przyjdzie jesień, to może ruszy kolejna tura akcji wymiany. Jeśli nie to się podziele z Tobą, ale to już do dogadania na Pw. Spokojnie czekaj, tu na forum nie zostaniesz bez nasion 

Dzięki Bobej. Byłoby naprawdę bardzo fajnie
Czytam cały czas, ciągle się uczę. Jak na razie idzie mi to całkiem dobrze, choć nie ukrywam, że chciałbym mieć większe plony
Ciekawi mnie co to za odmiany. Dodałem zdjęcia dla porównania, opisałem jak wygląda dojrzewanie dwóch osobnych roślin, ale nikt mi nic nie odpisał.
Także uprawiam, a tak naprawdę nie wiem co
Za to pomidorów maskotek mam ponad 200szt w dwóch korytkach, chce ktoś trochę na sałatkę?
-- 15 lip 2014, o 20:19 --
Ja dopiero zaczynam zabawę także nie mam czym się z wami podzielić. Zbieram nasiona i podpisuję z tego co już zerwałem. Czyli tego niezidentyfikowanego czegoś i dzisiejszej chili
Jakby ktoś chciał cudaka to też się podzielę 

Czytam cały czas, ciągle się uczę. Jak na razie idzie mi to całkiem dobrze, choć nie ukrywam, że chciałbym mieć większe plony

Ciekawi mnie co to za odmiany. Dodałem zdjęcia dla porównania, opisałem jak wygląda dojrzewanie dwóch osobnych roślin, ale nikt mi nic nie odpisał.
Także uprawiam, a tak naprawdę nie wiem co

Za to pomidorów maskotek mam ponad 200szt w dwóch korytkach, chce ktoś trochę na sałatkę?

-- 15 lip 2014, o 20:19 --
Ja dopiero zaczynam zabawę także nie mam czym się z wami podzielić. Zbieram nasiona i podpisuję z tego co już zerwałem. Czyli tego niezidentyfikowanego czegoś i dzisiejszej chili

Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Tylko podpisuj przy tych nn skalę ostrości
A co do nasion to mamy czas. Tylko zapisz sobie na kartce i przyklej na monitor że taki jeden delikwent ci obiecał 

Mam nadzieję, że nie zapomnisz
A co do skali ostrości to niby jak mam ją sprawdzić?
Nawet nie mam pojęcia co to jest za odmiana

A co do skali ostrości to niby jak mam ją sprawdzić?
Nawet nie mam pojęcia co to jest za odmiana
Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Jak to jak? Ostra, średnia, łagodna
Tyle wystarczy potencjalnemu nabywcy no i kształt i wielkość by się przydał
Zrobię listę to podeśle jakie odmiany posiadam. W niektórych jest tylko po parę sztuk, a czasami po 2-3, więc na masę nasion nie licz 

Spoko dla mnie 5 nasion to byłoby sporo, a Ty mówisz, że masz po 2-3 nasion każdej
Uff całe szczęście bo już myślałem, że karzesz mi obliczać skalę Scoville'a
W takim razie nie będzie problemu. Jak ktoś będzie chciał to napisze wszystko o niej
Nasion z jednej papryki miałem ok 40szt. Będzie więcej
-- 16 lip 2014, o 00:10 --
Jakbym dostał 1 nasionko od Ciebie jakiejś innej odmiany niż mam to byłbym zadowolony
Ja nie jestem wybredny, potrafię się cieszyć z małych rzeczy

Uff całe szczęście bo już myślałem, że karzesz mi obliczać skalę Scoville'a

W takim razie nie będzie problemu. Jak ktoś będzie chciał to napisze wszystko o niej

Nasion z jednej papryki miałem ok 40szt. Będzie więcej

-- 16 lip 2014, o 00:10 --
Jakbym dostał 1 nasionko od Ciebie jakiejś innej odmiany niż mam to byłbym zadowolony

Ja nie jestem wybredny, potrafię się cieszyć z małych rzeczy

Pozdrawiam, Krzysiek
Czy w ogóle jest realne, żeby wyhodować roślinkę bez żadnych przebarwień i problemów ze szkodnikami? Tak, żeby każdy listek był zdrowy?
Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Jasne Ja nie mam żadnych problemów z papryczkami, po za tym że niektóre jeszcze nie kwitną
Ale to pewnie powodem jest późny siew