Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Moim zdaniem za późno na sianie tykwy. Owocę nie zdążą dojrzeć ( zdrewnieć ) i po zbiorach zwiędną.
Nasiona zbierane z tykw w polskich warunkach nie zawsze dobrze wschodzą właśnie z powodu zbyt krótkiego okresu wegetacji, nie są dojrzałe.
Nasiona zbierane z tykw w polskich warunkach nie zawsze dobrze wschodzą właśnie z powodu zbyt krótkiego okresu wegetacji, nie są dojrzałe.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Miła pani zapewniła mnie, że już od 10 lat hoduje w polsce różne odmiany tykwy ze swoich nasion i niekiedy wysiewała po 15 czerwca, a i tak owoce zdążyły jej zdrewnieć i to po kilka na jednej roślinie. Oczywiście ziemię miała z dir***a z N*mi + 8 godz słoneczka, dużo wody i gnojówka z pokrzyw co dwa tygodnie
Zapewniłem im te same wręcz warunki, a i klimat na południu o wiele leszy niż na północy, prawda?

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Pani ta na pewno hodowała tykwy, a nie dynie ozdobne?;)
- patasko
loeb pisze:Pani ta na pewno hodowała tykwy, a nie dynie ozdobne?;)
TYKWY. Cobra, Snake, Birdhouse, Marenka itd. proszę sobie wpisać np w guglach i nie podważać jej ogólnej znajomości ;)
Patasko, witamy w wątku dyniowym 
Wybacz , ale mam nieodparte wrażenie,że zadając pytanie oczekujesz jedynie odpowiedzi potwierdzających Twoje tezy i jesteś niezadowolony jeśli ktoś poradzi Ci inaczej. Zawsze możemy się z czymś nie zgadzać i robić po swojemu, ale z "uśmiechem" wysłuchajmy porad lub opinii innych.
Ale może się mylę i źle zinterpretowałam Twoje posty, to pewnie przez ten upał.
pozdrawiam serdecznie

Wybacz , ale mam nieodparte wrażenie,że zadając pytanie oczekujesz jedynie odpowiedzi potwierdzających Twoje tezy i jesteś niezadowolony jeśli ktoś poradzi Ci inaczej. Zawsze możemy się z czymś nie zgadzać i robić po swojemu, ale z "uśmiechem" wysłuchajmy porad lub opinii innych.
Ale może się mylę i źle zinterpretowałam Twoje posty, to pewnie przez ten upał.

pozdrawiam serdecznie
Forumowiczka Kasia...;)
- patasko
Nie, nie ;) Jeśli chodzi o te Tykwy to mam naprawdę wiarygodne źródło. W gruncie rzeczy tykwy należą do dyniowatych, więc tutaj rozpisałem się na ich temat
Poza tym oczekuję odpowiedzi i nie mam zamiaru potwierdzać swoich tez, bo są kolosalnie błędne. Po to jest forum, by się w nim wypowiadać itd
u mnie raczej upału nie ma, 23 st i całkiem zachmurzone niebo ;/

Poza tym oczekuję odpowiedzi i nie mam zamiaru potwierdzać swoich tez, bo są kolosalnie błędne. Po to jest forum, by się w nim wypowiadać itd

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Od strony logicznej to zdanie leży;)patasko pisze: Poza tym oczekuję odpowiedzi i nie mam zamiaru potwierdzać swoich też, bo są kolosalnie błędne.
Co do tego : da radę wysadzić wszystko wszędzie o ile się zmieści, nawet na wcisk, ale co z tego będzie to nie wiem, wsadź i się przekonaj. Jak na mój gust za dużo nie będzie, chyba że to w płynnym nawozie postawisz. Tak na zdrowy chłopski rozum.Da radę wysadzić 3 dynie, albo tykwy do skrzynek wielkości 60x17x17??
Albo 2 do 40x17x17?
- patasko
Dziękuję, w końcu doczekałem się odpowiedzi 

- patasko
Moja tykwa w lekkim półcieniu 

Dynia turbanowa, Posadzona również w półcieniu i od pół miesiąca w gruncie wygląda tak samo, nic nie urosła i doszedł tylko jeden liść. Zdąży zaowocować jeszcze?

