Odmiany róż okrywowych

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nalewka pisze:A czy ma ktoś zdjęcia pokroju róż okrywowych? Nie samych kwiatów, a całego krzewu? Albo grupy krzewów? I nie z góry, żeby ładniej kwiatki było widać, tylko z boku, z perspektywy psa :wink:
Ciężko mówić o pokroju (i pokazywać), różne odmiany mają różny. Wszystko zależy od jakiej rasy róż pochodzą.
Dobrym rozwiązaniem jest sadzenie dołem irgi, pod warunkiem że będziesz miała dość czasu by nad nią panować.
Z tych które tutaj pokazałam typową okrywę gruntu można sobie zafundować sadząc odmianę 'Max Graf'.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Ja mam Nozomi, które pięknie kwitły w tym roku. Oprócz nich mam jeszcze dwie odmiany, ale chwilowo nie pamiętam nazwy.
Tak wyglądały Nozomi przed posadzeniem do gruntu, były przymocowane do palika aby w szkółce nie plątały się pod nogami.

Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

A ja szukam róż w kolorze różowym ale nie za wysokich ( około 30-40 cm ) - co radzicie ?
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

PUMKA - z tych bardzo niskich to właśnie Nozomi, ona się płoży. To taki pastelowy, jaśniutki kolor, kwiaty pojedyncze.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dzięki Marta:-)
Myślałam o Fairy, ale za wysoka...
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jeszcze może 'Max Graf', kwiaty ma duże, ciemne, pojedyncze, słabo pachnie. Płoży się ładnie, jest niewymagająca nawet nie trzeba jej okrywać. Wada - kwitnie tylko raz. Rośnie szybko, nawet jest dość ekspansywna. Liście i pędy wyglądają jak u Rosa rugosa. Dobra róża dla tych którzy mają dużo miejsca w ogrodzie i chcą je jakoś szybko zagospodarować. Łatwo się ukorzenia.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Kontakt:

Post »

Miejsca mam dużo ( myślę o lekko wzniesionej, słonecznej rabacie ) i to w widocznym miejscu - chciałabym więc aby miały dosc długi okres kwitnienia :-)
Jak to wygląda u w/w ?
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kwitnie w czerwcu i na tym koniec, czasem potem pojawi się jeszcze jakiś zagubiony kwiatek.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Kontakt:

Post »

a to feler... ;:110
bo jest to najbardziej widoczne miejsce w ogrodzie, zazwyczaj rosły tam przypadkowe gozdziki i cebulowe....aż stwierdziłam - basta - czas na piękną kwitnącą bylinę...
x-d-a

Post »

Przedstawiam zdjęcia róż okrywowych w moim ogrodzie. Prawdopodobnie to Fairy, w każdym razie rosną i kwitną niezwykle bujnie co roku. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

bardzo ładne te róże, cieszę się, że pokazałaś pokrój roślin, widać wielkość, obfitość kwiatów :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Kontakt:

Post »

Piękne-i tak bujnie kwitną :-)
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Tak jak Hania napisała przed awarią to najprawdopodobniej wielokwiatowa Bonica, bo Fair ma mniejsze kwiaty i troszeczkę inny pokrój krzewu. Na Bonice wskazuje też obfitość kwitnienia (gdyby nie mrozy, to kwitłaby i w zimie ;)) i barwa kwiatów, (chociaż barwa F. też może zależeć od warunków słońce/cień)
Wklejam jeszcze raz zdjęcia The Fair w moim ogrodzie - która należy do wyższych okrywowych i Sunny Rose to z mniejszych, jeśli chodzi zarówno o wysokość jak i siłę wzrostu na boku. Może amba już postów nie zeżre :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Edyta
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje podobne są do tych na powyższych zdjęciach. Dodam tylko, że naprawdę nie ma z nimi kłopotu. Rosną i kwitną w szybkim tempie a do tego nie zauważyłam by chorowały.
Sabina

Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02

Post »

MartaG pisze:PUMKA - z tych bardzo niskich to właśnie Nozomi, ona się płoży. To taki pastelowy, jaśniutki kolor, kwiaty pojedyncze.
Chciałabym obsadzić tymi różami dużą skarpę z dobrą przepuszczalną glebą.
Niestety,słońce jest tam bardzo krótko.
Czy Nozomi wytrzyma takie warunki? Czy zakwitnie?
A może jest jeszcze inna róża okrywowa,niska i wytrzymująca cień?
Bardzo proszę o poradę :D :D
ALYS
Lepiej późno niż wcale
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”