Czym nawozić pomidory-cz.2
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Weź przeczytaj ten przynajmniej ten wątek od początku. A potem wejdź do działu uprawy warzywnicze i wpisz w wyszukiwarkę "fertygacja". Masz jeszcze wątek pomidory w donicach i kilkanaście innych. Nawożenie w pojemnikach jest niezbędne, a fertygacja jest najbezpieczniejsza. Pytanie ile nawozu i w jakim stężeniu do pomidorów pada na tym forum codziennie co najmniej kilka razy i nawet najcierpliwsi powoli przestają to znosić...
A wiesz Ty czym traktowana była ta skóra bananowa, żeby do nas trafiła taka ładna?
A wiesz Ty czym traktowana była ta skóra bananowa, żeby do nas trafiła taka ładna?
Dorota
Czy jest szansa, że któryś z forumowiczów rzuci okiem na mój post- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4587421 please.
Jeśli to są grona to nie chciałbym przeoczyć jakiego ważnego (mikro)elementu w nawożeniu. Używam Florovit wieloskładnikowy raz w tygodniu.
Dziękuję i pozdrawiam
redneck
Jeśli to są grona to nie chciałbym przeoczyć jakiego ważnego (mikro)elementu w nawożeniu. Używam Florovit wieloskładnikowy raz w tygodniu.
Dziękuję i pozdrawiam
redneck
The mole's little eyes would break every heart, but not the molecatcher's.
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
Mąż kupił mi ziemię z biedronki o składzie 12- 11- 18 z mikroelementami o zawartości nawozu 1,2 kg na m sześcienny czy taka ziemia nadaje się do pikowania pomidorów ? gdzieś czytałam ze powinno być 0,6 kg na m3 . więc nie wiem czy nie jest zbyt dużo nawozu na małe roslinki pomidora
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
redneck Tak to są kwiatki. Sprawdz jednak czy ten Twój florovit ma w składzie fosfor, bo z tego co pamiętam uniwersalny wieloskładnikowy nie ma. krystynac50 Tak, dla rozsady za dużo nawozu ma ta ziemia. Bezpieczniej taką z 0.6kg
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Redneck a jakie miejsce docelowe przeznaczyłeś dla tych pomidorów. Jeżeli do gruntu to wymagają przesadzenia do tych samych pojemników by opóźnić ich wzrost na rzecz budowy korzenia. Oczywiście głębiej niż są teraz. Tak to są grona, w niczym nie przeszkadzają. Jeżeli pomidor nie będzie miał warunków do zawiązania owoców to i tak je sam zrzuci i bedą następne. Zbyt wcześnie jeżeli z przeznaczeniem do gruntu.
krystynab50 wyślij męża po torf i wymieszaj przed posadzeniem pół na pół. Tylko żeby kupił odkwaszony
krystynab50 wyślij męża po torf i wymieszaj przed posadzeniem pół na pół. Tylko żeby kupił odkwaszony

Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
Witam wszystkich
Troszkę się Was "naczytałam", ale dziś nadszedł ten, kiedy i ja coś naskrobię, a dokładnie zwrócę się z prośbą o pomoc w dokładniejszym zinterpretowaniu badania gleby i o bardziej szczegółowe zalecenia co do przygotowania jej do posadzenia pomidorków. Zaznaczam, że zaczynam przygodę z pomidorami... Z góry dziękuję
W tamtym roku w miejscu, gdzie powstaje tunel foliowy, rosły ziemniaki, gleba z tego co mi wiadomo (ogród rodziców) nie była niczym nawożona. Mieszkam na Żuławach. Gleby jest ok. 40cm, później zaczyna się piasek do głębokości 1,5-2,1m i potem namuły organiczne (przepisałam z dokumentacji geotechnicznej)

Pozdrawiam Wszystkich - Ola

Troszkę się Was "naczytałam", ale dziś nadszedł ten, kiedy i ja coś naskrobię, a dokładnie zwrócę się z prośbą o pomoc w dokładniejszym zinterpretowaniu badania gleby i o bardziej szczegółowe zalecenia co do przygotowania jej do posadzenia pomidorków. Zaznaczam, że zaczynam przygodę z pomidorami... Z góry dziękuję

W tamtym roku w miejscu, gdzie powstaje tunel foliowy, rosły ziemniaki, gleba z tego co mi wiadomo (ogród rodziców) nie była niczym nawożona. Mieszkam na Żuławach. Gleby jest ok. 40cm, później zaczyna się piasek do głębokości 1,5-2,1m i potem namuły organiczne (przepisałam z dokumentacji geotechnicznej)

