Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Moniko
jest fosforan jedno amonowy NH4H2PO4, dwu amonowy o którym piszesz i właściwy fosforan amonu /NH4/3PO4. Pod katem nawozowym różnią się tylko procentową zawartością azotu i fosforu. Wszystkie trzy rodzaje nadają się jako nawóz fosforowo-amonowy. Stężenie standardowe 0,5 % z tym, że jest to stężenie dla dorosłych roślin. Dla rozsad 0,2-0,3 %.
Pozdrawiam
jest fosforan jedno amonowy NH4H2PO4, dwu amonowy o którym piszesz i właściwy fosforan amonu /NH4/3PO4. Pod katem nawozowym różnią się tylko procentową zawartością azotu i fosforu. Wszystkie trzy rodzaje nadają się jako nawóz fosforowo-amonowy. Stężenie standardowe 0,5 % z tym, że jest to stężenie dla dorosłych roślin. Dla rozsad 0,2-0,3 %.
Pozdrawiam
forumowicz bardzo dziękuję
Jeżeli masz dostęp, Moniko, do któregoś z tych fosforanów to bedzie on świetny jako nawóz startowy pod pomidory i ogórki z rozsady
Pozdrawiam
Pozdrawiam
o to mi właśnie chodziło
pozdrawiam forumowicz
pozdrawiam forumowicz
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
Mam do oddania w dobre ręce siewki pomidorów: Aussie - 4 szt., Box Car Willie - 1 szt.,Vp1F1 "Pink King" - 5 szt., Ruby Surprise - 2 szt., Brad's - 5 szt. , Yellow Brandywine - 2 szt., Arkansas Marvel - 2 szt., Black Krim - 2 szt., Chocolate Stripes - 4 szt., Bycze Rogi - 5 szt., Red Pear (Sakiewka) - 11 szt., oraz papryka - 15 szt. Szkoda mi wyrzucić, bo to ciekawe gatunki. Jeżeli ktoś chce i jest z Warszawy lub okolic to poproszę o informację na PW. Nie będę wysyłać, bo są za delikatne.
Pozdrowienia, Jola
Mam do oddania w dobre ręce siewki pomidorów: Aussie - 4 szt., Box Car Willie - 1 szt.,Vp1F1 "Pink King" - 5 szt., Ruby Surprise - 2 szt., Brad's - 5 szt. , Yellow Brandywine - 2 szt., Arkansas Marvel - 2 szt., Black Krim - 2 szt., Chocolate Stripes - 4 szt., Bycze Rogi - 5 szt., Red Pear (Sakiewka) - 11 szt., oraz papryka - 15 szt. Szkoda mi wyrzucić, bo to ciekawe gatunki. Jeżeli ktoś chce i jest z Warszawy lub okolic to poproszę o informację na PW. Nie będę wysyłać, bo są za delikatne.
Pozdrowienia, Jola
Witaj Tadeusz
Jestem poza domem (Niemcy) i posiałam do doniczki pomidorki koktajlowe, które mam zamiar wsadzić do doniczek (jakie znajdę to wsadzę) i mam pytanie......bo nie daleko sąsiad palił dość duże ognisko i po tym ognisku zostało dużo fajnego popiołu. Czy ten popiół ja mogę wsypać na dno każdej doniczki, czy może wymieszać z ziemią, czy nie zaszkodzi to pomidorkom, a może nie ryzykować?

Jestem poza domem (Niemcy) i posiałam do doniczki pomidorki koktajlowe, które mam zamiar wsadzić do doniczek (jakie znajdę to wsadzę) i mam pytanie......bo nie daleko sąsiad palił dość duże ognisko i po tym ognisku zostało dużo fajnego popiołu. Czy ten popiół ja mogę wsypać na dno każdej doniczki, czy może wymieszać z ziemią, czy nie zaszkodzi to pomidorkom, a może nie ryzykować?
Bogumilka pisze:Witaj Tadeusz![]()
Oj chyba nikt nie przeczytał jeszcze

- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bogumiłka, sam popiół nie jest w pełni nawozem dla pomidorów, na pewno dla cebuli jest super
dla pomidorów i tak musisz je czymś zasilić. Jeśli masz troszkę to przesiej przez sito najdrobniejsze i troszkę możesz dodać, ale niewiele.

