Zamiast chlapania się wapnem

Ale ten prawie perz jest w doniczkach plastikowych zakopanych w glebie i lepiej, żeby jednak nie zmarzł.gosiakmala pisze:slawgos, ale twoim truskawkom to nic nie będzie jak trochę zmarzną ;). w końcu to prawie perz ;)
Jeśli Kolega ma co robić to cieniowanie siatką w okresach dużego nasłonecznienia i wysokich temperatur daje bardzo dobre rezultaty. Ale trzeba pamiętać, że taką siatkę trzeba odsłaniać w dni pochmurne oraz w pory dnia kiedy słońce nie jest zbyt dokuczliwe. Kreda czy wapno przepuszcza bardzo dużo promieniowania niezbędnego dla fotosyntezy roślin. Natomiast siatka skutecznie blokuje jego dostęp. Taka moja sugestia.darbo pisze:Czy stosował ktoś siatkę cieniującą 59%.
Darku ja stosuję do zacieniania białą agrowłókninęCzy stosował ktoś siatkę cieniującą 59%.
Na Iglaco znalazłem dość ciekawą siatkę cieniującą.jarson64 pisze:Darku ja stosuję do zacieniania białą agrowłókninęCzy stosował ktoś siatkę cieniującą 59%.
Zamiast chlapania się wapnemtaki mój wynalazek i jest ok.
Systemy cieniujące w obiektach uprawowych pełnią podwójną rolę. Muszą zmniejszyć promieniowanie słoneczne w dzień i zmniejszyć straty ciepła w nocy. Stąd kombinacja tworzywa sztucznego i komponentów aluminiowych. Ale każda uprawa wymaga innego stopnia zaciemnienia więc materiały cieniujące bywają różne. Nie wiem czy 59 % zacieniowania to nie będzie zbyt wiele.jarson64 pisze:Obejrzałem - z zielonej tkaniny foliowej, w profesjonalnych uprawach szklarniowych widziałem trochę inne wykonane z mieszanki foli mlecznej i aluminiowej