Pozdrawiam Wszystkich - Ola
Ola
Krysiu ziemia z biedronki nie jest dobrym pomysłem dla tak małych pomidorków..
Ma za dużo nawozu..
Jak masz możliwość to pomieszaj z torfem lub kup inną ziemię..
Odmiany generatywne mogą nie przeżyć w tej ziemi, inne powinny dać radę ale dobrze na nie to nie wpłynie..
Ma za dużo nawozu..
Jak masz możliwość to pomieszaj z torfem lub kup inną ziemię..
Odmiany generatywne mogą nie przeżyć w tej ziemi, inne powinny dać radę ale dobrze na nie to nie wpłynie..
Jestem świadom faktu, że za wcześnie zacząłem akcję z pomidorami, nie mogłem się oprzeć. Zgadza się, NIE MA FOSFORU WE FLOROVICIE! Rany julek, sto razy czytałem etykietę i nie widziałem.
Myślę, że do dwóch tygodni będę mieć tunel więc część tomatów(te najwcześniejsz) pójdzie pod folię a część jeszcze musi wytrzymać na parapecie. Potem do ziemi z nimi. Taki mam plan. Część będzie w donicach 20-25l
Teraz kilka pytań typu 'odkryj koło na nowo'
1. Jeśli nie ma fosforu w nawozie to w jakiej postaci go podać i czy karmienie raz w tygodniu wystarczy?
2. Czy mogę mieszać Florovit z zaproponowanym nawozem fosforowym?
3. Może zmienić Florovit na jakiś inny nawóz, który ma fosfor? ---> Jaki używają miszczowie?
4. Czyli najwazniejszy jest tydzień po wsadzeniu pomidora do ziemii?? Wtedy należy zasilić go siarczanem magnezu przeciwko zgniliźnie.Mam rację?
Trochę chaotyczne te pytania ale taki własnie jest stan mego umysłu i wiedzy na temat uprawy tomatów.
Z chęcią odpowiem na dodatkowe pytania.
redneck
Myślę, że do dwóch tygodni będę mieć tunel więc część tomatów(te najwcześniejsz) pójdzie pod folię a część jeszcze musi wytrzymać na parapecie. Potem do ziemi z nimi. Taki mam plan. Część będzie w donicach 20-25l
Teraz kilka pytań typu 'odkryj koło na nowo'
1. Jeśli nie ma fosforu w nawozie to w jakiej postaci go podać i czy karmienie raz w tygodniu wystarczy?
2. Czy mogę mieszać Florovit z zaproponowanym nawozem fosforowym?
3. Może zmienić Florovit na jakiś inny nawóz, który ma fosfor? ---> Jaki używają miszczowie?
4. Czyli najwazniejszy jest tydzień po wsadzeniu pomidora do ziemii?? Wtedy należy zasilić go siarczanem magnezu przeciwko zgniliźnie.Mam rację?
Trochę chaotyczne te pytania ale taki własnie jest stan mego umysłu i wiedzy na temat uprawy tomatów.
Z chęcią odpowiem na dodatkowe pytania.
redneck
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Z tego co pamiętam to na etykiecie Florovitu uniwersalnego nie jest napisany skład.
Jeśli chodzi o inny nawóz :
Jeśli chodzi o inny nawóz :
forumowicz pisze:
Ten ma skład idealny dla pomidora i papryki
http://www.sklep.agrolok.pl/index.php?m ... uct&id=203
Wrzucam zdjęcia żeby nie było..

Rozumuję, że jutro nawóz do pelargonii kupić muszę... do pomidorów
redneck

Rozumuję, że jutro nawóz do pelargonii kupić muszę... do pomidorów
redneck
-
- 200p

A teraz z innej beczki...
cytat ale nie wiem czyj.. mowa o florovicie do pelargonii:
Jak dasz 3,5ml / litr to masz odpowiednio:
N- 105 (od 90- do 120)
P- 175 (138-184)
K- 280 mg/ l (240-300)
// w ( ) wartości graniczne dla pomidora //
a moje pytanie brzmi: Na jak długo wystarcza pomidorom taka dawka prawie graniczna? Kiedy nastepne karmienie po takim zasialaniu?
cytat ale nie wiem czyj.. mowa o florovicie do pelargonii:
Jak dasz 3,5ml / litr to masz odpowiednio:
N- 105 (od 90- do 120)
P- 175 (138-184)
K- 280 mg/ l (240-300)
// w ( ) wartości graniczne dla pomidora //
a moje pytanie brzmi: Na jak długo wystarcza pomidorom taka dawka prawie graniczna? Kiedy nastepne karmienie po takim zasialaniu?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Podlewasz cały czas tą pożywką
-
- 200p