Jakie odmiany pnących róż posadzić ?
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Red Eden
Co tak słabo - moja też była z tego samego źródła ale moja ma co najmniej do tych 80 cm wzrostu a kwiatów miała chyba 30. Co zresztą widać było na zdjęciach, mam tylko nadzieję, że w przyszłym roku się rozkręci.
- Dorota-C
- 500p
- Od: 25 wrz 2007, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zamówiłam 2 sztuki w R. Obydwie rosły bardzo kiepsko i padły w czerwcu 

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Red Eden jako pnąca róża raczej się nie sprawdzi.
Z tego, co wiem u nikogo na pnącą nie wygląda. W opisach z różnych źródeł też można znaleźć same sprzeczne informacje na temat jej wzrostu, jednak coraz częściej klasyfikuje się ja jako krzewiastą różę.
Wiem, bo sama miałam kłopot, gdy robiłam pod nią opis
Z tego, co wiem u nikogo na pnącą nie wygląda. W opisach z różnych źródeł też można znaleźć same sprzeczne informacje na temat jej wzrostu, jednak coraz częściej klasyfikuje się ja jako krzewiastą różę.
Wiem, bo sama miałam kłopot, gdy robiłam pod nią opis

- Deirde
Eden Rose też często jest zaliczana u nas jako róża parkowa niż pnąca.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Tak, ona też u nas ciężko będzie miała robić za pnącą.
Ale jest wyższa od Red Eden.
Ale jest wyższa od Red Eden.
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dudusiu
Red Eden i Eden mam z Leroy Merlin, obie róże w pierwszych trzech latach mają bardzo powolny wzrost! To trzeba niestety przyjąc za normę u tych odmian. Cierpliwości. ;) Red Eden po czterech latach nie przekroczył 60 cm.
Obie róże są wyjątkowo ciepłolubne i do dobrego wzrostu i kwitnienia potrzebują bardzo ciepłego stanowiska, najlepiej osłoniętego od wiatrów, obok domu czy ściany garażu!
Mimo, że są to róże powtarzające kwitnienie, czasami nie kwitną ponownie lub bardzo słabo i dopiero późno jesienią.
Pamiętam, jak pięknie rosną ci róże więc przyjdzie i czas na Twojego Edena
Red Eden i Eden mam z Leroy Merlin, obie róże w pierwszych trzech latach mają bardzo powolny wzrost! To trzeba niestety przyjąc za normę u tych odmian. Cierpliwości. ;) Red Eden po czterech latach nie przekroczył 60 cm.
Obie róże są wyjątkowo ciepłolubne i do dobrego wzrostu i kwitnienia potrzebują bardzo ciepłego stanowiska, najlepiej osłoniętego od wiatrów, obok domu czy ściany garażu!
Mimo, że są to róże powtarzające kwitnienie, czasami nie kwitną ponownie lub bardzo słabo i dopiero późno jesienią.
Pamiętam, jak pięknie rosną ci róże więc przyjdzie i czas na Twojego Edena

Oj ale nie mogę długo czekać - zbyt reprezentacyjne miejsce - pójdzie w inne miejsce a tu posadzę chyba Symapthię . Może ktoś z Was ją ma- myślę że nie jest taka powolna ?
duduś
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Kontakt:
Dudusiu,
'Sympatia' to dobry wybór,bo jest ładna i niezawodna.

Ale... kwitnie tylko raz,więc nie wiem,czy na reprezentacyjne miejsce nie nadałaby się jakaś kwitnąca nieustannie? U mnie kwitła od 6.VI do mniej więcej 10.VII. Więcej jej zdjęć w moim linku.
Co do 'Red Eden'... u mnie też stoi jak zaklęty na 20cm. Kupiony w R. zeszłej wiosny. Dobrze,że na razie zima łagodna,więc może nie zmarznie.
'Sympatia' to dobry wybór,bo jest ładna i niezawodna.

