lucas84 pisze:aaaaaaa..... nie doczytałem do końca
A co z tymi nasionkami od kozuli?
Monisia, wiesz już coś? Czy wiesz ale nie powiesz? :P
_________
LUCAS
Wiem i powiem. Nasiona są już policzone i dane wysłane do Jankiela. Pewnie już tworzy formularz Pozostaje tylko decyzja, czy zaczynamy akcję nasionami Kozuli (wtedy będą dwa formularze), czy czekamy aż wszystkie nasiona od forumowiczów dojdą i będzie wszystko na jednym. Czekam właśnie na odpowiedź od Jankiela w tej sprawie. Odmian jest 19, w tym 7 czarnych, a także poszukiwany przez Was megagroniasty i płonąca zebra
Poza jedną odmianą, nasion jest bardzo dużo. Kozula bedzie zamieszczała opisy do tych odmian, natomiast sama akcja będzie musiała być przeniesiona do działu Oferty Forumowiczów. Jankiel już szykuje nazwę i jak założy wątek na pewno bedzie link do niego. To na razie tyle co wiem.
Pozdrawiam, Monika
agaM pisze:
Kontra ale rarytaski wysłałaś białe pomidorki pierwszy raz widzę, ale gdzieś na forum już o nich czytałam.. ciekawe jakie w smaku są i czy trudne w uprawie..
U mnie wyszło, że łatwe i bezproblemowe. Kwitły i owocowały bez problemu i obficie, nie cierpiały na niedobory i jako ostatnie dopadła je zaraza. Dokładnie najdłużej owocował Snow White i był tez ostatnim, którego dopadła zaraza. Rósł dobrze i w gruncie i w doniczce. A Cream Sausage, zerwany zielony najfajniej się przechowywał. Kilka sztuk na próbę ususzyłam i byłam zadowolona. Mam tylko nadzieję, że nie pomyliłam torebek z nasionami, bo się spalę ze wstydu.
No to na dobranoc zamieszczam pełną listę nasion od Kozuli, które będą dostępne na akcji:
ODMIANY CZARNE:
24. Fioletowa zebra
125. "Czarna" zebra malinowa duża F4
126. Czarny łagodny F3
127. Rudy F4
128. Fiolet ciemny F3
129. Czarny twardy F3
130. Fiolet zebra ciemna F3
POZOSTAŁE ODMIANY:
14. Megagroniasty F4
18. Żółta śliwka F4
36. Malinowe okrągłe MIX F4
131. Na przeciery (samokończący, gen barwy miąższu) F5
132. Zielone
133. Malinowa zebra z dzióbkiem F4
134. Zebra żółta śliwka F4
135. Malinowa zebra śliwka (smaczny) miękki F4
136. Żółta zebra płaska F4
137. Malinowe zebry MIX F4
138. Malinowa zebra mięsista, duża, łagodna F4
139. Zielona zebra F4
Numery dwucyfrowe są kontynuacją z tamtego roku i oznaczają tą samą odmianę, tylko jej następne pokolenie. Pozostałe zostały ponumerowane zaczynając od kolejnego Nr na jakim zakończyła się zeszłoroczna akcja. jeśli chodzi o ostatnią odmianę - 139, to nasion wystarczy tylko dla kilku osób. Co więcej Kozula przekazała wszystkie nasiona nie pozostawiając nic dla siebie, dlatego zamawiający będą proszeni o zebranie nasion z tej odmiany i podzielenie się nasionami i doświadczeniem za rok. Jankiel będzie miał dla Was informacje jak skończy swoją pracę.
Ode mnie na dzisiaj to wszystko. Miłych snów.
na dobranoc to byś mi napisała co to f3, f4, f5 oznacza, bo ja... jak już za pewne po moich poprzednich pytaniach się domyśliłaś jestem początkujący...
yhym... i z tych pomidorków w przyszlym sezonie tez będę mogl zebrac nasiona?
Czy one sa niepowtarzajace sie?
I jeszcze na dobranoc chcialem zapytac... gdzie moge znajsc zdjecia pomidorkow z powyzszej listy, bo... nawet google wymieklo....
To sa jakies eksperymentalne odmiay Twojej kolezanki?
