WitamRayy pisze:.
W dwupędowych krzewach zostawia się pęd, który znajduje się po pierwszym gronie kwiatowym. Na podstawowym pędzie są zostawiane 4 grona kwiatowe, ścinając wierzchołek pędu 3 listki nad ostatnim gronem. Na drugim pędzie pozostawiane są tylko 2 grona.
bardzo proszę o potwierdzenie czy dobrze myślę
chodzi o ścinanie wierzchołków np. w dwu pędowych
czyli tak :
-na pedzie głównym cierpliwie czekam aż roślina wytworzy 4 grona kwiatowe(i jeśli przy liściach będą wyrastać wilki to mam bez obawy je usuwać na tej odnodze maja pozostać tylko liście,żadnych rozgałęzień nawet w górnej części krzaka-zawsze się obawiam ze z tych wilków potem wyrastają właśnie grona kwiatowe i jak je wszystkie poobrywam to nie będzie owoców

jak już zawiąże się ostanie 4 grono kwiatowe to czekam za pokażą się listki i liczę od grona kwiatowego w górę i ciach
sekatorem czy obłamać i czy licząc te listki wyłamywać wszystko co nie jest listkiem czyli np. wilki,nowe grono kwiatowe tez ?
-i tak samo na drugim pędzie tylko ze cała operację zaczynam po 2 gronie kwiatowym
a co będzie (bo już mam w pomidorach po trzy pędy )jeśli pomylę pęd główny z drugim-ten trzeci jest zazwyczaj taki słabszy wiec będzie go łatwo poznać
gatunek moich pomidorów to "gigant" tak się podobno zwie
roślinka rośnie dość duza już teraz ma ok.1,1m a ma dopiero po trzy grona kwiatowe więc do obcinania to chyba jeszcze trochę urośnie
wiem ze być może to o co pytam było już omawiane ze szczegółami,ale dziś od rana przeczytałam 24 str. i nie mam pewności czy dobrze zrozumiałam a wynika z tego ze i tak już dawno powinnam te trzecie pędy poobrywać (mimo ze są z kwiatkami

więc bardzo proszę o pomoc