Prowadzenie pomidorów/ usuwanie liści, wilków,wyłamywanie itp

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory trójpędowe- jak uprawiać ?

Post »

Rayy pisze:
.
W dwupędowych krzewach zostawia się pęd, który znajduje się po pierwszym gronie kwiatowym. Na podstawowym pędzie są zostawiane 4 grona kwiatowe, ścinając wierzchołek pędu 3 listki nad ostatnim gronem. Na drugim pędzie pozostawiane są tylko 2 grona.
Witam
bardzo proszę o potwierdzenie czy dobrze myślę
chodzi o ścinanie wierzchołków np. w dwu pędowych
czyli tak :
-na pedzie głównym cierpliwie czekam aż roślina wytworzy 4 grona kwiatowe(i jeśli przy liściach będą wyrastać wilki to mam bez obawy je usuwać na tej odnodze maja pozostać tylko liście,żadnych rozgałęzień nawet w górnej części krzaka-zawsze się obawiam ze z tych wilków potem wyrastają właśnie grona kwiatowe i jak je wszystkie poobrywam to nie będzie owoców :roll: )
jak już zawiąże się ostanie 4 grono kwiatowe to czekam za pokażą się listki i liczę od grona kwiatowego w górę i ciach
sekatorem czy obłamać i czy licząc te listki wyłamywać wszystko co nie jest listkiem czyli np. wilki,nowe grono kwiatowe tez ?
-i tak samo na drugim pędzie tylko ze cała operację zaczynam po 2 gronie kwiatowym
a co będzie (bo już mam w pomidorach po trzy pędy )jeśli pomylę pęd główny z drugim-ten trzeci jest zazwyczaj taki słabszy wiec będzie go łatwo poznać
gatunek moich pomidorów to "gigant" tak się podobno zwie
roślinka rośnie dość duza już teraz ma ok.1,1m a ma dopiero po trzy grona kwiatowe więc do obcinania to chyba jeszcze trochę urośnie
wiem ze być może to o co pytam było już omawiane ze szczegółami,ale dziś od rana przeczytałam 24 str. i nie mam pewności czy dobrze zrozumiałam a wynika z tego ze i tak już dawno powinnam te trzecie pędy poobrywać (mimo ze są z kwiatkami :? )
więc bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam
elżunia
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przy prowadzeniu jednopędowym usuwasz wszystkie odrosty z kącików, oczywiście oprócz gron, ale ich trudno nie zauważyć :)
A czy ogławiać po 4 gronie - zazwyczaj tak, ale zależy to od odmiany. Jedne mają duże odstępy między gronami, inne tworzą bardziej zwarte krzaczki. Należy mieć na uwadze, że owoce dojrzewają od zawiązania przez około 2 miesiące i trzeba sobie obliczyć ile gron zdąży dojrzeć przed końcem sezonu. Wierzchołek najlepiej uszczyknąć palcami, po tym zabiegu należy później wyłamywać nowo wybijające wilki.
A te trzecie pędy - jeśli bardzo zagęszczają krzaki radziłbym wyciąć nawet teraz ostrym nożykiem. Jeśli nie, mogą zostać :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj ELU, nie bardzo rozumiem, kto i kiedy, a szczególnie po co doradza ścinanie pędów wierzchołkowych, i to akurat nad czwartym czy nawet drugim gronem owocowym.

Coś mi się zdaje że tu niektórzy producenci wielkotowarowi chcą amatorom ,uprawiającym pomidory na własne potrzeby, na siłę wcisnąć swoje metody, może przydatne w produkcji wielkotowarowej, a całkowicie nieprzydatne w uprawie amatorskiej.

Uprawiam pomidory ponad trzydzieści lat i jeszcze nigdy nie ścinałem pędów wierzchołkowych nad czwartym, czy drugim gronem owoców. Owszem , ścinałem pędy wierzchołkowe (do czasu ), gdy dorastały one do folii w dachu tunelu, bo i tak od folii by same uległy zniszczeniu, ale to tylko i wyłącznie dlatego a nie po jakimś tam kilku gronach owoców.

Przygotowując się do uprawy pomidorów pod osłonami, należy wykonać tunel czy szklarnię dość wysoką ( co najmniej 2 metrową, moja ma 3.5 metra), ale nawet przy niskich tunelach można prowadzić pomidory na znaczną wysokość, po prostu obniżając je po usunięciu w dolnej części pędu owoców i liści (zostaje wtedy tylko łodyga, którą można obniżać jak gruby sznur konopny w kole).

