Truskawki amatorska uprawa - cz.1
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: truskawki amatorska uprawa i .
Ja planowałam z lenistwa dać czarną argrowłókninę, ale w końcu z tego samego lenistwa jej nie dałammajs pisze:Słomy nie zbieram, bo bym to robił do następnego sezonu albo musiał zatrudnić armie ludzi. Glebogryzarki nie stosuje bo po wizycie w polu ta maszynka miałem więcej chwastów niż przed. Ścinam liście a międzyrzędzia jadę Reglanem. W następnym roku dokładam świeżą słomę. Nie ściółkuje tylko nowo posadzonych truskawka aczkolwiek w tym roku zrobię chyba probe, zobaczę co na to chwasty.

Teraz się zastanawiam co z tą słomą... Między nowymi sadzonkami już nawyłaziła masa drobnych chwastów, trzeba haczką przelecieć... a słoma chroni. Co prawda trochę chwastów było i tak się zastanawiam co właściwie się pod słomą dzieje. Chyba z kawałka zbiorę i sprawdzę czy nie trzeba jednak odchwaścić. Nadal też rosną wąsy truskawkom, mogłyby już przestać

Może masz jakiś sposób by zwiększyć plon truskawek? U mnie są bardzo bujne liście, ale owoców tak sobie... sporo mniej niż u znajomych na tej samej odmianie.
Za dużo azotu lub za żyzna gleba. Ja posłałem sadzonki Sengi znajomym w przemyskiem . Posadzili na glebie I klasy. Liście po pas a owoców co kot napluł.aguskac pisze: U mnie są bardzo bujne liście, ale owoców tak sobie... sporo mniej niż u znajomych na tej samej odmianie.
Pozdrawiam
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Tego się obawiałam, słyszałam już taką opinię... a ja tu ją gnojówką z pokrzyw nakarmiłam, magnezem, potasem... bo czytałam, że po owocowaniu trzeba... ciekawe jakie będą efekty w czerwcu...forumowicz pisze:Za dużo azotu lub za żyzna gleba. Ja posłałem sadzonki Sengi znajomym w przemyskiem . Posadzili na glebie I klasy. Liście po pas a owoców co kot napluł.
Pozdrawiam
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
aguskac
Wprowadzając obornik kompost czy inny nawoź organiczny do gleby, bezpośrednio przed sadzeniem, powoduje właśnie nadmierny wzrost roślin i zmniejszony plon. Zagon pod truskawki nawożony :organika: powinien być przygotowany jesienią jeśli chcemy sadzić wiosna. Masa organiczna musi się dobrze rozłożyć zanim wciśniemy tak sadzonki. Wszystko tez zależy od rodzaju gleby im ziemia lżejsza tym głębiej przekopujemy z ;organike; do 60 cm. na ciężkich wystarczy do 20 cm.
Jeśli przekopałaś i wsadziłaś zaraz po to i tak masz szczęście, ze nie powypadały sadzonki. Teraz musisz obserwować krzaki wiosna jeśli barwa liści będzie zbyt intensywnie zielona i dalej będą rosły jak szalone nie stosuj nawożenia azotowego, zasil je potasem i fosforem tuz przed kwitnięciem troszkę żelaza boru i wapnia tez im nie zaszkodzi.
jeśli się nie boisz chemii to spryskaj słomę i odrosty Reglone, wypali wszystko i już.
Jeśli chcesz hakac, to najwyższy czas, późno bakane truskawki mogą na wymarznąć, a ubiegłym roku mrozy nie dały na siebie długo czekać.
Wat25 Pewnie ze można, na kilku grzadkach, ze słoma się ciężko haka.
Wprowadzając obornik kompost czy inny nawoź organiczny do gleby, bezpośrednio przed sadzeniem, powoduje właśnie nadmierny wzrost roślin i zmniejszony plon. Zagon pod truskawki nawożony :organika: powinien być przygotowany jesienią jeśli chcemy sadzić wiosna. Masa organiczna musi się dobrze rozłożyć zanim wciśniemy tak sadzonki. Wszystko tez zależy od rodzaju gleby im ziemia lżejsza tym głębiej przekopujemy z ;organike; do 60 cm. na ciężkich wystarczy do 20 cm.
Jeśli przekopałaś i wsadziłaś zaraz po to i tak masz szczęście, ze nie powypadały sadzonki. Teraz musisz obserwować krzaki wiosna jeśli barwa liści będzie zbyt intensywnie zielona i dalej będą rosły jak szalone nie stosuj nawożenia azotowego, zasil je potasem i fosforem tuz przed kwitnięciem troszkę żelaza boru i wapnia tez im nie zaszkodzi.
jeśli się nie boisz chemii to spryskaj słomę i odrosty Reglone, wypali wszystko i już.
Jeśli chcesz hakac, to najwyższy czas, późno bakane truskawki mogą na wymarznąć, a ubiegłym roku mrozy nie dały na siebie długo czekać.
Wat25 Pewnie ze można, na kilku grzadkach, ze słoma się ciężko haka.
brak polskich znaków
Tak, to prawda. Pąki kwiatowe roku przyszłego zawiązują się w tym roku po zakończeniu owocowania i wpływ na to ma azot. Ale truskawka najlepiej owocuje na glebach klasy IV - V i tutaj raczej nie grozi przeazotowanie zwłaszcza na piasku. Jeżeli masz glebę klasy I- III to najlepiej po zbiorze zrobić oprysk dolistnie z mocznika niż pakować azot do gleby.aguskac pisze:bo czytałam, że po owocowaniu trzeba..
Pozdrawiam
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Lalo ale przestalomajs pisze:Rybka
Hej u Ciebie też leje, tu już trzeci dzień pada i końca nie widać