Moje dynie ozdobne, jakoś im się nie śpieszy z rośnięciem, od 12:00 mają słońce aż do wieczora, dobra gleba, a i tak rosną strasznie mozolnie, wszystkie mają do 20 cm, a jedna całkiem w rogu, której nie widać ma już pół metra. Czy to normalne i zdążą mi jeszcze wydać owoce?

co jest nie tak?

Dynia turbanowa, Posadzona również w półcieniu i od pół miesiąca w gruncie wygląda tak samo, nic nie urosła i doszedł tylko jeden liść. Zdąży zaowocować jeszcze?

Moje dynie ozdobne, jakoś im się nie śpieszy z rośnięciem, od 12:00 mają słońce aż do wieczora, dobra gleba, a i tak rosną strasznie mozolnie, wszystkie mają do 20 cm, a jedna całkiem w rogu, której nie widać ma już pół metra. Czy to normalne i zdążą mi jeszcze wydać owoce?

co jest nie tak?

Widzę że te ozdobne dynie są popalikowane. Tak się robi? Nie kładzie się ich na ziemi? Moje dynie też były wysokie (jadalne), ale posadziłam je prawie poziomo i teraz pełzną po ziemi. Niektóre jeszcze poszły w górę, ale podsypałam im ziemię i pięknie się zagęszczają.
- patasko
Powbijałem paliki jak je sadziłem do gruntu, żeby ziemia podczas deszczu zbytnio nie brudziła liścidariotka pisze:Widzę że te ozdobne dynie są popalikowane. Tak się robi? Nie kładzie się ich na ziemi? Moje dynie też były wysokie (jadalne), ale posadziłam je prawie poziomo i teraz pełzną po ziemi. Niektóre jeszcze poszły w górę, ale podsypałam im ziemię i pięknie się zagęszczają.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że moja dynia rośnie wolniej niż zazwyczaj?

Nie wiem czy Twoja dynia rośnie wolniej. Moje wykiełkowały na początku kwietnia. Początkowo bardzo szybko rosły ale w maju ich wzrost przystopował, nawet tych które później kiełkowały. Wszystki prawie zatrzymały się w jednym czasie i dopiero w gruncie ruszyły. Miałam już dość wysokie, długie (mocno wybiegnięte) i sadząc je, wkładałam powyżej kilku liści właściwych, tak by zostały ok 4 właściwe. Prawie całe pędy zakopałam i zostawiłam tylko czubek. Teraz ładnie się zagęszczają i mają krótkie łodyżki. Jedynie hokkaido była bardzo długa 60 cm, reszta ok 20-30 cm. Jej nie byłam w stanie całej zakopać, zresztą szkoda mi było. Posadziłam ją poziomo, bo bałam się że pod skosem sie złamie.
- patasko
Rozumiemdariotka pisze:Nie wiem czy Twoja dynia rośnie wolniej. Moje wykiełkowały na początku kwietnia. Początkowo bardzo szybko rosły ale w maju ich wzrost przystopował, nawet tych które później kiełkowały. Wszystki prawie zatrzymały się w jednym czasie i dopiero w gruncie ruszyły. Miałam już dość wysokie, długie (mocno wybiegnięte) i sadząc je, wkładałam powyżej kilku liści właściwych, tak by zostały ok 4 właściwe. Prawie całe pędy zakopałam i zostawiłam tylko czubek. Teraz ładnie się zagęszczają i mają krótkie łodyżki. Jedynie hokkaido była bardzo długa 60 cm, reszta ok 20-30 cm. Jej nie byłam w stanie całej zakopać, zresztą szkoda mi było. Posadziłam ją poziomo, bo bałam się że pod skosem sie złamie.

w takim razie trzeba czekać

- patasko
w jakim stadium posadziłaś te dynie do skrzynek, ile miały liści?ganio4 pisze:Moje dynie hokkaido dzisiaj o poranku![]()
ładny pers