Kawon ( arbuz ) - część 3
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Red_Star - 2 dni temu 2,02kg
dziś 2,53kg.
W dużym uproszczeniu - przyrost masy to 10% na dobę.
dziś 2,53kg.
W dużym uproszczeniu - przyrost masy to 10% na dobę.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Złoto Wolicy: wczoraj o 17:00 - 37 cm w obwodzie, zaś dzisiaj o 10:00 - 41 cm w obwodzie. Szybko rośnie skubaniec
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Super szybko. Teraz tylko wzór na objętość kuli, gęstość załóż taką jak dla wody (w uproszczeniu) czyli 1kg/dm3 - i otrzymasz masę owocu.Marcoo16 pisze:wczoraj o 17:00 - 37 cm w obwodzie, zaś dzisiaj o 10:00 - 41 cm w obwodzie. Szybko rośnie skubaniec
Niestety, nie zawsze się sprawdza, jeden z moich arbuzów rośnie jakiś kanciasty, może będzie to sześcian lub inna bryła foremna?

- Marcoo16
- 1000p
Hahahaah, inna bryła foremna. A co tam, nie ograniczaj sietylko do foremnych..
Wyhodujesz sobie plantację stożków, albo w najgorszym przypadku stelli octanguli.
Noo, to mało powiedziane
Jak się chodzi codziennie na ogród to tego tak nie widać, a jak wziąłem centymetr mamy, poszedłem na ogródek i zmierzyłem to myślałem, że tam zaraz upadnę z wrażenia
Wzór na objętość kuli.. Hmm to było jakoś 4/3TT r^3, czy jakoś tak
Niby dopiero co się ze szkoły wyszło, ledwo się wakacje zaczęły, a tu pustki w głowie
Niee, no żartuję.. Coś tam pamiętam, bo w końcu we wrześniu znowu do szkoły trzeba wrócić
Aaa. I zauważyłem, że on rośnie tylko w nocy. Bo sprawdzałem pół godziny temu i pomiar ten sam co rano. Zobaczę jutro jak będzie się miała ta sprawa

Noo, to mało powiedziane

Aaa. I zauważyłem, że on rośnie tylko w nocy. Bo sprawdzałem pół godziny temu i pomiar ten sam co rano. Zobaczę jutro jak będzie się miała ta sprawa

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- Marcoo16
- 1000p
Dobra, wziąłem się za liczenie.
Ze wzoru na obwód koła wyliczyłem promień - 6,53 cm. (Z założeniem, że TT to 3,14cm) Potem ze wzoru na objętość kuli wyliczyłem, że wyniosła ona ~1166 cm^3, czyli po zamianie jednostek ("przecinek trzy razy do tyłu") wyszło ~1,17 dm^3. Wg twoich zaleceń, że 1dm^3 to 1 kg masy arbuza, wyszło po prostu, że mój arbuz ma 1,17 kg. Chyba dobrze policzyłem
Możesz potwierdzić moje obliczenia? Bo będzie numer jak palnąłem głupstwo

Ze wzoru na obwód koła wyliczyłem promień - 6,53 cm. (Z założeniem, że TT to 3,14cm) Potem ze wzoru na objętość kuli wyliczyłem, że wyniosła ona ~1166 cm^3, czyli po zamianie jednostek ("przecinek trzy razy do tyłu") wyszło ~1,17 dm^3. Wg twoich zaleceń, że 1dm^3 to 1 kg masy arbuza, wyszło po prostu, że mój arbuz ma 1,17 kg. Chyba dobrze policzyłem

Możesz potwierdzić moje obliczenia? Bo będzie numer jak palnąłem głupstwo

Pozdrawiam Marek
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj arbuz miał 900g a dziś rano już 1200 g w takim tempie to jakiś gigant wyrośnie 

Karol
u mnie dopiero zaczynają kwitnąć kwiaty żeńskie, jest jeden arbuz wielkości jajka kurzego mam nadzieje ze szybko dogonią resztę 

pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
Arbuz waży na pewno więcej, ale dobrze policzyłeś. Mój arbuz waży 170 gramów i ma 22 cm w obwodzie, a z obliczeń wyszło mi 101 gramów.Marcoo16 pisze: arbuza, wyszło po prostu, że mój arbuz ma 1,17 kg. Chyba dobrze policzyłem![]()
![]()
Liczycie dobrze, choć prawdę mówiąc obwody są dwa, różne. KSztałt zwykle elipsoidalny.fabianos13366 pisze:Arbuz waży na pewno więcej, ale dobrze policzyłeś. Mój arbuz waży 170 gramów i ma 22 cm w obwodzie, a z obliczeń wyszło mi 101 gramów.
Chociaż mój Red_Star to idealna kula, japoński żółty - wydłużony, czyli elipsoidalny.
Janosik - na razi przypomina dużą gruszkę.
Za to inny (n/n - bo nie wiem co to jest) - robi się chyba sześcienny.
- Marcoo16
- 1000p
fabianos13366 pisze:Arbuz waży na pewno więcej
Wszystkie wątpliwości byłyby rozwiane, gdybym miał wagę elektryczną

Dzisiaj kolejny przyrost obwodu arbuza o 3 cm.

Pozdrawiam Marek
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
Ja używam zwykłej wagi kuchennej.
Kolejna część wątku jest tutaj
Kawon ( arbuz ) - część 4
Kolejna część wątku jest tutaj