Choroby róż Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Choroby róż

Post »

Ewa,teraz to trzeba wyciąć wszystkie zaatakowane pędy i dać oprysk chemiczny.Bayleton,Saprol Nimrol itp.co 7 dni ,tu masz link http://www.rosarium.com.pl/porady.php i to jak naszybciej bo będziesz miała mączniaka na wszystkim ,nie tylko na różach.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Obcięte pędy oczywiście spalić,w żadnym wypadku do kompostu.
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

mam zagwozdkę i może mi pomożecie dojść - co się dzieje??

jakiś tydzień temu pojawiły się pojedyncze chore listki na Flammentanz - oberwałem je
po tygodniu na Flammen było takich liści więcej (bardziej czy mniej zaplamionych, żółknących lub nie) i wyglądały jakby zasychały!
co najdziwniejsze - masowo (przy byle dotknięciu) opadały - wszystkie (!) poza najmłodszymi na k. pędów
jestem zszokowany tempem...

stanowisko półcieniste
róża była regularnie, umiarkowanie podlewana - ani za sucho ani za mokro
pędy żywe, zielone, nie zauważyłem plam/pęknięć
w ostatnich 2-3 tygodniach na pewno nie były niczym pryskane
jakieś 7-10 dni zostały podlane rozcieńczoną 1:10 gnojówką pokrzywowo-skrzypową (ale na innych różach nic się takiego nie działo)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Pomocy!
Zaczęło się kilka tygodni temu, ale na początku źle oceniłam problem i zbagatelizowałam to - myślałam, ze to przypalenie przez słońce, więc na początku dobrze podlałam i było jakby trochę lepiej. Co się dzieje? - otóż liście kilku róż na początku zaczynają robić się bledsze i takie jakby złożone do środka, potem liście i pąki stopniowo więdną i zasychają, a na końcu schną całe pędy. Na liściach nie widać żadnych uszkodzeń, po prostu robią się coraz bledsze, nie opadają zresztą, tylko zasychają na pędach. Problem dotyczy głównie róż młodych, sadzonych jesienią lub wiosną - ale to chyba zrozumiałe, bo są słabsze. Zaczęło się od jednej rabaty i od trzech róż rosnących obok siebie, ale teraz początki widzę również gdzie indziej.
Nie widzę śladów żadnych szkodników, oprócz - gdzieniegdzie - śladowych ilości mszyc, ale widziałam już gorsze i róże tak nie wyglądały. Nie mam niestety lupy, żeby zobaczyć, czy to nie przędziorek...ale też mi nie wygląda :roll: Kilka zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cofnęłam się trochę w wątku...moje objawy bardzo przypominają te u Justi.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halo, halo, Ewo,
U mnie nie było aż takich silnych objawów. Róże są opryskane preparatem od chorób grzybowych. I stoją w miejscu. Nie wiedną, nie zasychają, nie umierają pędy, tylko po prostu "wegetują". Są jakby mniej zielone, ale nic więcej. Plam nowych na liściach nie widzę. Zasychały pąki i kwiaty. Przybierały takie "martwe" barwy. Nie zdecydowałam się na wykopanie z gruntu i obejrzenie korzeni. Trudno...Myślę, że to rzeczywiscie mogła być szara pleśń.
Co to za dziadostwo u Ciebie? Nie wiem, przykro mi, że nie potrafię pomóc, tak jak mi inni pomogli.....nie mam doswiadczenia ;:196
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Objawy przypominają wertycyliozę - doprowadza to do zamierania całych krzewów.
Powinien pomóc oprysk Topsinem.
Adrian
200p
200p

Post »

Gosiu,
Twoje podejrzenia co do choroby dotyczą problemu Ewy, tak?
A u mnie z czymś Ci się kojarzy?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Adrian - u Ewy, u Ciebie wygląda to jak poparzenia ale 100% pewności nie mam.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Adrian to plamistość liść, choroba grzyb Cercospora rosicola i możliwe że jeszcze mączniak rzekomy się przyplątał

Gajowa odgrzeb trochę ziemi i popatrz albo na miejsce szczepienia albo na miejsce wyrastania łodyg, jakiś grzyb prawdopodobnie tam wlazł, albo coś niedobrego z korzeniami się dzieje, nie przelałaś?
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, Moniko - dziękuję!
Jak wczoraj próbowałam znaleźć tę przypadłość w internecie, to niestety też najbardziej pasowała wertycylioza... :( Obcięłam dzisiaj najbardziej chore pędy, spryskałam Topsinem...jutro mam zamiar też podlać nim ziemię i...zobaczymy.
Monika - raczej nie przelałam, róże rosną w miejscu, gdzie może być raczej za sucho...no chyba że to te deszcze :wink: Pierwszą róże, której to dotknęło, właśnie jakiś czas temu odkopałam, a nawet wykopałam i przesadziłam do doniczki - ale nie zauważyłam niczego szczególnego.
W sumie mam te objawy na 4 różach (dwie z nich to właśnie te z fotografii, pozostałe dwie są w lepszym stanie)...ewentualnie jeszcze piąta jest podejrzana :( I wiecie co...uświadomiłam sobie, że wszystkie te róże są od jednego hodowcy - czy to możliwe, żeby przeniósł się jakiś grzyb?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Gajowa jak przesadzałaś przyglądałaś się korzeniom i nasadzie łodyg?
Ja podejrzewam Fusarium, to faktycznie mogło już być u producenta, ale niekoniecznie
Obrazek
zdjęcie ze strony http://www.forestryorg
Ja na Twoim miejscu jedną bym wykopała i przyjrzałabym się dokładnie, na liście nie patrz, tylko na korzenie i łodygi, potem ew możesz zamoczyć korzenie w roztworze Topsinu w 'wiadrze' i posadzić
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Moniko :)
Rzeczywiście dojrzewam do wykopania...dałam im jeszcze trochę czasu po spryskaniu Topsinem...więc popatrzę i porównam ze zdjęciem.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Jaki jest powod zolkniecia i opadania nie rozwinietych jeszcze paczkow rozy? Dotyczy to co 3-4 paka na rozy Larissa.
Roza byla pryskana przeciw maczniakowi. Prosze o informacje i wskazowki co mozna zrobic w tym przypadku, dziekuje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Adrian
200p
200p

Post »

Monika, jesteś genialna!! Obejrzałem zdjęcia i wygląda dokładnie jak u mnie
w necie niewiele piszą choć troszkę znalazłem i poczytałem - hmm, a jakiś środek polecałabyś konkretnie?

ta zmienna pogoda (okresy ulewne/okresy upałów) zapewniają różnorodność chorób na różach :(
Zablokowany

Wróć do „Róże”