Ogórek - polecane odmiany cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek do gruntu - jaki wybrać

Post »

Jak już zdecydowałam się na dwie odmiany, to nie mogę ich nigdzie znaleźć.
Tempesta F1 i Advance F1
innych nie chcę. Te są według mnie idealne. To czego szukam.
Niestety ani jednych, ani drugich nigdzie, ale to nigdzie nie mogę dostać.
Jeżeli ktoś ma na zbyciu po 20-30 ziaren z tych gatunków byłabym bardzo wdzięczna za odsprzedanie.
Może być sam Tempesta.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ja tam wysadziłem dwie palety 2x 54 krzaki trzech odmian, Izyd, Cezar i Hermes i wszystkim się odbijało ogórkami a słoików na przerobienie ich mi brakło. Ale kobiety tak mają. Może być alkoholik byle przystojny.

Pozdrawiam
Kasencja

Post »

mousefishyork jest tyle odmian, a Ty wybrałaś akurat takie, których nie ma :) .

Poczekaj trochę, może jeszcze będą, dopiero styczeń.
mousefishyork
200p
200p

Post »

No ja już tak mam niestety :)
Ale jak nie znajdę swoich "wybranków" to posadzę Izyda, mam troszkę ziarenek, na ok 50 krzaczków będzie.
Kasencja - właśnie taką mam nadzieję, że jak przyjdzie marzec to pojawią się te odmiany.
Bardzo mnie przekonuje Advance, ze względu na małą ilość gniazd nasiennych :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na warunki angielskie Izyd nie jest dobrą odmianą, ponieważ jest on późny. W wyborze odmiany kierować więc się powinnaś Myszko długością wegetacji od siewu do zbioru a nie wyglądem gniazda nasiennego. Wynotuj sobie najpierw wszelkie dostępne wczesne odmiany i z nich wybierz sobie ' najprzystojniejszego "

:wit :wit
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Może te ogórki was zainteresują-> patrz poniższy link można wybrać i zapoznać się z ich charakterystyka,a wszystkie nasze polski
http://www.epnos.pl/?d=nas_war&o=3
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz możesz polecić takiego wypróbowanego? :wit

Gieniu podasz nazwę tych partenokarpnych, które się dobrze przechowują po kiszeniu? :wit
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Rybka pisze:możesz polecić takiego wypróbowanego?
Z wczesnych uprawiałem Kronos F1 i Hermes F1 i z obu byłem zadowolony W ub. roku poleciłem kilku znajomym działkowcom z ROD Hermesa i nie słyszałem, by ktoś był niezadowolony , wręcz przeciwnie. Swoją przygodę z ogórkami zacząłem równo 40 lat temu od sławnej historycznej odmiany ustalonej Monastyrski. I od zawsze uprawiam ogórki na redlinach nawożonych solidnie obornikiem, Nie pamiętam roku , bym narzekał na nieurodzaj ,choć były lata trudne. Ogórek musi mieć zapewnioną dość wysoką temperaturę gleby i wysokie nawożenie. Uprawa na redlinach z obornikiem w środku mu to gwarantuje. Moje ogórki z ub. roku
Obrazek
I z tego kawałka 50 słoików litrowych korniszonów, 20 kiszonych ,10 pikli i 20 mizerii i całe lato świeże ogórki

Pozdrawiam
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko, w ub. roku siostra miała właśnie odmianę Gniewko F1, zrywane malutkie wszystkie poszły w słoiki, zauważyłam, że nie widziałam w nich w ogóle nasion. Są dobre, smaczne i twarde, dostałam od niej parę słoików.
W moim ogródku ( w Stanach) miałam jakieś samopylne (bo samopylne i partenokarpne to nie to samo - tak myślę), z każdego kącika wyrastały po 2-3 ogóreczki. Niestety, znajoma Polka, od której dostałam sadzonki nie znała nazwy odmiany, nasionka otrzymała z Polski. Teraz uganiam się właśnie za tymi partenokarpnymi z Przyborowia, a jeśli mi się nie uda, będę szukać innych, samopylnych, z przewagą kwiatów żeńskich i koniecznie bez goryczki. Czekam na dostawę nasion do sklepu. Te nasionka z Przyborowia siostra dostała od znajomej. Muszę jednak dodać, że rosły z dala od innych ogórków.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Dziękuję ;:136
Gniewko pójdzie do foliaka (jak uda mi się go kupić), a Hermes i Kronos pod chmurkę (nasionka już namierzone :D )
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Czy macie jakieś doświadczenia z ogórkiem krzaczastym??
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

semper pisze:Czy macie jakieś doświadczenia z ogórkiem krzaczastym??
Owszem- mam. Przykre. Mała tolerancja na powszechnie występujące choroby.

Pozdrawiam
mousefishyork
200p
200p

Post »

Mała ilość gniazd nasiennych to tylko jeden z plusów odmiany która mnie interesuje.
Każdy ma swoje preferencje - u mnie ogórek pełen, bez pustych komór po ukiszeniu o jeden z priorytetów, jeśli Cię to śmieszy bądź uważasz że to niemądre, to już tylko Twoje subiektywne odczucie.

Dziękuję za informację że Izyd nie będzie dobrą "partią" dla mnie. :uszy
Poszukam czegoś innego tak na wszelki, ale cały czas będę miała na względzie dwa interesujące mnie gatunki.

Wrócę jednak do Izyda - po miesiącu od wysadzenia do ziemi, krzaczki były długości ok. 30-40cm, i mnóstwo zawiązków małych ogóreczków już o długości ok 2cm.
Także nie jestem do końca przekonana, czy Izyd nie nadaję się pod uprawę na wyspach. Myślę że rozmiar jakie osiągnęły sadzonki były pokaźne jak na tak krótki okres czasu.
Jedynym przeciw to to - że zaatakował je mączniak - tak - jeszcze przed wsadzeniem pod osłonę.
Gdyby nie to - nie szukałabym dalej.
No cóż, znalazłam zadowalającą mnie odmianę - nawet dwie, ale jeszcze nie dostępną ogólnie.
Poczekam, nie pojawią się - wysadzę Izyda. Mam jeszcze Anulkę. Będę miała maleńkie kiszeniaczki.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mouse, producentem nasion ogórka Tempesta F1 jest holenderska firma Nickerson- Zwaan. W większości nasiona holenderskie są w większych opakowaniach i przeznaczone dla plantatorów, ciężko je kupić w porcjach dla działkowców, zwłaszcza jakieś super nowości.Dystrybutorem tych nasion w Polsce jest między innymi Vilmorin, to być może pojawią się malutkie opakowania? To zależy jednak od producenta, czy zezwoli na takie paczkowanie. Niektóre holenderskie nasiona warzyw są dostępne w małych porcjach.
Pozdrawiam! Gienia.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki chłopaki ;:196 ! Jesteście kochani, czyli moja wyszukiwarka to oszukiwarka :twisted:
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”