Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

dzięki forumowicz, :wit
u mnie lało prawie przez 2 tyg. słońce było przez 2 dni i dziś znowu polało, mam błotko nie ziemię, ale i tak raczej rozpuszczę, jakoś z tym podsypywaniem to zawsze mi się wydawało, że sporo czasu minie zanim "dotrze przesyłka do adresata"
pozdrawiam
Iwona
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

elik_49 pisze:skoro mówisz że jest bezpieczny dla ogórka to chyba tak jest.
Elu , porozmawiajmy tak trochę po akademicku. Kwaśnym fizjologicznie jest np siarczan amonu / NH4 /2SO4- ponieważ jest to sól mocnego kwasu siarkowego H2SO4 i słabej zasady amonowej NH4OH. Natomiast siarczan potasu/ którego w tym nawozie jest najwięcej/ to jest sól mocnego kwasu siarkowego i mocnej zasady- ługu potasowego KOH. Nie może być więc kwaśny. To tyle dla jasności sprawy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

forumowicz
z opakowania o dawkowaniu: "równomiernie rozsypać nawóz na całej powierzchni w ilości 20-30g/m2" - czyli max 2 łyżki, to na 10 l wody będzie ok. 1 łyżkę dać?
pozdrawiam
Iwona
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ano właśnie. Już miałem pisać o stężeniu, bo tej informacji brakło, ale uprzedziłaś mnie. :lol:
Stężenie standardowe O,5 %. czyli 5 dkg na 10 l wody. Jeżeli nie jesteś w stanie odważyć tej małej ilości , to podam praktyczny sposób. Odważ 0,5 kg nawozu i rozpuść go w 5l butli z wodą mineralną niegazowaną. Butlę opisz i postaw tak, by ktoś jej nie potraktował jako przepitkę/siarczan magnezu działa przeczyszczająco :lol: /. W tej butli będziesz mieć roztwór 10 %. Musisz go więc przy każdym podlewaniu rozcieńczyć 20-krotnie. Odmierzysz więc z tej butli pół litra na wiadro 10 l i dopełnisz go wodą. Tym sposobem zawsze będziesz podlewać 0,5 % roztworem bez konieczności bawienia się za każdym razem w aptekarza a roztworu w butli starczy Ci na 10 wiader.

:wit :wit
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

forumowicz ;:196
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
Olina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 maja 2011, o 12:25

Post »

Witam
forumowicz i co ? Patasko napisał że to może mącznik,czy to to ? a co z tymi małymi żółknącymi ogórkami,czy da się jeszcze rasztę uratować? Wiem,że jestem uciążliwa :) ale tak jak pisałam to moje pierwsze ogórki i dlatego taka zielona jestem,mam nadzieję,że w przyszłym roku będzie lepiej :) czym to pryskac albo co zrobić,prosze tak łopatologicznie żebym mogła ;:14
Pozdrawiam Iza
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem dlaczego, ale na początku u mnie też żółkły pierwsze ogóreczki i opadały, teraz juz jest dobrze :) pryskałem tylko zapowbiegawczo od mączniaka :) a z tymi liśćmi to mam podobne plamy na ogórkach, które były siane z nasion zebranych w zeszłym roku , a nie kupionych w sklepie .
Boss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2011, o 21:58

Post »

hmmm, co do wapna to nie mieli kredy ogrodowej, wiec na spróbowanie wziąłem Wapnovit- może byc?
a co do tego fosforu to też nie mieli co wspominałeś krismiszcz wiec mam foliQ P
mogą być czy dałem plamę że je kupiłem?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Boss FoliQ top P to wuxal top p w nowej nazwie ;-) Jeśli masz braki fosforu to się przyda ewentualnie na przyszły rok. Na owocowanie kupił bym już "top K", czyli potasowy ale w swoim składzie posiada chyba 5 albo 6 % fosforu.

Nie mam pojęcia co do tego Wapnovitu, jeśli jest to na bazie wapna węglanowego to dopiero po dłuższym czasie uzyskasz zasadowość gleby. Uzupełniałem braki zawsze mączką kredową, wiem że szybko działa oraz ogórki tolerują takie świeże "wapnowanie" gleby.
Boss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2011, o 21:58

Post »

bardziej mi zalezy żeby dodać im fosforu..wiec ten top P sie nie nada na to?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Olina

Aby potwierdzić lub wykluczyć mączniaka czy kanciastą trzeba zaobserwować liście z samego rana kiedy jest na nich rosa .Przy tych dwóch chorobach na zwilżonych liściach widać dyskretne oliwkowe duże plamy na liściach. W fazie nekrozy liści mączniaka od kanciastej możesz odróżnić po tym, że przy kanciastej w miejscu plam powstają dziury. Równie dobrze plamy na twoich ogórkach mogą być skutkiem żerowania zmieników/ uszkadzają też zawiązki/ lub alternariozy.
Obejrzyj dokładnie swoją plantację czy nie znajdziesz tam takich osobników/ zmienik/:
Obrazek
Jeżeli nie znajdziesz- zrób oprysk na mączniaka jednym z preparatów:
http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... fag&id=271
Jeżeli znajdziesz to :
http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... fag&id=407

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

forumowicz pisze: Dlatego, że potas i magnez jest w tym nawozie w postaci siarczanów K2SO4 i MgSO4 co nie znaczy Elu, że nawóz ten jest fizjologicznie kwaśny.
Pozdrawiam
Dziwne w technikum i na studiach ciągle powtarzali mi, że siarka pod każda postacią zakwasza glebę, albo źle notowałem ;-)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Nie tylko o zakwaszanie chodzi ,ale nadmiar siarki może z ogórków wyhodujemy gorczycę lub ostre rzodkiewki .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

krismiszcz pisze:Dziwne w technikum i na studiach ciągle powtarzali mi, że siarka pod każda postacią zakwasza glebę
Dobrze notowałeś.To prawda, że siarkę / mieloną , koloidalną / stosuje się do zakwaszania gleb. Ale siarkę. A w moim poście jest mowa o siarczanach. W dalszą dyskusję o sorpcji anionów i kationów i hydrolizie soli/ mocnych kwasów-słabych zasad, mocnych kwasów- mocnych zasad, słabych kwasów- słabych zasad i słabych kwasów- mocnych zasad/ wdawać się nie będę, by nie zanudzać innych forumowiczów.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

forumowicz chciałbym Ci się zapytać ,czy używanie kwasu azotowego do nawożenia jest dobrym nawozem,czy nie ekologicznie ,aby go stosować.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”