Podłoże do nasion,sadzonek cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

Piasek jest w zasadzie w każdym składzie budowlanym. Jest ich sporo przy każdej ważniejszej drodze powiatowej. Sprzedają na wiadra. Za takie 20 litrowe płaciłem 2 zł. Choć czasami właściel machał ręką i wcale nie chciał pieniędzy. Piasek na składach pochodzi z różnych kopalni i nie powinien być skażony, choć o tej porze roku może być zbrylony (ale jakaś odwilż prędzej, czy później przyjdzie). Tylko jaki piasek jest najlepszy - taki drobnoziarnisty (do tynków), czy gróboziarnisty. Jest też piastko-żwirek (grubość ziarna do 6mm).
Pozdrawiam
Adam
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

najlepszy jest żwirek rzeczny, taki do ok 3mm, 6 za gruby, zwykły żwir warto przesiać do ok 3mm
Blancari
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2012, o 23:57

Post »

Siedzę na tym forum od pół roku i czytam, czytam... Na ogół nie pytam, bo odpowiedź znajduję.
Ale teraz nie znalazłam. Od zeszłego roku mam działeczkę, na wiosnę będę zakładać warzywnik, więc się pilnie uczę i gromadzę co potrzeba.

Otóż chciałam Was zapytać co sądzicie o tych krążkach torfowych, które się powiększają pod wpływem wody? Moja mama kiedyś robiła w takich rozsadę i zawsze się udawała. Ale te krążki dostawała wówczas z Niemiec. Widziałam takie krążki w Castoramie - czy te nasze, polskie są bezpieczne? Można na nich robić rozsadę?

Poza tym widziałam doniczki torfowe i doniczki z krowiego obornika. Nie miały na sobie żadnego większego opisu, a ciekawi mnie co to i po co?

Będę wdzięczna za pomoc.
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Doniczek torfowych kiedyś używała moja mama, sadziła rozsadę wraz z doniczką do ziemi, ale że względu na koszt doniczek zrezygnowała z tego. A teraz przecież wystarczają plastikowe kubki. :D
Blancari
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zapewne wystarczają.

Myślę jednak, że jeśli ktoś nie robi dużej rozsady to takie krążki mogą być wygodniejsze niż targanie do domu na n-te piętro 20 litrów ziemi.

Ja akurat po podliczeniu planów będę miała tych sadzonek więcej, więc za świeżym podłożem zaczynam się powoli rozglądać.
Podejrzewam jednak, że tak czy owak stanę się właścicielką takich krążków w prezencie od Mamy, więc zastanawiam się nad ich jakością. Czy sadzić w nie najcenniejsze nasionka, których mam mało i zależy mi, żeby wszystkie wzeszły, czy raczej te takie zwykłe, a np nieliczne nasionka megagrona do doniczek?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Krążki torfowe zdają egzamin. Ustaw je w jakimś pojemniku bo strasznie brudzą. Ja trzymałam w przezroczystym plastikowym pudełku z przykrywką.
Siałam w nie kiedyś paprykę i pomidory ale i tak musiałam pikować do większych pojemników.
Blancari
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja mam jeszcze z dawnych czasów zachomikowaną w piwnicy taką miniszklarnię do tych krążków.
Jeśli te krążki są ok to chętnie ją wydobędę, bo wydaje się dość wygodna.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Te krążki są w takiej siatce. Pamiętam, że pomidory potem w gruncie sobie przez tę siatkę przerastały i rozwijały korzenie. Czy ta siatka nie stanowi przeszkody? Nie trzeba jej przecinać przy sadzeniu do gruntu?
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43

Post »

W Castoramie jest podłoże do siewu i pikowania - HOLLAS. Koszt 7,68 zł za 20 l.
Nie wyczytałam na nim jakie jest pH...źle szukam? Będzie dobre do pomidorów?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja pikując do większych pojemników rozrywałam tą siatkę.
Krążki są za małe by pomidory przetrwały w nich do wysadzenia w gruncie.
Blancari
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Idę dalej czytać forum i robić notatki :)
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31

Post »

A te kubki do piwa (500ml) to one są przeźroczyste, czy takie do rozsady mogą być??
:wit
Karol
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Prazyn pisze:A te kubki do piwa (500ml) to one są przeźroczyste, czy takie do rozsady mogą być??
:wit
Kubki możesz mieć nawet z jogurtow, śmietan i innych. Ziemia jest czarna więc i tak światło nie dotrze do korzeni.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

karr-km pisze:Ziemia jest czarna więc i tak światło nie dotrze do korzeni
Ha !.
Nie tyle o światło chodzi, co o nagrzewanie podłoża.
Używam te kubki od lat. Dokupuję po prostu brakujące do zebranych po jogurcie. Nie zauważyłem różnicy między rozsadą z białych kubków a z tych przeźroczystych. Ale kubki te, po przesadzeniu rozsady z palet do kubków, trzymam w kartonowych pudełkach, by jak najmniej narażać je na oświetlenie przez słońce / a co za tym idzie zbytnie nagrzanie podłoża/
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poza tym w tych przezroczystych mocniej glony rosną na ściankach - co zresztą nie przeszkadza sadzonkom ;:oj
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Blancari, fotka z 2010r. Samych krążków już nie stosuję ale rozrywam je i mieszam z ziemią do pikowania i wysiewu. Ziemia bywa różna, jeśli jest podejrzanie ciężka i zbita, jeden taki krążek rozrywam i mieszam w 1 litrze ziemi.
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”