-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zajrzałam dziś do ogrodniczeo żeby kupić nawóz do pomidorów
Sprzedawca poleca mi na start nawóz FOSTAR
Stosowany dolistnie lub doglebowo szybko uzupełnia niedobory fosforu w roślinach
ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW [% masowe]:
azot całkowity (N) 5,0 (N-NH2 5,0) 70 g N-NH2 w litrze nawozu
pięciotlenek fosforu (P2O5) 35,0 (500 g P2O5 w 1 l nawozu)
Wszystkie składniki pokarmowe są rozpuszczalne w wodzie.
POMIDOR 2 - 3opryski I ? 3 tygodnie po wysadzeniu rozsady; II i III ? po wytworzeniu owoców w 1 i 2 gronie, co 5-10 dni
Czy kupić ten nawóz , czy szukać któregoś z polecanych w tym wątku??
Sprzedawca poleca mi na start nawóz FOSTAR
Stosowany dolistnie lub doglebowo szybko uzupełnia niedobory fosforu w roślinach
ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW [% masowe]:
azot całkowity (N) 5,0 (N-NH2 5,0) 70 g N-NH2 w litrze nawozu
pięciotlenek fosforu (P2O5) 35,0 (500 g P2O5 w 1 l nawozu)
Wszystkie składniki pokarmowe są rozpuszczalne w wodzie.
POMIDOR 2 - 3opryski I ? 3 tygodnie po wysadzeniu rozsady; II i III ? po wytworzeniu owoców w 1 i 2 gronie, co 5-10 dni
Czy kupić ten nawóz , czy szukać któregoś z polecanych w tym wątku??
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też go mam, forumowicz poradził żeby jakiś tydzień przed wysadzeniem zrobić mały dołek, wlać do niego 0,5% roztwór i do tego dołka posadzić pomidory.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Nie wiem czy to tylko ja tak mam czy nie ale mam pewne drobne uwagi co do terminów podanych w pierwszym poście.
Mowa o docelowym wkładaniu do gruntu po 15 maja.
A mianowicie:
pomidor 15 marzec
papryka 1 marzec
dynia 15 kwietnia
arbus 15 kwietnia.
Tak było w pierwszym poście. Moje uwagi:
Pomidory rosną jak głupie, niemalże wszystkie mają już kwiaty, są duże i się totalnie nigdzie nie mieszczą. A jeszcze tydzien do 15 maja a pogoda zimna.
Na przyszły rok pomidory będę siał dwa-trzy tygodnie później
Papryka już lepiej, ale myśle że tydzień później posieję
Dynia podobnie jak pomidory rośnie jak głupia. Też z tydzien później będę sadził.
Arbuz rośnie spokojnie więc termin początkowy zostanie.
Żeby nie było że ganie kogoś za podane terminy takie a nie inne. Jak dla każdego zielonego ogrodnika te informacje były bardzo potrzebne i za nie dziękuję. Jednak po tegorocznym doświadczeniu dopasuję trochę terminy do własnego przypadku
Mowa o docelowym wkładaniu do gruntu po 15 maja.
A mianowicie:
pomidor 15 marzec
papryka 1 marzec
dynia 15 kwietnia
arbus 15 kwietnia.
Tak było w pierwszym poście. Moje uwagi:
Pomidory rosną jak głupie, niemalże wszystkie mają już kwiaty, są duże i się totalnie nigdzie nie mieszczą. A jeszcze tydzien do 15 maja a pogoda zimna.
Na przyszły rok pomidory będę siał dwa-trzy tygodnie później
Papryka już lepiej, ale myśle że tydzień później posieję
Dynia podobnie jak pomidory rośnie jak głupia. Też z tydzien później będę sadził.
Arbuz rośnie spokojnie więc termin początkowy zostanie.
Żeby nie było że ganie kogoś za podane terminy takie a nie inne. Jak dla każdego zielonego ogrodnika te informacje były bardzo potrzebne i za nie dziękuję. Jednak po tegorocznym doświadczeniu dopasuję trochę terminy do własnego przypadku

Kupić. Doskonały nawóz startowy.krystynac50 pisze:Czy kupić ten nawóz
POzdrawiam
forumowicz, to coś, to co to jest?
Dostałem w prezencie, że niby wzmacnia korzeń, no to rozpuściłem, użyłem i nic, korzeń jaki był taki jest. Potem czytam a tam pisze na etykiecie, że to posypka a nie do rozpuszczania.
A tak na serio, to co myślisz o tym nawozie i czy sądzisz, że można nim też podlać zamiast mieszać proszek z podłożem.
Pozdr:)
Dostałem w prezencie, że niby wzmacnia korzeń, no to rozpuściłem, użyłem i nic, korzeń jaki był taki jest. Potem czytam a tam pisze na etykiecie, że to posypka a nie do rozpuszczania.
A tak na serio, to co myślisz o tym nawozie i czy sądzisz, że można nim też podlać zamiast mieszać proszek z podłożem.
Pozdr:)
A poważnie. To nawóz jak każdy inny z tą różnicą, że tak skonstruowany, że rozpuszcza się powoli . Można go stosować mieszając z ziemią albo wysiewając współrzędnie z nasionami. Nie wiem jak szybko rozpuszcza sie w czystej wodzie, pewno też pomału/ w ziemi przecież rozpuszcza sie w wodzie użytej do podlewania/. Czy w ziemi czy w czystej wodzie nawóz musi sie rozpuścić bo rośliny pobierają składniki mineralne w formie jonów w końcu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Trochę się bałem, że jak źle wymieszam, to popali mi korzenie. Ale chyba ci ludzie z substrala są kumaci, to użyję go jako startowego. Składu nie pamiętam dokładnie (mam go na działce), ale to głównie fosfor i mikroelementy w chelatach.