Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Oberżynę Red China i Orange Turkich miałem w gruncie i w namiocie. Dojrzały jedne i drugie,
rosły obok papryki,nie pogniewały się.Zdjęcia na stronie 2.
rosły obok papryki,nie pogniewały się.Zdjęcia na stronie 2.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Spróbuję, nic mnie to nie będzie kosztować, a jak nie spróbuje to nie będę wiedziała.
Zdam relację

Asia
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fasolnik chiński -czyli baaardzo długa fasolka szparagowa .
Mam ją już jakiś czas ,a tak dla szpanu .
Wg .mnie musi rosnąć pod daszkiem .U mnie akurat rosła w rogu dużej folii .Pięła się po sznurkach do ,których były przymocowane pomidory .Z moich obserwacji wynika ,że musi być posiana z rozsady w kwietniu ,a po wiosennych mrozach do folii .
Dzięki temu możemy zebrać większą ilość owoców .Fasolka nie jest ,aż tak plenna jak ta zwyczajna .W bardzo długich strąkach ma tylko 3-4 nasionka .Ja żeby zjeść porcję musiałam zbierać pojedyncze strąki ,mrozić,a jak się uzbierałam znaczna porcja to dopiero gotowałam .
Bardzo smaczna, delikatna .
Zdjęcie posiadam tylko z odzyskiwania nasion ,ale można zobaczyć ,że jest dłuuuuga .
Mam ją już jakiś czas ,a tak dla szpanu .
Wg .mnie musi rosnąć pod daszkiem .U mnie akurat rosła w rogu dużej folii .Pięła się po sznurkach do ,których były przymocowane pomidory .Z moich obserwacji wynika ,że musi być posiana z rozsady w kwietniu ,a po wiosennych mrozach do folii .
Dzięki temu możemy zebrać większą ilość owoców .Fasolka nie jest ,aż tak plenna jak ta zwyczajna .W bardzo długich strąkach ma tylko 3-4 nasionka .Ja żeby zjeść porcję musiałam zbierać pojedyncze strąki ,mrozić,a jak się uzbierałam znaczna porcja to dopiero gotowałam .
Bardzo smaczna, delikatna .
Zdjęcie posiadam tylko z odzyskiwania nasion ,ale można zobaczyć ,że jest dłuuuuga .

-
- ---
Kolejna roślina znana ,ale może zapomniana to jarmuż .
U mnie był czerwony .Bosko wyglądał posadzony koło selera
Liście jarmużu dodaję dosłownie do wszystkiego .Robiłam z niego gołąbki z pieczarek i kaszy gryczanej .
Liście ładnie komponują się w sałatkach i w kanapkach .Smak wg mnie może takiii orzechowo szczypiący .
Rośnie bez problemu nawet teraz (nie boi się mrozu)
Na przyszły rok posieję jeszcze zielony
U mnie był czerwony .Bosko wyglądał posadzony koło selera

Liście jarmużu dodaję dosłownie do wszystkiego .Robiłam z niego gołąbki z pieczarek i kaszy gryczanej .
Liście ładnie komponują się w sałatkach i w kanapkach .Smak wg mnie może takiii orzechowo szczypiący .
Rośnie bez problemu nawet teraz (nie boi się mrozu)
Na przyszły rok posieję jeszcze zielony

Mój fasolnik ma więcej nasion,strąki też dłuuuugie. Uprawiałam go obok papryki , w szklarni , a że szklarnia wysoka to się wspinał aż do dachu. Ja go jadłam jak fasolkę szparagową, gotuje się krócej i jest słodkawy. Tylko trzeba zrywać dosyć cienkie strąki ,bo starsze są włókniste. Jakie w smaku są ziarna? Ja nie miałam czasu,żeby je wydłubywać. Dopiero jak strąki wyschły to się dobrze łuskały. Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
Nie rozumiem co chcecie wydłubywać z fasolnika.Przecież je się go jak fasolkę szparagową,czyli
całe niedojrzałe ugotowane strąki.Po co z nich coś wydłubywać?
całe niedojrzałe ugotowane strąki.Po co z nich coś wydłubywać?
-
- ---
Mirzan,a nasiona to skąd ?
Mirzan, chodzi mi o to, że jak fasolnik ma za grube strąki, a nasiona jeszcze wilgotne czy te nsiona ktoś jadł (oczywiście gotowane). B.
Pozdrawiam , Bożenka.
Oczywiście dojrzałe nasiona trzeba wyjąć ze strąków,bo ze strąkami nie sieje się.Jak są grube
w zielonym strąku,to jem grube, bo też jestem gruby.A szczupli mogą strąki rozciągać?
w zielonym strąku,to jem grube, bo też jestem gruby.A szczupli mogą strąki rozciągać?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Używa się ją do słodzenia. Nazywają ją roślinny słodzik
Zaintrygowała mnie ,ale nie wiem jak mam ją uprawiać. Kiedy ja wysiać? A potem sadzonki na wiosnę wysadzić do gruntu? Czy uprawiał ktoś tą roślinę?
Czytałam też ,że jest to bylina.
Mam też nasiona cebuli "spring onion". Też nie wiem kiedy ją posiać.

Proszę o pomoc i sugestie.
Asia
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Spring onion" to chyba siedmiolatka. Ja nie miałem fasolnika chińskiego, tylko egipski, i ten jest ciepłolubny. Stevii nie uprawiałem.
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Pelasia...a skąd Twój M. wziął nasiona Stevi??? Ja też chcę. Masz może nazwę firmy albo jakieś namiary.
Aśka
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
ja kupiłem stewię w swoim ogrodniku, jedna w z firm nasiennych w Polsce ma w swojej ofercie.
Nie polecam allegro, są problemy ze wschodzeniem.
Nie polecam allegro, są problemy ze wschodzeniem.
Nasiona stewii nie lubią kiełkować,niezależnie od firmy.Za to doskonale rozmnaża się z sadzonek.pomidormen pisze:ja kupiłem stewię w swoim ogrodniku, jedna w z firm nasiennych w Polsce ma w swojej ofercie.
Nie polecam allegrooo, są problemy ze wschodzeniem.
Do ukorzeniania wystarczy kawałem pędu z jedną parą lisci.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Z allegro nie wzeszło mi nic, z ogrodnika kilkanaście.
A co do rozmnażania z sadzonek to jest tylko jeden problem, trzeba mieć pierwszą roślinkę.
A co do rozmnażania z sadzonek to jest tylko jeden problem, trzeba mieć pierwszą roślinkę.