Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

A w jakim stężeniu ten roztwór do podlewania ?
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Od: 26 cze 2012, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na opakowaniu jest napisane od 0,8-2,0g/l (0,08-0,20%), ja trzymałam się środka tych wartości.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

zenmach pisze:forumowicz ja też w tym roku zastosuje nawożenie rzędowe, jeśli można prosić o jakieś zalecenia...
Gleba w ogrodzie nie nawożona, w zeszłym roku tylko pod korzeń przy sadzeniu i później dolistnie i jakieś gnojówki, pH 6-7 (heliga test)
Uprawa w gruncie, rzędy co 60cm, pomidor(metoda 2w1),papryka i jeden rząd ogórek krótki.
Do dyspozycji mam,(oczywiście moge dokupić):
-obornik koński Ecolon podsuszany NPK 5,4-2,9-9.0 g(kg)
-obornik bydlęcy Fauna i Flora granulowany N(0,5-0,7) P(0.25-0,4) K(0,6-0,8) %
i w razie potrzeb
-Saletra wapniowa
-Superfosfat wzbogacony
-Siarczan magnezu
-Saletrzak z magnezem
-Saletra potasowa
-Azofoska
Jeśli Możesz podać co, ile i czego. Rzędy będe robił jakieś 4 tygodnie przed wysadzeniem, rozsada raczej mała (późno wysiana).

Bez różnicy czy dasz obornik koński czy bydlęcy , bo zważ, że mają podobny skład tylko wartości są w innych jednostkach.

Obornika dasz 15 kg na 5 mb. Ta ilość nie wymaga uzupełnienia mineralnego.Startowo saletrzak 0,5 % roztwór ale tylko pod odmiany wegetatywne i zrównoważone. Pomidory generatywne 0,5 % roztwór superfosfatu ale rozpuszczony w deszczówce.

Saletrę potasową zostaw do ew. oprysku dolistnego a Azofoską podsyp sobie krzewy.
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Post »

Witam. forumowicz nawóz , który ma zastosować zenmach jest moim zdaniem dość lekki. Ja mam obornik bydlęcy ubiegłoroczny, który leży w ugniecionej pryzmie i wiaderko 15 litrowe tego nawozu waży ok. 12kg. Dając go w dawce jaką proponujesz moim zdaniem jest to zbyt cienka warstwa. Ale może nie mam racji to proszę powiedz mi ile ja mam dać swojego obornika na 10 mb. rządka.
Jerzy
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nic mnie tak nie cieszy jak ciągłe udowodnianie , że nie jestem wielbłądem ;:306

Mikar
Mnie nie interesuje czy nawóz jest lekki czy ciężki ponieważ nie operuje ciężarem objętościowym. Skoro ktoś podaje, że nawóz zawiera 5,4 g azotu na kg masy, to czy to będzie pierze czy piasek cały czas będzie to 0,54 % azotu wagowo :!:

Jeszcze raz zacytuję :
Optymalna dla wzrostu pomidora zawartość składników pokarmowych w glebie (wyrażona w mg/dm3) wynosi: 90- 120 N, 60- 80 P, 200- 250 K, 60- 90 Mg i 1200 - 1500 Ca.
Więc sprawdźmy czy te 15 kg obornika, które podałem spełnia to kryterium.

5 mb rowka wykopanego szpadlem o szerokości 20 cm ma powierzchnię 1 m2. Na tej powierzchni znajduje się 200 litrów warstwy ornej

Zatem powinno się w tej proponowanej dawce obornika znajdować odpowiednio :

azotu - 120 m/litr x 200 litrów = 24000 mg= 24 g

fosforu- 80 mg/l x 2,3 x 200 litrow =36400 mg=36,4 g

potasu- 250 mg/l x 1,2 x 200 litrów = 60000 mg= 60 g

A ile znajduje się faktycznie tych składników w proponowanej dawce obornika ?

azotu - 15 kg x 5,4 g/kg = 82 g x0,3/równoważnik nawozowy/= 24,6 g
wobec wymaganej 24 g

fosfor - 15 kg x 2,9 g/kg = 43,5 g wobec wymaganej 36,4 g

potas- 15 kg x 9 g/kg = 135 g wobec wymaganej 60 g

Jak widzisz Mikar obliczona dawka 15 kg na mb jest nawet z naddatkiem potasu ale ta wersja jest bardziej powiedziałbym ekologiczna jako, że gdybym liczył ten obornik by zmieścić się z potasem wymagałoby to dodatkowego nawiezienia uprawy azotem i fosforem.
I mnie nie interesuje czy optycznie ta ilość nawozu to jest dużo czy mało. Ma tyle składników ile pomidorom potrzeba a rolą tego kto mnie prosi o przeliczenie jest rozmieszczenie tego nawozu na proponowanej powierzchni równomiernie