POZDRAWIAM
_________
LUCAS
Nr dwucyfrowe były opisywane już w tym wątku, zdjęcia też są. Pozostałe będzie opisywać Kozula i zamieszczać zdjęcia. Nie znajdziesz tego nigdzie indziej, bo są to owoce pracy Kozuli. Na drugi rok możesz zbierać nasiona z tych owoców, które będą odpowiadały wzorcowi. Mogą pojawiać się owoce odstające od reszty - z tych nie należy zbierać nasion tylko od razu do garnka
agaM pisze:
Kontra ale rarytaski wysłałaś białe pomidorki pierwszy raz widzę, ale gdzieś na forum już o nich czytałam.. ciekawe jakie w smaku są i czy trudne w uprawie..
U mnie wyszło, że łatwe i bezproblemowe. Kwitły i owocowały bez problemu i obficie, nie cierpiały na niedobory i jako ostatnie dopadła je zaraza. Dokładnie najdłużej owocował Snow White i był też ostatnim, którego dopadła zaraza. Rósł dobrze i w gruncie i w doniczce. A Cream Sausage, zerwany zielony najfajniej się przechowywał. Kilka sztuk na próbę ususzyłam i byłam zadowolona. Mam tylko nadzieję, że nie pomyliłam torebek z nasionami, bo się spalę ze wstydu.
czyli to coś dla mnie ;) jeśli nasionka będą już stoję w kolejce po nie
Moniko i Kozulo czy samokończący sie jest tylko jeden? czy jeszcze któryś?
i mam nadzieje ostatnie pytanie z mojej strony (przepraszam że tak zamęczam), które z nich mogą do gruntu -nie pod folię- iść?
Tak pomyślałam że chciałabym z tą zieloną spróbować, ale jeśli ona wymaga 'warunków foliowych' to niestety będę musiała zrezygnować bo takiej jeszcze nie mam (lepiej nie zmarnować ani jednego nasionka)..
Fajny wątek. Piękna idea. Szacunek dla Kozuli i Świstaków.
Po zaprezentowaniu przez Monikę, "odmian" Kozulki przeznaczonych dla forumowiczów, ciśnie się na usta słowo : nieporozumienie.
Aniu, czemu ponad połowa krzyżówek, to zebry ?
Naprawdę uważasz, że są warte rozpropagowania ?
Od jakiegoś czasu, czytam sobie fora, spoza naszego pięknego kraju i tzw. zebry, cieszą się bardzo wątpliwą opinią, jeśli chodzi o walory smakowe.
Kozulo, jesteś na tym forum absolutnym, nie kwestionowanym Guru i słusznie. Pokłony, całuski, podziękowania, szacunek etc.
Moim zdaniem, poszłaś jednak w złym kierunku. Zeberki, wizualnie, fajne są, ale, naprawdę uważasz, że smakowo również ?
Na pierwszej stronie tego wątku, zaprezentowałaś kilka fajnych, obiecujących krzyźówek. Spodziewałem się, że w tym roku, będzie jeszcze ciekawiej.
Liczyłem na "pomieszanie" uznanych hamerykańskich odmian z polskimi, niezbyt wprawdzie licznymi. Nasze nasiennictwo amatorów nie rozpieszcza, w przeciwieństwie do tego zza wielkiej wody.
Kozulo, w Polsce jesteś pomidorowym Kozakiem I Chwała Ci za to.
Jednak Twoja wiedza w temacie, wybacz, zobowiązuje Ciebie, do stworzenia, wielu, wielu amatorkich odmian pomidorasów. Jak nie ty, to kto ? Nasze firmy nasienne, mają nas, Kowalskich, w głębokim poważaniu, niestety.
Gunnar, w swoim poście wymienił sporo odmian z którymi warto byłoby popracować.
Kozulo, nie stawiaj na zebry, nie idź tą drogą.
Jeszcze raz, dzięki za to, że chce Ci się być tutaj z nami. Jesteś Wielka.
Winterek, jeśli kogoś nie interesują eksperymenty z zebrami to może skorzystać z oferty innych darczyńców. Do akcji przyłączyło się 10 osób oferujących swoje nasiona, często odmian ustalonych, znanych od lat.
Winterek, nie sądzę żeby wiedza Kozuli zobowiązywała ją do czegokolwiek. Chcesz krzyżówek amerykańsko-polskich - nic przeciez nie stoi na przeszkodzie abyś takie zrobił sam:) Pędzelek w dłoń i do dzieła;)