Ja swoją kukurydzę siałam w pojedyncze duże doniczki i prawie wszystkie się przyjęły po posadzeniu do gruntu.BRZOSKWINKA pisze:Comcia - może i ja spróbuję na kukurydzę?
Jak dynia reaguje na przesadzanie?
Pozdrawiam, Menqa
Ja swoją kukurydzę siałam w pojedyncze duże doniczki i prawie wszystkie się przyjęły po posadzeniu do gruntu.BRZOSKWINKA pisze:Comcia - może i ja spróbuję na kukurydzę?
Jak dynia reaguje na przesadzanie?
Podobnie do ogórka. Nie lubi, ale jak nie uszkodzisz bryły korzeniowej, to się przyjmie bez problemu.BRZOSKWINKA pisze: Jak dynia reaguje na przesadzanie?
Dla ciekawostki powiem, że praktykowałem onegdaj przesadzanie ogórków w fazie liścieni przy pomocy łyżeczki od herbaty. Nabierałem na łyżeczkę taką roślinkę wraz z ziemią i przenosiłem do dołka w glebie zsuwając z łyżeczki przy pomocy palca. Skuteczne choć żmudne. Nasze babcie zaś wysiewały ogórki do połówek skorupek po jajkach i wraz z tą skorupką wsadzały do ziemi.11krzych pisze:Podobnie do ogórka. Nie lubi, ale jak nie uszkodzisz bryły korzeniowej, to się przyjmie bez problemu.
Exhibition. W zeszłym roku kupiłem w sklepie odmianę holenderską( 1g - 2 zł ), jest delikatniejsza w smaku od "Ailsa Craig". Teraz posadziłem ją do doniczki w domu bo miała nieduże korzenie. Zobaczymy czy wypuści szczypior i czy będzie miała kwiat. Bardzo mi odpowiadała ta cebula i chciałbym mieć od niej nasionka. Polskie firmy nasienne też sprzedają tego typu cebule.Ja swoje cebule wysiewam z początkiem lutego do wielodoniczek o małych otworach. Jedno nasionko do jednego otworu. Potem przesadzam do większych, a w maju do gruntu. Mam ziemie piaszczystą V, VI, klasa. Klimat dość ostry, w maju są jeszcze przymrozki. Jeśli lubisz delikatne cebule polecam szczypior "Sprintesa". Jest to cebula siedmiolatka pozostawiona w gruncie przez zimę na wiosnę wypuszcza szczypior. Szczypior jest gruby i delikatny w smaku. Część cebulowa jest długa, biała i nie grubiejąca. Ja wyrywam cebulkę razem ze szczypiorem.Rusalka pisze:A ja mam pytanie..
pod jaką nazwą dostanie się nasiona cebuli cukrowej.. i kiedy się ją wysiewa..
Bo ponoć w dymkach nie jest dostępna -tak mi w zeszłym roku powiedział pan w sklepie..
Jak to wysiać i jak uzyskać dymke..a może wieksze się dopiero przesiewa..
Jak ogólnie postępować..
I kiedy zaczynajcie pierwsze siewy i co to jest...