Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.
Jolu, Zielono mi, czy ta hosta z ''kapciem'' to Torchlight?
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucy, Pola już odpowiedziała
Violu niestety muszę cię zmartwić, ale z siewu mix kupionego na allegro, raczej nie uzyskasz jakiś super ciekawych host.
Chyba że osoba która zebrała nasiona miała bardzo dużą kolekcję różnych ciekawych odmian i pszczółki ciekawie skrzyżowały odmiany.
Niestety z tak przypadkowych zapyleń rzadko wychodzi coś ciekawego.
Warto jednak dla samej obserwacji pobawić się w uprawę z siewu.
Ja zebrałam nasiona w 2008 roku z około 20 różnych odmian, mam około 100 siewek większość zielonych kilka niebieskich i 2 -3 żółte, dopiero w tym roku dokonam selekcji co zostaje, a co idzie w świat.
Z sianych host, dorosłe egzemplarze uzyskuje się dopiero po 6-8 latach.
Dla tego warto kupować hosty z podziału dorosłych egzemplarzy, pytałaś ile nasze hosty maja lat, te z podziału potrafią w ciągu 2-3 lat wyrosnąć na wielką kępę, te z in vitro i siane potrzebują dłuższego czasu i jest to co najmniej 5-8 lat

Violu niestety muszę cię zmartwić, ale z siewu mix kupionego na allegro, raczej nie uzyskasz jakiś super ciekawych host.
Chyba że osoba która zebrała nasiona miała bardzo dużą kolekcję różnych ciekawych odmian i pszczółki ciekawie skrzyżowały odmiany.
Niestety z tak przypadkowych zapyleń rzadko wychodzi coś ciekawego.
Warto jednak dla samej obserwacji pobawić się w uprawę z siewu.
Ja zebrałam nasiona w 2008 roku z około 20 różnych odmian, mam około 100 siewek większość zielonych kilka niebieskich i 2 -3 żółte, dopiero w tym roku dokonam selekcji co zostaje, a co idzie w świat.
Z sianych host, dorosłe egzemplarze uzyskuje się dopiero po 6-8 latach.
Dla tego warto kupować hosty z podziału dorosłych egzemplarzy, pytałaś ile nasze hosty maja lat, te z podziału potrafią w ciągu 2-3 lat wyrosnąć na wielką kępę, te z in vitro i siane potrzebują dłuższego czasu i jest to co najmniej 5-8 lat
Pozdrawiam Jola
Polu, dzięki wielkie!!! Jest przepiękna.
Nigdy nie widziałam tak pięknego jej zdjęcia.

- czarownica00
- 100p
- Od: 21 lis 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zielono mi Bardzo dziękuję za informację
Przeznaczę na siewki jakieś bezpieczne miejsce i jakoś będą sobie rosły...zainwestowałam w dużą hostę od foxa
więc najwyżej ją podzielę na pół i będę się cieszyć z wielkości
I oczywiście wstawię tu fotkę po wsadzeniu
jak sobie już uporządkuję działkę.

I oczywiście wstawię tu fotkę po wsadzeniu

- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re:
Mariasen, bardzo mi się to coś podoba:
Tak się składa, że też mam w ogrodzie jałowca, który czeka na ścięcie, bo zabiera mi spory kawałek ziemi, który chciałabym przeznaczyć na coś ciekawszego (co prawda nie hosty akurat, bo to pełne słońce, a tego u mnie brakuje
). Miałam go potraktować piłą dzisiaj, ale niepewna pogoda mnie powstrzymała i dobrze. Spróbuję go wyciachać gałązka po gałązce sekatorem. Nie wiem co prawda, czy da się z niego uformować taki parasol, bo to inny gatunek (nie wiem, jaki niestety), najwyżej jak się nie da, to go zetnę do zera.
A powiedz mi proszę, czy pozbyłaś się jakoś nadmiaru korzenia? Mój krzaczor zajmuje jakieś 3 m2, więc korzeń z pewnością też jest spory i nie bardzo mam teraz pomysł, jak go ewentualnie zmniejszyć, by jeden taki pozostawiony konar siedział sobie w ziemi stabilnie i by można było coś pod nim swobodnie posadzić (jak będzie ładny cień, to może nawet hostę
).
edit: a tak poza tym, to kompozycje, które tu wszyscy prezentujecie... wow
Tak się składa, że też mam w ogrodzie jałowca, który czeka na ścięcie, bo zabiera mi spory kawałek ziemi, który chciałabym przeznaczyć na coś ciekawszego (co prawda nie hosty akurat, bo to pełne słońce, a tego u mnie brakuje

