Pikowanie pomidorów cz.2
Re: Pikowanie pomidorów cz.2
Mam prośbę do forumowicz w sprawie nawożenia rozsady.Pomidorki mam posadzone w ziemi z Holasu Podłoże Warzywne Aura. Jeśli wymagane byłoby nawożenie prosiłbym o wyliczenie potrzebnej dawki nawozu.Posiadam Polimag S NPK(MgS) 10-8-15-(5-35) z mikroskładnikami pokarmowymi bor (B) - 0,1%; miedź (Cu) - 0,1%; mangan (Mn) - 0,2%; cynk (Zn) - 0,5% .Prosiłbym o wyliczenie tak jak Białej Damie ilość nawozu na butelkę 2 l i dawka mikstury na litr wody do podlewania.
Przygotowanie tak, jak u Białej Damy.
Ty jednak musisz dać nie 17 lecz 23 ml przygotowanego roztworu na każdy litr wody do podlewania.
Ty jednak musisz dać nie 17 lecz 23 ml przygotowanego roztworu na każdy litr wody do podlewania.
Dzięki bardzo, tak też myślałem że trzeba dać ok 20 ml mikstury do butelki ale wolałem się upewnić.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje pomidorki po kuracji wg forumowicz
rosną i grubną tak, że muszę je już przesadzić do większych doniczek.
Ponieważ miałam problemy w tym roku z ziemią z Pasłęka chciałam zakupić ziemie do pikowania Kronnen pH 5,8 ? 6,0,
PG-Mix 14 + 16 + 18 + Mg, żelazo, bor, mangan, molibden, miedz, cynk. Pech chciał, że wsadzenie ciężkiego wora do wózka powierzyłam swojej drugiej, mało rozgarniętej ogrodniczo połówce.
Dla niego wór to wór i okazało się, że zostałam posiadaczką ziemi do pelargonii i surfinii w ilości 80 litrów. pH 5,5 ? 6,0 PG-Mix 14 + 16 + 18 + Mg, żelazo, bor, mangan, molibden, miedz, cynk. Ponieważ z powodu notorycznego remontu domu nie sadzę w/w kwiatów w skrzynkach balkonowych proszę o radę czy mimo wszystko mogę w tą ziemię przesadzić pomidory ???

Ponieważ miałam problemy w tym roku z ziemią z Pasłęka chciałam zakupić ziemie do pikowania Kronnen pH 5,8 ? 6,0,
PG-Mix 14 + 16 + 18 + Mg, żelazo, bor, mangan, molibden, miedz, cynk. Pech chciał, że wsadzenie ciężkiego wora do wózka powierzyłam swojej drugiej, mało rozgarniętej ogrodniczo połówce.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Gdybyś tak cyknęła zdjęcie, co pisze z tyłu na opakowaniu tego podłoża.
- whitedame
winterek Dokładnie ta ziemia.
forumowicz Dzieci zabrały mi aparat na wycieczkę, a z telefonu nie umiem zgrać
forumowicz Dzieci zabrały mi aparat na wycieczkę, a z telefonu nie umiem zgrać

Biała Damo
Musisz zwrócić szczególną uwagę na podlewanie roślin w tej ziemi . Zawiera ona nawilżacz i glinkę, więc będzie trzymać wilgoć Nawozu tez jest nie mało. Choć producent nie podaje ale to wynika z przewodności właściwej, która jest podana.
Musisz zwrócić szczególną uwagę na podlewanie roślin w tej ziemi . Zawiera ona nawilżacz i glinkę, więc będzie trzymać wilgoć Nawozu tez jest nie mało. Choć producent nie podaje ale to wynika z przewodności właściwej, która jest podana.
- whitedame
forumowicz a gdyby tak ją rozluźnić moją ziemią rodzimą ( jest piaszczysta ). Jeśli uznasz, że nie ma sensu to zużyję ją pod drzewka owocowe. Im nie zaszkodzi. I kupię ziemię do pomidorów - może poradzisz mi jaką?

Chwalą tu ziemię z Biedronki. Ja sam ją dziś kupiłem aż 6 worków ale jako nawóz pod pomidory generatywne. Wygląda nieźle. Można ją jeszcze rozluźnić perlitem , jak DoktorPio
- whitedame
Z generatywnych mam tylko : Bawole serce i Malinowy Ożarowski. Reszta to zrównoważone i 2 odmiany wegetatywne. Myślę tak : tu na forum często eksperymentujemy spróbuję i ja pobawić się różnymi rodzajami podłoża.
O ziemi z Biedronki czytałam w różnych postach i o różnych roślinach zawsze pozytywnie więc, mimo że nie lubię tego sklepu i nie jest mi po drodze jutro jadę po kilka worków. Dzięki forumowicz
O ziemi z Biedronki czytałam w różnych postach i o różnych roślinach zawsze pozytywnie więc, mimo że nie lubię tego sklepu i nie jest mi po drodze jutro jadę po kilka worków. Dzięki forumowicz

- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie ! Mam pytanie . Czym może być spowodowane żołknięcie liści pomidorów?? To znaczy nie usychają,nie klapnęły , po prostu na listkach takie żółte plamki się robią i chyba to na całe liście się rozrośnię ;( Stoją w szklarni . Jaka może być tego przyczyna ,powiedzcie . ( nie mam zdjęć niestety)
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Bez zdjęć i tak skromnych informacji, to najlepiej poszukać w http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz/index.php?d=sg
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Nawet nie wiadomo, na których liściach są te plamy?. Na najstarszych, czy na wszystkich ?.
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na drugich , czubek jest soczyście zielony . Jaka może być tego przyczyna? Na pewno nie usychają ze starości , to musi być coś innego.
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;