Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
Re: Kapusta
Wzeszłym roku kapustne siałam wprost do rozsadnika.W miarę wzrostu sadziłam na pole.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I bardzo mądrze,do produkcji choćby nieiwelkich ilości rozsad warzyw kapustnych trzeba mieć pomieszczenie z możliwością regulowania temperatury.W domu za ciepło i koniec.A jakie odmiany sadziłaś?
Moim zdaniem na wysiew kapusty jeszcze za wcześnie.No chyba,że będziemy uprawiać w tunelu,lub szklarni.Trzeba liczyć ok.1,5 miesiąca od wysiania do wysadzenia w grunt.Można wysiać pod koniec lutego i na początku kwietnia wysadzić/jeśli warunki atmosferyczne będą sprzyjające/ale w razie przymrozków trzeba kapustę okryć włókniną.Parapety w mieszkaniu też nie są najlepszym miejscem do produkowania rozsady kapusty/jest za mało światła w stosunku do temperatury/,wskazane byłoby chłodniejsze pomieszczenie,aby rozsada nie wybiegała.
-
- 1000p
Ewa właśnie o tym napisałam post wyżej
Można już wysiewać kapustę która będzie rosła w gruncie pod przykryciem z włókninki ;)

Właśnie zauważyłam,ale już napisałam...
Myślę,że nikomu nie zaszkodzi jak przeczyta 2 razy,lepiej się przyswoi
.
Myślę,że nikomu nie zaszkodzi jak przeczyta 2 razy,lepiej się przyswoi

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli myślicie, że początek/połowa marca będzie dobrym terminem do wysiewu na rozsadę 

-
- 1000p
Bardzo dobry termin,nie trzeba będzie mrozić domownikóe tem.12 stopni w mieszkaniu 

Najlepszym sposobem wyleczenia się z rozsady kapustnych na parapecie jest wysiew.
-
- 1000p
forumowicz
Ja wysieję w marcu,mam chłodne pomieszczenia.Ty sam uprawiasz jakies kapustne?

Ostatnio tylko kapustę pekińską jako poplon. W tym roku przypomnę sobie uprawę niebieskiej kapusty bo u mnie dużo surówki z niej jemy.
Rozsada oczywiście z targu, bo szkoda parapetu na 20 szt kapusty.
Rozsada oczywiście z targu, bo szkoda parapetu na 20 szt kapusty.
-
- 1000p
A jaką odmianę planujesz? I kiedy chcesz wysiać?
Chyba Bristol. Wysiew w lipcu. W tym przypadku rozsada własna.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Słuchajcie, zauważyłem kilka postów i jest tam napisane o produkcji rozsady w temperaturze ok. 10*C. Dlaczego w takiej niskiej temperaturze ma przebywać i czy nie może normalnie stać na parapecie w domu?
Pozdrawiam Paweł
-
- 1000p
Paweł kilka postów wyżej forumowicz bardzo trafnie to napisał:) Kapucha i inne z tej rodziny w domu się powyciągają jak nic...
Czy to się komuś podoba czy nie :
http://www.fresh-market.pl/owoce_i_warz ... p451561663Niezmiernie ważnym czynnikiem w produkcji rozsady jest również utrzymanie właściwej temperatury. W nocy powinno to być około 12 st. Celsjusza, a w dzień 16 ? 18 st. Celsjusza.