Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Re: Pomidory w tunelu - amotorsko
Witam,
Też mam pomidory w tunelu foliowym. Mam pytanie dotyczące podlewania. Kiedy i jak je podlewać? Wcześnie rano, gdy zrobi się cień (pomidory są w cieniu o około godzinie 17) czy wieczorem jak słońce zajdzie, obficie czy oszczędnie? Dodam że w tunelu mam 32 stopnie do słońca przy otwartym oknie i drzwiach.
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam:)
Też mam pomidory w tunelu foliowym. Mam pytanie dotyczące podlewania. Kiedy i jak je podlewać? Wcześnie rano, gdy zrobi się cień (pomidory są w cieniu o około godzinie 17) czy wieczorem jak słońce zajdzie, obficie czy oszczędnie? Dodam że w tunelu mam 32 stopnie do słońca przy otwartym oknie i drzwiach.
Dziękuję za odpowiedzi
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Jutro osobiście porozmawiam z panem na targu bo odmiana którą mi dało to bawole serce... Przekonałem się o tym wczoraj jak zobaczyłem niekształtny owoc w typie bawolego serce, a te wielkie krzaki jeszcze bardziej przekonują mnie że to ta odmiana...
Zawiodłem się na tym sprzedającym :x
Zawiodłem się na tym sprzedającym :x
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podlewaj tylko rano, tak żeby gleba była wilgotna a nie było błota. Mnie teraz to idzie przynajmniej 1 l na krzak a nawet 1,5l. U mnie jest potrzeba lać codziennie bo już mam owoce. Rozlewaj po całej powierzchni a nie tylko wokół krzaka. Też mam taką wysoką temperaturę i trudno ją obniżyć. Optymalna to do 25*C. Dzisiaj trochę się ochłodziło więc lepiej było.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Działkowcy chcą mieć wszystko największe ,dlatego podałem maksymalną dawkę nawożenia jednorazowego tj, 5 dkg na jeden metr kwadratowy ,można powtarzać co 2 lub trzy tygodnie jeśli rośliny dobrze rosną ,to zdążą w tym czasie pobrać. Druga technika nawożenia to roztwór nawozu o stężeniu max 0,2 % i takim roztworem można podlewać codziennie, a więc na 10 litrów wody można dać 2 dkg nawozu i to powinno w przybliżeniu starczyć na jedną roślinę naokoło 5 dni, tj. 2 litry na upalny dzień dla jednego dużego pomidora pod folią. W ten sposób nawożenia nie zasolimy gleby . Ja zaś bardziej nawożenie opieram na oborniku i tylko staram dostarczyć wapno i inne naturalne komponenty .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
tak a`propos gnojówek dla tych co nie wiedza , zbyt częste podlewanie jest tak samo szkodliwe jak przenawożenie nawozami sztucznymi Na pewno częściej niż raz w tygodniu krzywdy pomidorom nie zrobi , ale Wam to i owszem. Dopytajcie Ani Kozuli jak często podlewać gnojówką , ile mniej więcej na krzak
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
totalfree, dobrze zaznaczyłeś pędy główne- żółte.
Pęd drugi- niebieski też dobrze przy Bawolim sercu.
Przy San Marzano niebieskim kolorem zaznaczyłeś liść, chyba ,że ja tu żle widzę.Czerwony kolor to wilk z którego może być drugi pęd owocujący, jeżeli zechcesz a jak nie to go usuń czym prędzej.
Ładne masz pomidory.
Ps. a ten awatar masz jakiś straszny,ale bez urazy
Pęd drugi- niebieski też dobrze przy Bawolim sercu.
Przy San Marzano niebieskim kolorem zaznaczyłeś liść, chyba ,że ja tu żle widzę.Czerwony kolor to wilk z którego może być drugi pęd owocujący, jeżeli zechcesz a jak nie to go usuń czym prędzej.
Ładne masz pomidory.
