Z tą listą chyba cieżko będzie, moderator musiałby to zrobić, poza tym temat się rozwija i będzie przybywać nowych odmian. Jeśli wiemy czego szukamy wyszukiwarka rozwiązuje problem

------------------------------------
Odmiana: nr 127 RUDY 'wczesny', F5 (od kozuli)
Przeznaczenie: uprawiałem w gruncie
Krzak: palikowy wysoki, drobnej budowy, liście małe, pokrój luźny, niezbyt wysoki. Idealny do prowadzenia na 1 pęd.
Owocowanie: wczesny, u mnie zaowocował jako pierwszy z wysokich - od 14 lipca do 20 września (końcowy termin wyznaczyło ogłowienie). Grona regularne mające po 5 - 6 wyrównanych owoców, krótkie odstępy między kolejnymi gronami. Plenny.
Owoc: owalny, nieco sakiewkowaty o ceglastym kolorze, z piętką na skórce - tylko powierzchniową. Miąższ soczysty, miękki, delikatny, sporo galaretki i dużo nasion. Wielkość w granicach 120 gram. Smak przyzwoity - neutralny, z przypalanką, aromat pomidorowy. Do krótkiego przechowywania.
Uwagi: bardzo dobrze wiąże owoce, które nie pękają i nie gniją. Nie chorował i nie sprawiał problemów. Zaraza poraziła mu liście pod koniec sezonu, ale owoce opierały się chorobom. Smakowo może nie jest z najwyższej półki ale inne cechy sprawiają, że warto go posadzić ;)
(na 2 zdjęciu - porównanie z czerwonym pomidorem, na 4 wraz z nr 132)

------------------------------------------------------------------
Odmiana: nr 132 - ZIELONY Z RUMIEŃCEM (od kozuli). Pokolenia nie znam, raczej ustalony, u mnie doskonale powtórzył cechy.
Przeznaczenie: miałem w gruncie
Krzak: gęsto ulistniony, liście drobne, wysoki, dość sztywny.
Owocowanie: późny, owocował od 15 sierpnia do końca sezonu. Grona zwisające z wielką ilością kwiatów, zalecam przerzedzanie. Zawiązuje dobrze i jednocześnie prawie całe grono, podobnie rzutowo owocuje. Średnio plenny.
Owoc: owalny, różnej wielkosci (110 - 250 gram), bardzo soczysty, miękki (także z zewnątrz), z dużą iloscią galaretki. Smak delikatny orzeźwiający, słodki - owocowy, interesujący i nietypowy dla pomidora. Do krótkiego przechowywania ze względu na delikatność.
Uwagi: owoce skłonne do pęknięć (być może to wina pogody i suszy ale tak było), odgnieceń. Bardzo silny system korzeniowy - myślę, że może służyć jako podkładka do szczepień. Na zarazę ziemniaczaną mało wrażliwy.

Pozdrawiam, Maciek.