Jedynym ograniczeniem pozwalającym na podjecie decyzji na ścinanie wierzchołków, powinien być termin zakończenia uprawy pomidorów i to na 60 dni przed zakończeniem uprawy pomidorów ( ja ten termin określam w szklarni ( nieogrzewanej) na koniec października , nie wspominając o technicznym usunięciu wierzchołków ,gdy zaczynają dotykać folii w dachu ( można temu zapobiec stopniowo obniżając rosnące do góry pędy pomidorów).

Usuwanie wierzchołków rosnących pomidorów nie ma nic wspólnego z ilością pędów jakie wyprowadzamy z jednego krzaka.

Prowadzenie krzaków pomidora na jeden, dwa, trzy czy więcej pędów zależy od powierzchni jaką dysponujemy dla jednej sadzonki , oraz ilości przygotowywanych do wysadzenia sadzonek.

Usuwanie na drugim pędzie wierzchołka nad drugim gronem , jest dla mnie zwykłym nieporozumieniem i marnotrawstwem . Może ono ma jakiś cel przy produkcjo wielkotowarowej gdzie każde grono musi mieć z góry określoną ilość owoców o określonej wielkości, ale przecież w uprawie amatorskiej na własne potrzeby, te elementy są bez znaczenia bo liczy się tylko zdrowy i smaczny owoc.
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:167 bardzo dziękuję za odpowiedź ;:196
wczoraj poszłam zrobić "porządek " z moimi pomidorkami
no i klapa nijak nie mogłam odróżnić tego głównego pędu i niby jak miałam obciąć ten drugi,za drugim gronem
całe szczęście ze jest to forum i tak mądrzy doradcy,wiec nic nie ogławiałam,tylko dwa krzaczki pozbawiłam trzecich pędów i postanowiłam czekać na waszą pomoc :D
i całe szczecie jak się okazuje bo nie muszę nic amputować moim roślinkom a szczególnie ze na obu tych pędach u większości jest po tyle samo gron owocowych
sadzonki te które już zawiązują owoce do wczoraj mieszkały pod takim mini tunelem foliowym ale ze go przerosły to go zdjęłam wydaje mi się ze te po brzegach mogę poprowadzić na trzy pędy a pozostałe trzy na dwa one w rzędzie rosną tak co 50cm i niestety drugi rząd chyba jest za blisko bo tez 50cm tyle w drugim rośnie koralik a ten chyba jest bardziej rozłożysty za to niższy wiec może będzie ok.
piszecie ze od końca okresu wegetacji odjąć 60 dni i po tym czasie nie ma co pozwalać na zawiązywanie owoców
czy mogę liczyć na podpowiedź kiedy w moim przypadku ten okres się zakończy (początek był pod folia )
no i czy ten czas jest różny pod względem lokalizacji,bo drugą połowę pomidorów mam pod chmurką i nie mam pojęcia kiedy na Podlasiu jest koniec wegetacji pomidorów to moja pierwsza w życiu samodzielna uprawa (wczesniej to tatuś mi mówił co i jak a ja głupia myślałam ze tak będzie zawsze i na nic nie zwracałam uwagi-to dygresja dla tych którym pomagają rodzice,dziadkowie zapisujcie każdą rade bo nie wiadomo kiedy się pożegnacie -sorry za offa)i nie mam doświadczenia
i jeszcze jedno tak przy okazji wyczytałam na tym forum ze te obcięte pędy można ukorzenić i je wczoraj dałam do ukorzeniacza i do czarnoziemu ale zapomniałam ponacinać na dole łodyżkę (żeby szybciej puściła korzonki)to czy zostawić tak jak jest i nic już nie poprawiać (od wczoraj stoją dzielnie bez oznak więdnięcia)czy wyciągnąć jednak i ponacinać
dziękuje jeszcze raz za pomoc i cierpliwość
pozdrawiam
elżunia
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja opisywałem zasady dotyczące uprawy pod gołym niebiem, w uprawie szklarniowej oczywiście pomidor zawiąże znacznie więcej gron, tak jak pisze Tadeusz :wink:
U mnie sezon pomidorowy kończy się zazwyczaj na początku października, ale to luźny termin, zależący od warunków pogodowych i presji chorób. Czyli trzeba ogłowić na początku sierpnia. Ogławianie nie jest konieczne, ale polecam. Pomidor nie ogłowiony niepotrzebnie się wysila zawiązując kolejne grona, które i tak nie zdążą dojrzeć a owoce będą małe.
Obciętych pędów nie trzeba nacinać, dbaj tylko o wilgoć a szybko się ukorzenią.
Pozdrawiam, Maciek.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Suppa pisze: Pomidor nie ogłowiony niepotrzebnie się wysila zawiązując kolejne grona, które i tak nie zdążą dojrzeć a owoce będą małe.
MAĆKU, a jadłeś sałatkę z zielonych pomidorów ( z cebula i octem), zebrane tuż przed przymrozkami z krzaków pomodora.