Ps. a ten awatar masz jakiś straszny,ale bez urazy
- totalfree
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2011, o 16:05
Suzana - dziękuję za odpowiedź, powiedz mi jeszcze proszę co z pędami w Bawolim Sercu,
bo naprawdę nie wiem czy usunąć już teraz czy czekać ?
pozdrawiam
bo naprawdę nie wiem czy usunąć już teraz czy czekać ?
pozdrawiam
-
Nie czekaj tylko ich uszczyknij nad liściem czyli w połowie tej niebieskiej linii, liść więc zostanie i będzie pracował dla grona które rozwinie się z kwiatostanu( żółte kropki).
Za długo czekałeś z usunięciem.
Chyba, ze będziesz prowadził na 2 pędy to nie usuwaj.
Za długo czekałeś z usunięciem.
Chyba, ze będziesz prowadził na 2 pędy to nie usuwaj.
- totalfree
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2011, o 16:05
Czekałem bo nie wiedziałem, pierwszy raz w życiu coś uprawiam.
A po tym jak je potraktowałem nawozem z pokrzywy to naprawdę szybko ruszyły.
Jutro z rana je pousuwam.
Ślicznie dziękuję i pozdrawiam.

A po tym jak je potraktowałem nawozem z pokrzywy to naprawdę szybko ruszyły.
Jutro z rana je pousuwam.
Ślicznie dziękuję i pozdrawiam.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Pomidory robią ,,baranie rogi'' jak to fajnie określiliście w zależności od ilości wody, i częstotliwości podlewania. Jeśli pomidor będzie stał w wodzie , będzie gruby i poskręcany nawet w całkiem chudym podłożu. W takich warunkach, głodny od przejedzonego różni się tylko kolorem liści. Cały dowcip polega na tym, aby pomidor podkręcał się tylko trochę, żeby nie był wyprostowany, ani ,,zmierzwiony''.
Akurat mam wszystkie rodzaje. Jutro porobię zdjęcia i pokażę do czego dążyć.
Pozdrawiam, kozula.
Akurat mam wszystkie rodzaje. Jutro porobię zdjęcia i pokażę do czego dążyć.
Pozdrawiam, kozula.
- AniaAnia
- 50p
- Od: 14 mar 2011, o 22:36
Czy jest jakaś określona pora dnia dla stosowania Betoksonu? Lepiej rano czy wieczorem, czy nie ma różnicy? :neutral:
Pozdrawiam,
Ania
Ania
Suzana dziękuję bardzo za odpowiedz.
A ma ktoś siatkę cieniującą? Podobno chroni przed nasłonecznieniem ale czy sprawi żeby temperatura była niższa? I czy można ją narzucić czy założyć jakoś na tunel foliowy? Wątpię czy obniży temperaturę ale zapewne uchroni przed nasłonecznieniem.
A ma ktoś siatkę cieniującą? Podobno chroni przed nasłonecznieniem ale czy sprawi żeby temperatura była niższa? I czy można ją narzucić czy założyć jakoś na tunel foliowy? Wątpię czy obniży temperaturę ale zapewne uchroni przed nasłonecznieniem.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Żeby kwiaty nie zostały wilgotne na noc, to wszystko.
kozula
kozula
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
W zeszłym roku narzuciłem siatkę maskującą..niby ok.W tym roku zacieniowałem folię wapnem rozcieńczonym w unigruncie-znacznie przyjemniejszy efekt-jaśniej i chłodniej.Ale podejrzewam,że nalepsze rozwiązanie to biała agrowłóknina.
ps:muszę dodać,że wyciąłem w dachu otwór,który w te dni nie tak upalne jest zaciągany roletą z tej samej folii,z której jest zbudowany tunel-dość proste rozwiązanie,ale w największy upał nawet niewystarczające!trzeba zacieniać.
ps:muszę dodać,że wyciąłem w dachu otwór,który w te dni nie tak upalne jest zaciągany roletą z tej samej folii,z której jest zbudowany tunel-dość proste rozwiązanie,ale w największy upał nawet niewystarczające!trzeba zacieniać.
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ekopom czy wapno magnezowe (dolomit) należy dodawać w trakcie wegetacji?.
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------