Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Dość podobnie miałem , jeden pas czarnej folii , 120 cm - po lekkim obsypaniu ziemią boków - ok. 1 metr , rośliny sadziłem co 75cm . Było OK :wink: . Ale musisz pamiętać ,że rośliny rozrosną się na boki dość silnie 5-6metrow w każdą stronę -jak nic ! Piszesz : ''kilkadziesiąt metrow " - przemyśl to dobrze , bo zbioru możesz oczekiwac powyżej 1 tony !! Wyhodować to jedno , a przejeść to druga różnica :wink: ..
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślałam o 5 Justynkach bo one podobno nie za duże rosną,ze 2 Hokaido i po 2 innych odmian.Jak zostanie miejsce to poupycham cukinie.
Dzięki za podpowiedz jak to zrobić. :)
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Wasz "patent" wykorzystam u siebie.Dzięki !!!
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

tomek-warszawa pisze:Ja swoje dynie będę zapylał ręcznie zobaczymy jaki będzie efekt
pędzelkiem-prawda?
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Nie pędzelkiem tylko oberwę kwiat męski i dotknę pylnikami kwiat żeński i się zapyli nie potrzeba pędzelka
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
hannaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 mar 2010, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć ,
Chwaliłam tu na forum Cucurbita pepo Tondo di Piacenzaże pyszne malutkie do jedzenia nawet na surowo i jak wszystkie cukinie do gotowania też.

melduje się w tym wątku bo moja cukinia (tak napisali na opakowaniu) jest też jak najbardziej dynią
a oto dowód:

tak wygląda dyńka w połowie lutego, To jest ostatnia i dłużej chyba już nie będę trzymać- jest połowa lutego!. Będą dziś placki dla mojego męża alergika, a resztę upiekę. ;:180 ;:180

Obrazek
Obrazek

leżały sobie na oknie( 5szt) w pokoju (sypialnia- temp 24-20 stopni) na parapecie bo nie mam dobrej piwnicy - mieszkam w bloku, pod parapetem normalnie kaloryfer!Uwierzycie? ;:156 ;:156 ;:156
Oczywiście ta zjedzona w XI była duuużo smaczniejsza niż teraz - można było ją jeść na surowo .
Ale w sklepie dyńki są rzadko i wściekle drogie!

i jeszcze pytanie - kupiłam nasiona Uchiki Kuri(Vilmorin) i na opakowaniu opisali zbiór dopiero w XI.
czy inne Hokkaidopodobne zbiera się też dopiero w XI? są jakieś wcześniejsze?
udało mi się kupic dynię piżmową z Legutko- jest tylko jeden rodzaj? może wiecie jak ta się sprawuje?
Oczywiście mam też Tondo (z TESCO tym razem)- dla mnie niezbędna!
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Dynie zbieramy przed przymrozkami,więc wszystko zależy od pogody w danym roku.Sadze,że napisali XI , gdyż byłby to optymalny termin aby dynia zdążyła w pełni dojrzeć ale przeważnie zbieramy w X. Ale jeśli nie byłoby przymrozków to zostawiłabym do XI.
Z tego co się zorientowałam to L. ma tylko jeden rodzaj piżmowej w swojej ofercie. Większy wybór za granicą. Wg mnie są to pyszne, delikatne dynie.
pozdrawiam serdecznie
Kasia
Forumowiczka Kasia...;)
ewondo
100p
100p
Od: 2 sty 2010, o 22:27

Post »

caterina pisze: Z tego co się zorientowałam to L. ma tylko jeden rodzaj piżmowej w swojej ofercie. Większy wybór za granicą. Wg mnie są to pyszne, delikatne dynie.
Potwierdzam, dynie piżmowe są rewelacyjne w smaku. Polecam odmianę 'Butternut' - można dostać w wielu sklepach ogrodniczych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hannaa, no właśnie Hokkaido zalicza się do dyń wczesnych . Konsumpcyjnie jest zdatna już w sierpniu :wink: , a do dłuższego przechowywania - zbiór w październiku . Zresztą z tymi terminami w opisach odmian , to może być taki niuans ,że oblicza się długość okresu wegetacji od siewu do zbioru . A robiąc rozsade - zyskujemy ok. miesiąca ... Co się tyczy przechowywania dyń - pełna zgoda ! Widze ,że dynie w zimnej piwnicy ( 1-5*C) źle się trzymają :? - natomiast kilka leży w kuchni na lodówie i ma się świetnie :shock: . W przyszłym roku kilka skrzynek wniosę do domu .
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Kiedy wysiewać butternut squasha na rozsadę do gruntu? I czy mogą to być nasiona wydłubane z kupionej dyńki?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Frant mi się zdaje, że to może być też kwestia wilgotności, one lubią jak jest bardziej sucho. Mam w domu w chłodnym i w ciepłym i tu i tu trzymają się dobrze. Co więcej, znalazłam cukinie upchnięte gdzieś z przetworami, zerwane jak były "zielone" @@ Nie psują się, i nawet specjalnie nie przywiędły, a skórka nie zgrubiała i nadal jest cieniutka i miękka, miąższ ewentualnie z białego zrobić się złotawy.. Ostatnia ciągle leży, ciekawa jestem ile wytrzyma, pestki w środku niewykształcone zapewne jak w poprzedniej.
sasya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lut 2011, o 10:03

Post »

Witam! Chciałabym zapytać, jaka odmiana dyni wydaje się łatwa w uprawie i której zbiory są stosunkowo wczesne (można zebrać w połowie września). Niestety jestem laikiem i różnorodność odmian mnie gubi :P
Czy może uprawa dyni jest trudna, i bardziej polecacie kabaczka?
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sasya , uprawa dyń nie jest bardzo trudna :wink: . Kabaczek to bardziej podobny jest do cukini , dynie są jakby bardziej ścisłe , więcej suchej masy ... Z dyń dużą popularność zyskała właśnie Hokkaido ; jest wczesna , bardzo smaczna , dobrze się przechowuje , nieduża, poręczna . Kasia.puk ! Wysiewamy ok. poł. kwietnia . A z kupnej dyni też coś powinno wyrosnąć :wink:
sasya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lut 2011, o 10:03

Post »

Przepraszam za może naiwne pytanie, ale gdzie mogę dostać nasiona właśnie dyni hokkaido?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Była akcja wymiany nasion (zarówno jesienią jak i wiosną ) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=40689 między forumowiczami w ramach ,której można było zapisać się m.in. na nasiona dynii Hokkaido ale niestety tych nasion już nie ma .Teraz pozostaje Ci poszukać może na allegro ufając ,że trafisz na uczciwego sprzedawcę .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”