Fasola z orzełkiem
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fasola z orzełkiem
Roślinie? ja wyczytałem, że to grzyb 

roślina
http://www.lnb.pl/osrodek_badawczo_rozw ... tratia.pdf
Swoją starą fasolę ja potraktowałam płucnicą głównie dlatego, że ona ma kwas (chociaż to nie kwas giberelinowy), ale co stoi na przeszkodzie żeby spróbować z kwasem cetrarowym
O giberelinie i nie tylko jest trochę tu jakby kogo interesowało http://www.sciaga.pl/tekst/61783-62-hor ... ciu_roslin
A wracając do fasolek (4 w płucnicy, 4 w wodzie) - Te w płucnicy - jedna fasolka miała już taki 2cm kiełek to włożyłam do ziemi żeby zobaczyć czy będzie rosła, pozostałe mają kiełki mniejsze ale widoczne. Na ligninie w wodzie na razie cisza.

Swoją starą fasolę ja potraktowałam płucnicą głównie dlatego, że ona ma kwas (chociaż to nie kwas giberelinowy), ale co stoi na przeszkodzie żeby spróbować z kwasem cetrarowym

A wracając do fasolek (4 w płucnicy, 4 w wodzie) - Te w płucnicy - jedna fasolka miała już taki 2cm kiełek to włożyłam do ziemi żeby zobaczyć czy będzie rosła, pozostałe mają kiełki mniejsze ale widoczne. Na ligninie w wodzie na razie cisza.
no dobra skoro naukowcy tak uznali
to ja z tego 2 w 1 używam tylko 'ziele', grzybnię obcięłam
Uprzedzam, że w smaku taki napar jest obrzydliwie gorzki

Uprzedzam, że w smaku taki napar jest obrzydliwie gorzki
- anka93
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uwaga info!!
co obiecałam zapakowałam i wieczorkiem wyślę 

- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super! Ta fasolka powala mnie na kolana. 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 100p
- Od: 22 sty 2012, o 17:35
Żeby zakończyć dyskusję [też się zastanawiałam ] grzyb, plecha to roślina ,chyba że znacie inną klasyfikację.
pozdrawiam . piszmy o fasolce .

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Jak ze wszystkim tak i z ziołami trzeba uważać, nie ma "cudownych leków". Niesamowite możliwości ma również tymianek, a jakoś mało kto się nim zachwyca;)Dancysia pisze:No ,no ...to forum mnie zadziwia . Cudna ta fasolka z orzełkiem. a na dodatek płucnica islandzka. Może nowy wątek o tej roślinie, bo jak czytam możliwości ma wręcz niesamowite.
Hm, w aptece nie dostanę raczej suszonej, ale mam jakieś pastylki na gardło z płucnicy. A przynajmniej miałam..Jak znajdę sprawdzę, czy się rozpuszczają. Dzięki za sugestię, Moniko

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Loeb jakiś czas temu kupowałam właśnie w aptece płucnicę, jak nie mają to Ci zamówią.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
loeb pastylki to sobie odpuść, wyślę Ci, tylko jeszcze chwilę poczekaj niech chociaż zobaczę czy ta posadzona do ziemi jakoś sensownie wygląda po takim traktowaniu.
A ile czasu trwa takie kiełkowanie na ligninie????
Bo ta w płucnicy na pewno ma więcej wilgoci chociażby przez to zielsko, które je troszeczkę okrywa i wywar jest taki śluzowaty, w sumie to taka śluzowata paćka i w tym leżą nasiona
A ile czasu trwa takie kiełkowanie na ligninie????
Bo ta w płucnicy na pewno ma więcej wilgoci chociażby przez to zielsko, które je troszeczkę okrywa i wywar jest taki śluzowaty, w sumie to taka śluzowata paćka i w tym leżą nasiona
-
Ok. To poczekam. Moje na ligninie po tygodniu zaczęły się psuć. Część zżółkła i zmiękła, część się zwyczajnie zaśmierdziała bez mięknięcia. Codziennie zraszałam je i były przykryte drugim płatkiem ręcznika, więc wilgoć i wietrzenie było ok, co rok tak kiełkuje dynie. Normalnie to powinny zastartować w kilka dni, zdaje mi się ze 4-5 max.
- BRZOSKWINKA
Kochani, a ja dzięki życzliwości anka93 i maraga stałam się szczęśliwą posiadaczką dwóch wersji fasolek:

Dziękuję!
Zachwyca mnie złote serce ludzi z tego forum!
(miało być złote, a jest czerwone
)
Fasolki sa niesamowite - obie. Zobaczcie jak różne są pod względem wzoru, kształtu i wielkości. ta z prawej, od anka93 wygląda jak aniołek.
Za to od Maragi zachowuje orzełkowy kształt z kreseczką i bordowy wzór.
ps. anka93 - Mam nadzieję, ze papryczka dotarła do Ciebie bezpiecznie.

Dziękuję!

Fasolki sa niesamowite - obie. Zobaczcie jak różne są pod względem wzoru, kształtu i wielkości. ta z prawej, od anka93 wygląda jak aniołek.

ps. anka93 - Mam nadzieję, ze papryczka dotarła do Ciebie bezpiecznie.

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
Anka93 do mnie też doszła dziś:) Urocze te okrągłe fasolki chociaż to faktycznie zupełnie co innego:D Ale skojarzenie z aniołkiem trafne, to oczko jest spore i ma żółtawa aureolkę
Mi sie z bajkowym lustereczkiem jeszcze skojarzyło, takie wiecie, "lustereczko powiedz przecie";D Dziękuję Ci bardzo:)

- BRZOSKWINKA
No to mamy orzełki i aniołki!
Opiszemy nowy podgatunek. 
Chciałam się upewnić: to są niskie fasolki, tzw. piechota?

Chciałam się upewnić: to są niskie fasolki, tzw. piechota?
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- anka93
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
Fajnie, że dotarły śliczna para z tych fasolek