Ale... kwitnie tylko raz,więc nie wiem,czy na reprezentacyjne miejsce nie nadałaby się jakaś kwitnąca nieustannie? U mnie kwitła od 6.VI do mniej więcej 10.VII. Więcej jej zdjęć w moim linku.
Co do 'Red Eden'... u mnie też stoi jak zaklęty na 20cm. Kupiony w R. zeszłej wiosny. Dobrze,że na razie zima łagodna,więc może nie zmarznie.
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Kontakt:
Myśle,że jak ten wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=14 o różach pnących bardziej się rozwinie będziesz miała z czego wybierać 

Duduś roża pnąca,która u mnie kwitnie do mrozow z malutką przerwą to Blues.New Dawn po 2 latach też jest taką kwitnącą pięknością.Nie wszyscy ja lubią bo trochę śmieci-mnie to nie przeszkadza.Dobrze też kwitnie Rosarium Uetersen.
Wiele róż pnących ma długą przerwę i kwitnie póżniej mniej obficie.Tak ,że pytaj zanim kupisz na tą reprezentacyjną stronę.

Podobna do Pomponelli w kształcie i kolorem kwiatka.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 97&start=0
Wiele róż pnących ma długą przerwę i kwitnie póżniej mniej obficie.Tak ,że pytaj zanim kupisz na tą reprezentacyjną stronę.

Podobna do Pomponelli w kształcie i kolorem kwiatka.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 97&start=0
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
No to teraz sobie zrobiłam zaczęłam wybierać zamiast RED ENKI pomiędzy parkowymi a pnącymi . Róże te mają być posadzone jako dwie a po środku zostanie istniejąca już Jasmina bo b. ładnie poszła w górę i b. ładnie kwitnie - tylko ona jest różowa i nie wiem jaki do niej kolor dobrać, ale zdecydowałam że po obu stronach tejże Jasminy będą dwie różne róże - chyba że to złe rozwiązanie - to mi to wybijcie z głowy .
A wybieram pomiędzy
1. Parkowe :
-Elmshorn
-Chinatawn
-Frist Lady
-Ferdinand Pichard
-Gefylt
- Rhapsody in Blue
-Rokoko
-Sahara
2. Pnące:
-Amadeus
-Climbing Rose
-Elfe
-Martim !!!!???
-Santana
-Super Doroty
No i teraz oczywiście nie pragnę żebyście mi opisywali te róże bo wątków na ich temat jest dużo ( niestety nie łatwo wszystkie prześledzić ) ale raczej prosiłabym o opinie całkowicie na nie !!!!!!!! z góry dziękuję.
Aha jeszcze pokażę może gdzie mają być posadzone , od dołu patrząc w tej drugiej wymurowanej donicy jest ta różowa Jasmina ( przy słupie ) a po obu stronach jest ta nieszczęsna Red Edenka , której nawet nie widać i właśnie tam mają być te parkowe lub pnące - mają zasłonić taras
[/quote]
A wybieram pomiędzy
1. Parkowe :
-Elmshorn
-Chinatawn
-Frist Lady
-Ferdinand Pichard
-Gefylt
- Rhapsody in Blue
-Rokoko
-Sahara
2. Pnące:
-Amadeus
-Climbing Rose
-Elfe
-Martim !!!!???
-Santana
-Super Doroty
No i teraz oczywiście nie pragnę żebyście mi opisywali te róże bo wątków na ich temat jest dużo ( niestety nie łatwo wszystkie prześledzić ) ale raczej prosiłabym o opinie całkowicie na nie !!!!!!!! z góry dziękuję.
Aha jeszcze pokażę może gdzie mają być posadzone , od dołu patrząc w tej drugiej wymurowanej donicy jest ta różowa Jasmina ( przy słupie ) a po obu stronach jest ta nieszczęsna Red Edenka , której nawet nie widać i właśnie tam mają być te parkowe lub pnące - mają zasłonić taras

duduś
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Jest, to róża terminator, kwitnie, zdrowa, bardzo szybko rosnąca, zasłoni Ci taras. Ma piękny kolor.

Jak wpisuję w google to wychodzi mi gł. nasze forum - masz info. o tej róży ? Mi zależy żeby nieprzerwanie kwitła , no i ten róż ......- czy nie za dużo?
duduś
- Deirde
Masz tutaj opis na helpie:
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.41110
Wysokość Pirouette - 200 cm.
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.41110
Wysokość Pirouette - 200 cm.