gloriadei - różanka 2010

Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: gloriadei - różanka 2010

Post »

Jadziu,
patyczki w ziemi pod butelką to dobry patent! :uszy
Troche trzymałam w doniczkach w szklarence, chciałam sprawdzić czy w wyższej temperaturze pójdzie szybciej ;)
Poszło, ale w mniejszej ilości :;230
Moja Fashion była z Rosanexu, ciekawa jestem twojej.

Izuś,
dzięki za porady! ;:162
Masz rację z przymrozkami, najbardziej szkodzą, szczególnie u nas są bardzo duże wahania temp. na przedwiośniu.

Teraz kulkowanie, jest metodą na wytworzenie bardzo dużej ilości kwiatów na krzewie .
Polega na przyszpileniu pędów do ziemi, w ten sposób jakbyśmy chcieli zrobić odkład. Po kilku latach, gdy róża wytworzy kilka szkieletowych /głównych pędów, wyginamy je łukowato na zewnątrz krzewu i przyszpilamy do ziemi, tworząc jakby kopułę/kulę. Na wygiętych pędach wyrosną boczne krótkie pędy zakończone masą kwiatów. Powstanie jakby kwitnąca kula z krzewu.
Szkic poglądowy (narysowałam na Pomponelli ale tej róży nie da się wygiąć, raczej historyczne, piżmowe, wiotkie parkowe):
czerwone kreski- wygięte pędy główne
żółte- przyszłoroczne krótkopędy które zakwitną w czerwcu

Obrazek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś. Dzięki za kapitalną lekcję poglądową kulkowania. Kto wie czy na przyszły rok nie pokuszę się choć na dwóch, trzech różach popróbować. ;:196
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mnie równiez się ta lekcja poglądowa podobała . Ewciu moja Fresja kazdego roku o tej własnie porze ma takie żółte liście a papu dostały wszystkie jednakowo . Może to taki jej urok ,bo tylko te młode jesienne liście tak sie przebarwiają ;:180 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Czyli jedno doświadczenie więcej,trzeba będzie popróbować,tylko ,którą potraktować jako królika doświadczalnego :?: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Witaj Ewuś, jak zwykle pięknie u Ciebie. ;:4
Poczytuję sobie o kulkowaniu i zastanawiam się na jakich różach najlepiej to zrobić. Czy Rosarium Uetersen to dobry wybór? Ona tak szybko łapie mączniaka u mnie, a przy ziemi zawsze wilgotniej. Z drugiej strony, taka rozcapierzona we wszystkie strony nie wygląda fajnie i słabo kwitnie, bo na końcach długaśnych pędów jest kilka kwiatków. Nie jestem z niej zadowolona. Może kulkowanie dobrze by jej zrobiło? :tan
Czy swoją Pomponellę będziesz tak kulkować? Też dokonałam tego cudownego zakupu i zastanawiam się czy się nie rozcapierzy jak RU :D
Pozdrowionka
Ewa
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Czy uważasz, że taki sposób "kulowania" róży pnącej by się powiódł ?
Ewciu, jakie ciekawe rzeczy tu się omawia ;:108
I skorzystałam z podpowiedzi Chatte - co do ochrony młodych sadzonek... ;:180
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Post »

Ja wypróbuję kulkowanie na Sympatii do której nie mam już siły. Kilkumetrowe badyle a na szczycie trzy kwiatuszki. Jeśli ta metoda się nie powiedzie to pójdzie pod toporek. A metoda świetna, dzięki Ewo.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Będę miała Louise Odier zastosuje kulkowanie po takim wykladzie wiem jak już ;:63 .Sympatie mam rośnie bardzo słabo i tak zamierzałam kręcić ją w duże koło .
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Ewo.Pytałaś w moim wątku skąd mam Bonitę R-zamówiona przez Gosię(Deirde) dla mnie i Gagawi.Świetnie się spisują chociaż jak to z sadzonkami bywa nie wszystkie są jednakowo wigorne.U Gagawi jedna bardzo się ociąga ale myślę,że w przyszłym roku będzie kwitła jak jej siostra.
Pomysł z kulkowaniem świetny.Ponieważ Astrid Lindgren wypuściła 3-4 wielkie pędy(180cm)to zrobię eksperyment.Zobaczymy jak mi to wyjdzie i czy nie polam ię pędów.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ewuniu, jesteś fantastycznym wykładowcą ;:63
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Witajcie poweekendowo, :wit
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i tyle miłych słów! ;:4 ;:196
Krysiu, Jadziu, Halinko, Ewciu, Ewciu, Marysiu, Ago, An-ko, Aniu pozwólcie, że odpowiem wspólnie.
Zachęcam do kulkowania! Tylko uwaga, aby nie połamać pędów. Nadają się do tego tylko giętkie róże.
Trudno wymieniać tu konkretne odmiany, decyzję pozostawiam wam, która wasza róża się do tego nadaje. Ta sama odmiana w jednym ogrodzie może mieć bardziej wiotkie pędy niz w innym, w zależności od stanowiska i gleby.
Tak, jak pisałam wcześniej, najbardziej polecam duże historyczne (np. Louise odier, Gipsy Boy,), małe ramblery np. Super Excelsa, Super Dorothy, parkowe np. Elmshorn (za młodu), Ghislaine de feligonde i piżmowe.

