Cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?
Siew cebuli do gruntu to koniec marca oraz poczatek kwietnia, ja osobiście robię to w pierwszym tygodniu kwietnia. Polecam żółtą odmiane typu Rijnsburger - bardzo smaczna oraz długie terminy przechowywania(nawet do czerwca)
Nasiona koniecznie muszą być zaprawione, oraz trzeba obalić mit na temat cebuli z siewu. Większość ludzi opowiada że rośnie mała, drobna - ja już w sierpniu zbieram piękne i duże cebule. Midzy innymi zależy to od gestości siewu, cebula lubi mieć miejsce do wzrostu.
Nasiona koniecznie muszą być zaprawione, oraz trzeba obalić mit na temat cebuli z siewu. Większość ludzi opowiada że rośnie mała, drobna - ja już w sierpniu zbieram piękne i duże cebule. Midzy innymi zależy to od gestości siewu, cebula lubi mieć miejsce do wzrostu.
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
opowieści raczej nie z "rękawa", a własnych doświadczeńkrismiszcz pisze:Większość ludzi opowiada że rośnie mała, drobna...

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sieję cebulę tzw.siankę po to aby mieć cebulki nieduże w sam raz do posadzenia w przyszłym roku jako dymkę.I dlatego sieję gęsto i nie przerywam.
W tamtym roku posiałam cebulę "Irka".Miała urosnąć w ciągu sezonu na dużą,ale nie była taka.
W tamtym roku posiałam cebulę "Irka".Miała urosnąć w ciągu sezonu na dużą,ale nie była taka.
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
też zrobię rozsadę
(też nad nimi myślałem)
ale:
posadzę trzy odmiany wczesną,średniowczesną i późną.
od kiedy do kiedy będę mieć cebulę w gruncie?
czy nada się ona a przechowywanie?

ale:
posadzę trzy odmiany wczesną,średniowczesną i późną.
od kiedy do kiedy będę mieć cebulę w gruncie?
czy nada się ona a przechowywanie?
Chodzi mi o takie doniczki jak są na tej stronie:krzdr pisze:Czyli mam wysiać nasiona do doniczek ok.
A kiedy do gruntu ?
jakie nasiona kupić
http://www.jrk.com.pl/html-polski/wd3.html
Do gruntu daję jak się zrobi ciepło.
Nasiona takie, jaką chcesz mieć potem cebulę.
wodnik
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Co roku uprawiam cebulę w takich ilościach, żeby wystarczyło mi na zimę, a przerób mamy spory. Część wysadzam z dymki, wybieram jak najdrobniejszą, część to rozsada wyprodukowana z nasion. Nie bardzo sobie wyobrażam doniczkowaną rozsadę- ileż tego musiałoby być
Nasiona wysiewam w foliaku a potem rozsadę wysadzam w pole, jeśli sadzi się ją na takiej samej głębokości, jak rosła wcześniej, przyjmuje się i rośnie doskonale. Podczas przesadzania korzenie można przyciąć, to lepsze, niż gdyby miały się podwijać.
Cebula z dymki dojrzewa trochę wcześniej, gorzej się przechowuje ale uprawa jest łatwiejsza; po prostu łatwiej plewić małe cebulki niż siewki
Co do odmian, najlepiej popytać, jaka najlepiej rośnie u sąsiadów, bo one wyraźnie różnią się preferencjami co do gleby.
W tym roku planuję dodatkowo przetestować cebulę "Hiberna", którą wysiewa się jako poplon i zbiera wczesną wiosną do obierania 'na biało' i szczypior.

Cebula z dymki dojrzewa trochę wcześniej, gorzej się przechowuje ale uprawa jest łatwiejsza; po prostu łatwiej plewić małe cebulki niż siewki

Co do odmian, najlepiej popytać, jaka najlepiej rośnie u sąsiadów, bo one wyraźnie różnią się preferencjami co do gleby.
W tym roku planuję dodatkowo przetestować cebulę "Hiberna", którą wysiewa się jako poplon i zbiera wczesną wiosną do obierania 'na biało' i szczypior.
- aleks
- 100p
- Od: 12 lut 2011, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ubiegłym roku po raz pierwszy wysiałam cebulę do gruntu i oczywiście za gęsto
, ale za to mam teraz dymkę, która dosusza się od miesiąca i czeka na wysadzenie:) niestety, ta z rozsady mi nie wyszła - była drobna. Dlatego w tym roku też spróbuję wyhodować sobie własną dymkę 

Cóż,życie...
Monika
Monika
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja dziś wysieję cebulę odmiany "Octavia"-zobaczę jak długo będzie wschodziła i jak będzie rosła.Chcę też kupić dymkę,żeby ją dosuszyć ale we Włocławku dymki nie ma jeszcze...
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Marzenko u mnie dymka holenderska pokazała się w Netto
Ja zawsze kupuję w nasiennym naszą Polską odmianę Sochaczewską.

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Cebulę sadzę z dymki ale na potrzeby bieżące latem,zimą kupuję na targowisku bo jest lepsza właśnie z siewu. Trzy lata temu wyprodukowałam rozsadę , ale po jej wsadzeniu obiecałam sobie , że nigdy więcej ( nie mogłam się wyprostować).
Do mnie przyjechała dzisiaj paczka z PNOS z nasionami, w tym z dymką, "dymi" się już przy kaloryferze 

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wolę nie eksperymentować z cebulą z nasion. Zawsze na wiosnę kupuję w moim zaufanym sklepie ogrodniczym dymki cebuli. Sadzę je i jest dobrze.KONdzio1156 pisze:co będzie lepszemi zależy aby była wcześnie i żebym mógł ją wyrywać z grządki do przymrozków (jeśli jest to możliwe)
![]()
PS:mogę mieć trzy odmiany np:
-wczesna
-średniowczesna
-pożna
pozdrawiam

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
A ja będę miała dymkę i cebulki z siewu

Ja też robię rozsadę cebuli. Jest z tym trochę zabawy ale cebulki są duże i dobrze się przechowują. Moje już wschodzą