Ja u siebie nie ścinam wierzchołków pędów, których cały czas, do ostatnich dni pilnuję by było tylko dwa pędy ( anie cały las "wilków", po usunięciu przewodników), a pomidory mam do spożycia do końca roku i na sałatki też nie brakuje.

Z tymi pędami w ostatnich tygodniach uprawy pomidorów, to co innego teoria, a co innego praktyka.
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Usuwanie na drugim pędzie wierzchołka nad drugim gronem
No ja ci powiem,że na drugim pędzie usuwam wierzchołek po pierwszym gronie..ale to taki eksperyment tegoroczny typu:1 i 1/2 pędu :wink:
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mnie czasami ,jak nie dopilnuję i na "trzecim pędzie" zawiąże się grono owoców, to zostawiam, a uszczykuję ten " trzeci pęd", tuż za zawiązką .
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeuszu - nie robię sałatek z zielonych pomidorów, jakoś mi nie podchodzą :wink:
W pierwszym roku, że tak się wyrażę - świadomej uprawy pomidorów nie ogłowiłem i zerwałem wszystkie te zielone owocki do skrzynek do piwnicy. Spora część z nich dojrzała i została zjedzona, reszta spleśniała, więc każdy może robić jak mu pasuje. Teraz wolę zebrać mniej a większych owoców.
sebapila - też tak czasem robię przy prowadzeniu na jeden pęd, zawsze to dodatkowe grono :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Za wysokie pomidory w foliaku, prowadzić pod dachem czy ober

Post »

Witam!
Chyba źle dobrałem odmianę do wysokości tunelu, mam tunel w kształcie domku w dwuspadowym dachem i przy ścianach bocznych nie jest zbyt wysoki, po jednej stronie przy ścianie posadziłem jakieś zółte pomidory, ładnie rosną, mają po 5-6 gron z pomidorami/kwiatami ale już prawie dotykają dachu foliaka. :cry:
I nie wiem co z nimi zrobić, zostawić jak jest i się będą zaginać pod dachem w stronę środka foliaka (mógłbym podwiązywać do dachu) czy może oberwać czubek aby już wyższe nie rosły? Jeśli oberwać czubek to czy może zostawić jakiegoś wilka aby nowe grona się mogły pojawiać?

Z góry dzięki za pomoc,
Tomek
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Za wysokie pomidory w foliaku, prowadzić pod dachem czy ober

Post »

Ja po bokach zakończam, bo wystarczy 6 gron, a jeśli będzie gąszcz i słabe wietrzenie, to szara pleśń może załatwić większość owoców. Więc wszystko zależy od zagęszczenia.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No planowałem na 1 pęd i za dużo miejsca nie ma ale zawsze można pojedyncze liście w miejscu, gdzie jest za dużo liści ciachnąć i przewiew będzie. Może ew. co drugi z 2-gim pędem.

6 gron niby OK ale jak już mają kwiaty to pewnie koniec sierpnia i pomidory będą z nich do zebrania, bez kolejnych kwiatów nie będę miał żółtych później ;:145 a ja je strasznie lubię ;:215

A z szarą pleśnią to staram się zapobiegać, zdejmuje wszystkie kwiaty z zawiązanych owoców, pilnuję aby nie buło buszu, wilki kilkumilimetrowe obrywam, pryskam wywarem ze skrzypu, w sumie nie wiem nawet co to ta szara pleśń ale naczytałem się żeby uważać i staram się.
Moje braki w podstawowych pojęciach i zagrożeniach to stąd, że dopiero drugi rok pomidory a rok temu je załatwił "lipcopad" więc za dużo doświadczenia nie zdobyłem...
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeśli kwitnie 6 lub 7 grono, to pierwsze już powinno dojrzewać i wtedy można łodygę na górze przesunąć i opuścić. W ten sposób możesz poprowadzić na kilkanaście gron.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czyli lepiej zagiąć niż obciąć czubek i wilk... tak też zrobię... ;:333
Pozdrawiam,
Tomek