Rozanko/Ewciu- RU bywa sztywna, trzeba uważać by nie złamać, spróbuj delikatnie nagiąc i oceń sama czy zda egzamin ;) własnie na niej kiedyś próbowałam kulkowanie ale pędy okazały się za grube i sztywne na takie wyginanie :roll: Choć ten zabieg na pewno pomógłby w obfitszym kwitnieniu.
Z jej zdrowiem różnie bywa, moja jest w słońcu i szybciej obsycha po deszczu, na razie zdrowa. W twoim leśnym ogrodzie może faktycznie cierpieć od wilgoci i zacienienia . Pozostaje pogodzic się z takim jej urokiem lub pryskać na mączniaka. :P Ewciu, daj jej jeszcze szansę, jest zbyt piekna! :uszy
Gratuluje zakupu Pomponelli! ;:136 Jest mniejsza i bardziej zwięzła! Kwitnie b. obficie, za mała i sztywna na kulkowanie.
Masz kilka historycznych- spróbuj je zakulkować! ;:108
I wciąż czekam na twój wątek! ;:224 ;:65

Ewciu/Ave- na pnących wiotkich -tak! na sztywnych raczej odpada, a egzamin zdaje przyginanie pędów do poziomu! :uszy
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Ewuniu, jesteś kochana, że o mnie pamiętasz ;:196
Z wątkiem postanowiłam poczekać do zimy czyli do listopada, bo wtedy przeniosę się do miasta i będę miała w końcu nieograniczony dostęp do internetu. Póki co szaleję w ogródeczku, sadzę, przesadzam, pielę, przygotowuję do zimy i zakładam specjalną rabatę z Rh i azalii.
Wracając do kulkowania, to faktyczne RU jest sztywnawa, ale próbowałam odgiąć łodygi nie łamiąc jej i właściwie się udało ;:138 . Może nie jest to doskonała kula :-D ale coś w tym stylu :D :D :D Mam nadzieję, że puści dodatkowe łodyżki z kwiatkami zamiast przemarznąć :evil: Moja nie ma grubych łodyg, bo co roku muszę ją ciąć prawie do zera, bo ma takiego mączniaka, że można z niego ulepić bałwana. :evil:
Nie wiem co z tego będzie, ale próbować warto ;:138 Pomponelli nie mogę się doczekać, zrobiłam jej miejsce w honorowym miejscu rabaty, poświęcając Balzaca, który sobie nie poradził w moim klimacie i jeszcze jakieś NN.
No, historyczne to świetny pomysł, dziękuję Ci serdecznie za podpowiedź ;:196
Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

To ja już wiem dlaczego ci tak pięknie róże kwitną ;:138
Jak się jest takim specem i zna różne myki i sposobiki to róża musiałaby być świnią by nie zakwitnąć z całych sił :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Może Ewuniu zastosuję to na moim mlodym RU . On ma jeszcze wiotkie łodyżki ,gdyż na razie wybrał sobie rosnąć w górę . A co mi zależy chociaż widzę ,że na dułgich łodyżkach są boczne odnóżki,bo gdy nie miał pergolki to sobie właśnie tak rósł czyli tak jak w kulkowaniu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewa, dzięki ;:180
Nigdy przedtem nie słyszałam o kulkowaniu. Już nawet przymierzałam się do mojej LO.
Ale to chyba potrzeba trochę więcej miejsca dla takiej róży ?
Jestem pod wrażeniem Twojej różanki i zaglądam tu regularnie.
Dzisiaj w końcu postanowiłam się ujawnić, co też czynię.
:wit
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”