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
Rybka
Białą agro okrywaj na noc, pomaga.
Lato nas nie rozpieszcza w tym roku, dobrze ze biale misie jeszcze spia.
Białą agro okrywaj na noc, pomaga.
Lato nas nie rozpieszcza w tym roku, dobrze ze biale misie jeszcze spia.

brak polskich znaków
- Rybka
Okrywam co sie da, wyglada jakby snieg juz spadl
. Niestety czesc ogorasow mam na sznurkach, tego okryc sie nie da i to jest minus tego sposobu.
Do kitu z tym latem, miejmy nadzieje, ze za rok bedzie lepiej.

Do kitu z tym latem, miejmy nadzieje, ze za rok bedzie lepiej.
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
Rybka
Ano do kitu tu dalej pada
A może tak kilka palików naokoło ogorasow, i chatka z agro.
Ano do kitu tu dalej pada

A może tak kilka palików naokoło ogorasow, i chatka z agro.
brak polskich znaków
- Rybka
Tez tak kombinuje, a co mi tam, juz i tak sie patrza na mnie jak na zjawisko, bo naokolo tylko kwiatki, tylko te bidne polskie musza sobie warzywka hodowac bo ich pewnie nie stac zeby sobie w Remie kupic 

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
Rybka
To i tak dobrze ze kwiatki tu same trawniki i żywopłoty, kwiatków bardzo mało chyba ze w donicach kolo domu.
Moze powinnaś troszkę wcześniej, wszystko wysiewać i pogonić podwójna agro.
A te leniwce co w ogrodzie tylko trawkę kosza przeważnie w niedziele, niech się dziwią.
To i tak dobrze ze kwiatki tu same trawniki i żywopłoty, kwiatków bardzo mało chyba ze w donicach kolo domu.
Moze powinnaś troszkę wcześniej, wszystko wysiewać i pogonić podwójna agro.
A te leniwce co w ogrodzie tylko trawkę kosza przeważnie w niedziele, niech się dziwią.
brak polskich znaków
- Rybka
Tez mialam na mysli kwiatki w doniczkach
A te leniwce juz trzeci rok z rzedu dziwia sie jak widza czerwone pomidory na krzakach i nie wierza, ze tutaj tez mozna, tylko o wiele wiecej zachodu to kosztuje
ale slow uznania "flott gr?nnsaker" juz sie doczekalam
Z agro i farelkami podganiam, ale jak tu sie nie zalamac jak w polowie maja walnie sniegiem.
Slonka zycze
Ide pomoc M budowac schron dla ogorkow.

A te leniwce juz trzeci rok z rzedu dziwia sie jak widza czerwone pomidory na krzakach i nie wierza, ze tutaj tez mozna, tylko o wiele wiecej zachodu to kosztuje

Z agro i farelkami podganiam, ale jak tu sie nie zalamac jak w polowie maja walnie sniegiem.
Slonka zycze

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
Rybka
Farelek, gratz pomysłowości i chyba determinacji.
pogoda zmienna jest, szkoda ze nie możemy jej zamawiać.
wielki
za upór i pomysłowość. A te leniuchy owszem chwalą śliczne, śliczne, a w duchu mówią for mycket arbete, i idą do domciu na piwko i tv.
Powodzenia w budowie schronu.
Farelek, gratz pomysłowości i chyba determinacji.
pogoda zmienna jest, szkoda ze nie możemy jej zamawiać.
wielki

Powodzenia w budowie schronu.
brak polskich znaków
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Podziwiam i gratuluję samozaparcia.
Nie sądziłam , ze tam takie warunki pogodowe o tym czasie.
Nie sądziłam , ze tam takie warunki pogodowe o tym czasie.