I to tyle Ewangelii w tym temacie :D
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Post »

forumowicz. przepraszam,że zawróciłem Ci głowę. Nie mam wątpliwości co Twoich wyliczeń. Ale ja zrozumiałem to trochę inaczej i uważałem (tak naprawdę to teraz nie wiem czemu), że jeżeli obornik jest ciężki to chyba należałoby dać go grubszą warstwę. Czyli ja też mam dać taką samą dawkę obornika w kg. i tylko dokładnie i równomiernie rozłożyć go na powierzchni.
Pozdrawiam.
Jerzy
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

zytaj Twój /Otóż musisz dać dokładnie taką samą ilość obornika , który masz.

Popatrz o ile różni się składem przeciętny obornik bydlęcy /czytaj Twój / od tego, który ma zenmach

http://www.kpodr.pl/index.php/produkcja ... enny-nawoz
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeszcze jedno dla tych, którzy uważają, że te 15 kg to mało bo widać gdzieniegdzie gołą ziemię.
Proszę przeliczyć tą dawkę na hektar.
Skoro na 1 m2 dajemy 15 kg a hektar ma tych metrów aż 10000 to prosty rachunek

15 kg/m2 x 10000 m2 = 150000kg czyli 150 t :!: :!: :!:

Normalnie stosuje się dawki na hektar rzędu 30-40 ton ale rzutowo.

Więc te 15 kg/m2 to dużo czy mało :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
_dorota_
100p
100p
Od: 4 lut 2013, o 16:26

Post »

ja nigdy wcześniej nie miałam pomidorów w ogródku. Obok mnie na polnej łące i pastwisku pełno końskiej kupy, którą mogę sobie do wiaderka pozbierać. Mogę takie coś dać do dołka pod pomidorki?
Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
_dorota_
100p
100p

Post »

Wczoraj popikowałam moje pomidorki :D W sumie mam 83 krzaczki :shock: dużo za dużo, będę rozdawać sąsiadom czy tego chcą czy nie. Podlałam je też nawozem interwencyjnym Substral do pomidorów. Ktoś to stosuje?
Dorota
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

_dorota_ pisze: Mogę takie coś dać do dołka pod pomidorki?
Możesz. Lepiej Ci będzie ten nawóz dozować do dołków jak go wcześniej zalejesz wodą a potem rozcieńczysz tak, by powstała płynna breja . Po ok 1 l do dołka, zasypać ziemią. Dołki powinny być zaprawione ok 2 tygodni przed sadzeniem.
mordzio
50p
50p
Od: 23 paź 2012, o 09:21

Post »

_dorota_ pisze:Wczoraj popikowałam moje pomidorki :D W sumie mam 83 krzaczki :shock: dużo za dużo, będę rozdawać sąsiadom czy tego chcą czy nie. Podlałam je też nawozem interwencyjnym Substral do pomidorów. Ktoś to stosuje?
Zapytam z ciekawości, czy miałaś problemy z pomidorami, że zastosowałaś nawóz interwencyjny? Zastanawiam się, bo u mnie na jednej odmianie pojawiły się delikatne żółte kropki na liściach.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
_dorota_
100p
100p

Post »

Właściwie nie miałam problemów, pierwszy raz wysiałam pomidory, w zeszłym roku miałam 3 krzaczki kupione na targowisku i były strasznie liche, nie nawożone, choć smak przepyszny. Podlałam tym nawozem nawozem o te moje takie wiotkie, zwłaszcza malinowy wybujał najbardziej i strasznie chwiał się na boki. Miałam nadzieję że się wzmocni. No i choć nie stoi prosto to daje sobie radę. Wynoszę je na dwór na cały dzień, wieczorem chowam do nieogrzewanego i słabo doswietlonego pomieszczenia gospodarczego. Bedzie co będzie. Mam ponad 80 krzaczków a w ogródku miejsce na max 20szt.
Pozdrawiam, Dorota.
Dorota
mordzio
50p
50p
Od: 23 paź 2012, o 09:21

Post »

@_dorota_
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź:) Chyba też się skuszę na taki nawóz, raczej im to nie zaszkodzi a może pomoże.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
_dorota_
100p
100p

Post »

Mordzio, dokładnie, czytelnie i przejrzyście jest opisane jak stosować i pisze że jest do stosowania do produkcji rozsady. Ja się kompletnie nie znam na tych fosforach, azotach czy co tam pomidorom potrzeba, a bałam się że może im czegoś brakować, dlatego się skusiłam :D
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”