edit: a tak poza tym, to kompozycje, które tu wszyscy prezentujecie... wow

- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Piękne te wasze kompozycje.Patrząc na nie sama zapragnęłam mieć coś takiego przed domem.
Sylwik czy na przedostatnim zdjęciu po lewej jest może 'Frances William'?
Sylwik czy na przedostatnim zdjęciu po lewej jest może 'Frances William'?
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Witam Steasi niestety nie wiem jak ta hosta się nazywa. Zaczynam katalogować hosty które posiadam i w końcu będę wiedziała jak się konkretnie nazywają.
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Re: Cienisty zakąte w ogrodzie - metamorfoza.
Andrzej, czy masz może aktualną fotkę tej kompozycji? Te pnie są niesamowite! Jak je "oporządzasz"?paco pisze:Idąc za (bohaterskim)przykładem Tomasza (i z zazdrości, że Tomasz będzie miał nową kompozycję)
postanowiłem również wykonać ?klomb? między innymi dla host idąc w górę. Moja kompozycja jest jednak nieco inna, gdyż postanowiłem nie używać materiałów budowlanych, a jedynie to co dała mi natura. Zresztą w tym miejscu ceglana konstrukcja wyglądałaby zbyt sztucznie. Ponieważ chyba mam więcej kompostu niż Tomasz, rozbudowałem tą kompozycję bardziej przestrzennie.
Tak wyglądało to dziś rano:
A tak pod wieczór ? (300 % normy)jak na razie to jedynie ogólny zarys całej kompozycji, a co z tego wyjdzie jeszcze nie wiem. Zawsze planuje jedynie ogólna koncepcję, a szczegóły wychodzą same podczas pracy:
Biorę się za zagospodarowania tego zakątka i potrzebuję inspiracji...

Ela, to Ty masz jeszcze taki duży, wolny kąt?? Wstyd- natychmiast bierz się do roboty. Troszkę wytnij tę gęstwę młodych drzewek.
Górka jest cudna.
Górka jest cudna.
-
Tomku, właśnie zamierzam powycinać te młode świerczki. Do roboty biorę się powoli i z namaszczeniem - żeby na dłużej starczyło.
Myślisz, że to tak łatwo zdecydować które hosty tam posadzić? I co oprócz nich?
Myślałam o klonach palmowych może dla ożywienia kolorystyki...

Elu, dobrze wiesz, że w naszej strefie prędzej czy później zmarzną. Nie licz na cud 
Mnie chyba wymarzł do cna tulipanowiec, siedzi 6ty rok i był już drzewem. Wiązałem z nim spore nadzieje, bo dawał już duży cień, co pozwoliło zagospodarować kilka metrów hostowiska... teraz się spalą

Mnie chyba wymarzł do cna tulipanowiec, siedzi 6ty rok i był już drzewem. Wiązałem z nim spore nadzieje, bo dawał już duży cień, co pozwoliło zagospodarować kilka metrów hostowiska... teraz się spalą

-
Żartujesz
Ten wielki tulipanowiec nie przetrwał zimy? U Ciebie to zawsze jakieś anomalia, jak nie trąba powietrzna to inny czort.
Myślę, że najwięcej szkód w naszych ogrodach wyrządził ten nagły, listopadowy, 30-stopniowy mróz.
Zdaję sobie sprawę, że na wielkie klony palmowe liczyć nie mogę. Mam ich parę w swoim ogródku i zawsze górna część przymarza. Ale jako czerwony, niewielki akcent może się nadadzą.... Berberysy w półcieniu nie będą intensywnie wybarwione, żurawki są dość niskie, to co innego, czerwonolistnego mi pozostało?

Myślę, że najwięcej szkód w naszych ogrodach wyrządził ten nagły, listopadowy, 30-stopniowy mróz.
Zdaję sobie sprawę, że na wielkie klony palmowe liczyć nie mogę. Mam ich parę w swoim ogródku i zawsze górna część przymarza. Ale jako czerwony, niewielki akcent może się nadadzą.... Berberysy w półcieniu nie będą intensywnie wybarwione, żurawki są dość niskie, to co innego, czerwonolistnego mi pozostało?
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Elu, do kompozycji może?
Ligularia 'Britt Marie Crawford'
Cimifuga Brunette
Albo Trawy dla rozluźnienia?
Ligularia 'Britt Marie Crawford'
Cimifuga Brunette
Albo Trawy dla rozluźnienia?