aniawoj pisze:
Teraz mam dostępny nawóz gołębi. Znajomy gołębiarz późną jesienia wykłada go pod roślinami. W ten sposób ponoć stopniowo on się rozpuszcza, bo mrozy nie pozwalają na nagłe uwalnianie składników. Czy popieracie taki sposób nawożenia?
Nawóz ptasi ma bardzo dużo składników mineralnych, zwłaszcza azotu, fosforu i potasu - znacznie więcej niż obornik bydlęcy czy koński i trzeba go stosować ostrożnie. Każdy rodzaj obornika ma tę przewagę nad nawozami sztucznymi, że zawarte w nich składniki uwalniają się znacznie wolniej co dla roślin jest korzystniejsze. Jednak związki azotu uwalniają się nie tylko do gleby, nieprzekopany z ziemią obornik jest skazany na duże straty azotu. Z powodu tego powolnego uwalniania się składników mineralnych przy nawożeniu obornikami powinno się brać pod uwagę rodzaj gleby i dostosować dawki, termin i częstotliwość nawożenia. Na glebach lekki przekopuje się go wiosną na głębokość ok 12 cm,co 2 lata, natomiast na glebach ciężkich wystarczy głębokość ok 8 cm, nawożenie jesienne co 3-4 lata.
Przenawozić rośliny bardzo łatwo, do czego prowadzą zbyt duże dawki nawozów wiele razy pisano na forum.
Moim zdaniem najlepszym wyjściem jest nawożenie kompostem, obornik na pewno podniesie jego walory i sprawi, że szybciej ten kompost będzie się rozkładał. Ja bym ten gołębi nawóz dodawała do pryzmy.
Co roku kupuję kilka worków suszonego obornika bydlęcego i posypuję nim swoje pryzmy, często jesienią rozkładam taki dopiero na pół przerobiony kompost między rośliny, ma tę zaletę że zawiera znacznie więcej próchnicy niż taki rozłożony do końca. Takim kompostem też ściółkuję i kopczykuję na zimę swoje róże. Nie muszę się martwić, że je przenawoziłam albo spaliłam. Dodatkowo jeszcze co jakiś czas jesienią nawożę cały ogród dolomitem wapniowym. Nawozów sztucznych używam niewiele, głównie pod najbardziej żarłoczne rośliny takie jak ostróżki, liliowce.
Podlewanie ogrodu czy roślin nawet rozcieńczoną gnojowicą uważam za bezmyślne niszczenie naturalnego środowiska i braku świadomości jaki to ma wpływ na zanieczyszczenie wód podziemnych.