Uprawa porów cz.1
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Por i Seler
Dzięki
Znalazłam na All..., spojrzałam na zdjęcie ze strony o wyborze sadzonek i już podoba mi się ta książka. Kupiłam :P

Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sty 2011, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku chcę posiać
seler naciowy.Proszę o podpowiedż ,czy są jakieś dobre odmiany i czy uprawa jest taka sama jak selerta korzennego.
seler naciowy.Proszę o podpowiedż ,czy są jakieś dobre odmiany i czy uprawa jest taka sama jak selerta korzennego.
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
podobno bieli się jak pora... ale moje selery naciowe do tej pory nie były bielone i były dobre, co prawda nie były tak delikatne jak sklepowe ale ja swoje raczej do gotowanych potraw i zimowych mrożonek używałam
. W tym roku może zacznę bielić bo mam już instrukcję obsługi bielenia pora.... instrukcja - parę stron wcześniej 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Słuchajcie..
A jak się ma seler do bulwy
Tzn czytałam coś że trzeba znów ziemie odgarniać, ale na początku są liście zapewne (z podniety kupiłam nasiona pora i selera - a miałam kupić sadzonki!)
I teraz po wsadzeniu do ziemi takiej sadzonki czeka się jakiś czas (ile?) i potem zaczyna odgarnianie palcem tej ziemi?
A jak się ma seler do bulwy

Tzn czytałam coś że trzeba znów ziemie odgarniać, ale na początku są liście zapewne (z podniety kupiłam nasiona pora i selera - a miałam kupić sadzonki!)
I teraz po wsadzeniu do ziemi takiej sadzonki czeka się jakiś czas (ile?) i potem zaczyna odgarnianie palcem tej ziemi?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Rusałko, zaczniesz odgarniać dopiero jak posadzisz do gruntu. I to nie od razu, bo jak napisałaś, na początku są tylko liście. Jak zobaczysz (a będzie widać), że zaczyna się tworzyć zgrubienia, wtedy przy plewieniu i wzruszaniu ziemii (a seler bardzo to lubi) to wkoło szyjki paluszkiem objedziesz. I tak co jakiś czas. Jak będzie widać że bulwa jest duża, to można z powrotem zasypać na parę dni przed wyrwaniem. Wtedy nie będzie miała zielonkawych nalotów.
Pozdrawiam, Monika
- smonika
- 500p
Zgodnie z obietnicą wklejam obrazek z poradnika o bieleniu selerów. To oczywiście dotyczy selerów naciowych, chociaż nie bielone też są przecież dobre...

Pozdrawiam, Monika
-
- 50p
- Od: 18 sty 2011, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwszy raz w tym roku będą siała seler naciowy. O bieleniu selera nie wiedziałam. Kupiłam odmiane Verde pascal.
smonika świetna instrukcja obrazkowa. W takim razie połowa selerów będzie bielona, a druga połowa pozostanie zielona, tak dla porównania.
Pozdrawiam
smonika świetna instrukcja obrazkowa. W takim razie połowa selerów będzie bielona, a druga połowa pozostanie zielona, tak dla porównania.
Pozdrawiam
- smonika
- 500p
Materka
Tak by było chyba najlepiej
Zobaczysz który dla Ciebie będzie lepszy. Ja tam nie bieliłam tylko żarłam zielone, wprost zerwane najlepiej
. Są jednak osoby, które bielone selery wolą, bo są ponoć delikatniejsze.

Pozdrawiam, Monika
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Ja w zeszłym roku wysiałam, w styropianowe wytłoczki do rozsady, selery korzeniowe. Denar i jeszcze jakiś. Miałam takie jakby wyplute roślinki, wiotkie i wysokości 3 cm. Żadna nie przetrwała do wysadzania. Jak pielęgnujecie siewki, mają jakieś specjalne wymagania ? Bardzo zalezy mi na wałsnym selerze, bo w promieniu 100 km dostanę tylko liściowy
A ja rosołu bez selera sobie nie wyobrażam 
PS. W tych samych warunkach wyprodukowałam rozsadę pomidorów i wyszła super.

PS. W tych samych warunkach wyprodukowałam rozsadę pomidorów i wyszła super.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Materko, najlepiej bielić partiami, tyle ile potrzebujesz. Związać pod liśćmi, owinąć same ogonki np kartonem (nie czarną folią) i po około 10 dniach łodyżki będą już jasnozielone lub jasnożółte. Dotyczy to oczywiście, jak zaznaczyła Monika selera naciowego a nie liściowego.
Pozdrawiam! Gienia.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Tula..
czytałam na forum o sposobie sadzenia do rolek po papierze toaletowym...
czytałam na forum o sposobie sadzenia do rolek po papierze toaletowym...
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
-
- 50p
- Od: 18 sty 2011, o 22:38
Dziękuję gieniu1230
, myślałam, że to bielenie dłużej trwa. Seler korzeniowy zawsze mam ładny, no może nie takie wielkie bulwy-korzenie jak można kupić w sklepie, ale jestem zadowolona. Sieję odmianę Zagłoba.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Ja wysiewam selery 15-20 lutego. Jak pojawiają się liście właściwe pikuję je do wielodoniczek, nie tych najmniejszych. Takich http://www.jrk.com.pl/html-polski/wd8.html
I tyle. Kupuję ziemię do wysiewów. Trzymam je w jasnym miejscu, hartuję ok. 10 dni przed wysadzeniem.
I tyle. Kupuję ziemię do wysiewów. Trzymam je w jasnym miejscu, hartuję ok. 10 dni przed wysadzeniem.