RAK wgłębny róży

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

RAK wgłębny róży

Post »

rak wgłębny róży ?[ Coniothyrium wersendorffiae] - Początkowym jego stadium są żółte plamy na pędach [ łatwo to stadium przeoczyć - ja tak właśnie zrobiłam], które potem zmieniają się w brązowe z ciemno-purpurową obwódką i przypominają nieco mocne uszkodzenia mrozowe . Porażona kora pęka i wykrusza się lub tworzy w miejscach pęknięć gruzłowate narośla . Chore pędy stają się łamliwe - listki na nich rosnące zaczynają zmieniać kolor na jasnozielony i stopniowo opadać - z biegiem czasu , pędy zamierają . Rak wgłębny zakaża roślinę poprzez zranienia i wokół pączków oraz wszelkie inne ranki [ np. po cięciu , przypadkowych uszkodzeniach mechanicznych itp. ]. Grzyb silniej atakuje rośliny przenawożone azotem . Zakażona roślina wymaga natychmiastowej radykalnej interwencji w postaci usunięcia [ i spalenia ] wszystkich chorych pędów , oprysku preparatami grzybobójczymi np. Topsin , Bravo , Score [ trzeba pamiętać , aby opryski wykonywać naprzemiennie przy użyciu co najmniej dwóch preparatów w odstępach 7 lub 10 dni - w zależności od skali problemu ] , bardzo ważnym elementem jest ograniczenie nawożenia , szczególnie azotem - do zabezpieczenia ran po cięciu na grubych pędach warto użyć Funaben lub inny tego typu preparat . Róża zaatakowana przez raka , nie musi umierać , ale walka o nią nigdy nie jest łatwa . Poniżej kilka zdjęć [ tak to wyglądało na moim Uetersenie ]

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Re: Charakterystyka niektórych chorób róż

Post »

Moi drodzy Rozomaniacy,

dzis podsypujac ziemia roze na jesien zobaczylam na Eden Rose takie oto podluzne pekniecie i wybrzuszenie.
Obrazek
Obrazek

Po przeczytaniu lektury w tym watku obstawiam raka wglebnego rozy... nie wiem czy dobrze?
Powinnam wiec przyciac roze do zdrowego miejsca, tj. ponizej tej narosli? Czy oprysk np. Score lub Siarkolem o tej porze roku ma jeszcze sens?
Prosze o podpwiedz jak wyprowadzic moja roze na prosta.
Pozwalam sobie tez napisac w tym watku, bo moze moje zdjecia pomoga tez kiedys innym ogrodnikom w rozpoznaniu choroby.
Dziekuje serdecznie.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wygląda to, jak rak wgłebiony rózy / Conothyrium wernsdornffiae.
Grzyb atakuje przez ranę po uszkodzeniu pedu.
Teraz zasmarowac Funebenem chore miejsca a wiosna przyciąc chore pędy i opryskać fungicydem (Score, Bravo, Topsin).
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

Dziekuje Ewo!

mam nadzieje, ze pogoda jutro pozwoli zafunabenowac chore miejsca.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”