Jest prawdą, że gruba warstwa ściółki może stać się przytuliskiem dla ślimaków. Ja tego nie stwierdzam bo ..... bo mam za mało trawy. To, co sypię na rabaty, rozkłada się w dwa tygodnie
Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.
Jacku przykro, przykro, przykro
Jest prawdą, że gruba warstwa ściółki może stać się przytuliskiem dla ślimaków. Ja tego nie stwierdzam bo ..... bo mam za mało trawy. To, co sypię na rabaty, rozkłada się w dwa tygodnie
. Cieszę się tym bo tworzy się dobra ziemia. Suszą na razie się nie martwię - wręcz przeciwnie - za dużo wody
. Za mało 
-
jurek16a
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobno ślimakami oprócz francuzów, żywią się jeże - jest ich coraz mniej.
per aspera ad astra
- DuczekiOsia
- 1000p

- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Kontakt:
u mnie tez szaleją slimole , walczę z nimi granulatem ,trochę pomaga ale jak znikną z jednego miejsca to pojawiają się gdzie indziej mam wrażenie że to walka z wiatrakami 
- Ruda2011

Jurek Francuz do ust nie weźmie takiej ...... francyjurek16a pisze:Podobno ślimakami oprócz francuzów, żywią się jeże - jest ich coraz mniej.
Znalazłam zestaw roślin, które "odstraszają" swoim zapachem ślimarole.
"Żeby odstraszyć ślimaki, w pobliżu miejsc, gdzie się gromadzą, posadźmy mydlnicę lekarską (Saponaria officinalis), macierzankę (Thymus vulgaris) lub majeranek (Origanum vulgare).
Ślimakom nie smakują także bylica piołun, orlica pospolita, rumianek, ciemierniki, cząber ogrodowy, gorczyca, cebula, czosnek, szałwia, hyzop, tymianek, krokosmia, nachyłek, krwawnik i przywrotnik. Jeśli posadzimy je na rabacie wśród innych gatunków i odmian, ślimaki stracą zainteresowanie całą kompozycją."
Z tego zestawu mam tymianek i czosnek. Hmmmm, niewiele. Od czegoś jednak trzeba zacząć. Tymianek ładnie kwitnie a czosnek niewiele miejsca zajmuje
A tu strona, z której wzięłam cytat
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113393,5245748.html
-
jurek16a
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Mariola dziękuję za stronę, jednak jeże a także ropuchy. U mnie zadomowiły się wieczorem kumkają i rechoczą.
Mam z konieczności ogromny skalniak, tam są ropuchy i pewnie ślimaki ?
Sprowadziły się jaszczurki ale te żywią się innymi owadami
Od strony sąsiada, skąd migrują pełzacze, mam żurawinisko, wysypane wiórami i nie widzę ścieżek szklących się.
Mam z konieczności ogromny skalniak, tam są ropuchy i pewnie ślimaki ?
Sprowadziły się jaszczurki ale te żywią się innymi owadami
Od strony sąsiada, skąd migrują pełzacze, mam żurawinisko, wysypane wiórami i nie widzę ścieżek szklących się.
per aspera ad astra
- Ruda2011

Mam pytanie.
Powinnam wyściółkować lub wykorować miejsca dookoła krzaczków różanych. Doradźcie proszę - czym.
Powinnam wyściółkować lub wykorować miejsca dookoła krzaczków różanych. Doradźcie proszę - czym.
- ra_barbara

- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Kontakt:
Mariolko wg. mnie, najlepiej drobną sosnową korą-przekompostowaną.
Ja dziś po tych wszystkich ulewach....wyrzucam trawę spod malin i z grządek warzywnych chyba też, bo.....zapleśniała
od spodu, choć warstwa trawy jest cienka
Albo ją przenicuję 
Ja dziś po tych wszystkich ulewach....wyrzucam trawę spod malin i z grządek warzywnych chyba też, bo.....zapleśniała
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
-
myszka
- 200p

- Od: 9 lip 2011, o 18:03
Mariola jak masz ślimaki to kora jest dla nich super schroniskiem,lepszym niż trawa.
Pozdrawiam!!!
- DuczekiOsia
- 1000p

- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Kontakt:
Kochana w necie doczytałam taka oto informacje o ściółkowaniu róż - Po posadzeniu warto wyściółkować glebę pod krzewami. Najprościej zrobić to korą, która chroni podłoże przed nadmierną utrata wilgoci oraz ogranicza rozwój chwastów. Należy pamiętać, że krzewy ściółkowane korą potrzebują regularnego zasilania nawozami azotowymi.
- Ruda2011

Dzięki za rady
- przemyślę je i zadziałam
.
- imer
- 1000p

- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Mariolu, w zeszłym sezonie część moich róż była wyściółkowana korą, od czasu do czasu podlane były gnojówką z pokrzyw i to wszystko. Rosły doskonale.
Ostatnio "wydarłem" chwastom kolejny kawałek ziemi, ponieważ nie było pomysłu co tam posiać, posadziłem fasolę, a że akurat trawnik był koszony to międzyrzędzia wysciółkowane zostały trawą, jak tylko fasola wzejdzie to pewnie i po nią pójdzie

Ostatnio "wydarłem" chwastom kolejny kawałek ziemi, ponieważ nie było pomysłu co tam posiać, posadziłem fasolę, a że akurat trawnik był koszony to międzyrzędzia wysciółkowane zostały trawą, jak tylko fasola wzejdzie to pewnie i po nią pójdzie

- Ruda2011

Remi jesteś moim idolem
Dobrze idziesz - chłopaku
Wyczytałam, że kora przekompostowana jest bardziej kwaśna od świeżej
Kupiłam normalną drobną korę - taką wysypię dokoła róż i clemków.
Wyczytałam, że kora przekompostowana jest bardziej kwaśna od świeżej
Kupiłam normalną drobną korę - taką wysypię dokoła róż i clemków.
- Ruda2011

Dziś usłyszałam od jednego z moich sąsiadów, że wióry z drzew owocowych nie mają żadnych wartości dla gleby, są przekaźnikami chorób grzybowych i nie należy ich stosować jako ściółkę. Co Wy o tym sądzicie ?
-
cozapiachy
- 50p

- Od: 27 lip 2012, o 12:44
Mariola, Ja nie mam pojęcia. Ale wszystkie liście i gałązki drzew owocowych rzeczywiście palę.
Pozdrawiam
Barbara
- edziolek
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 4 kwie 2012, o 23:06
a powiedzcie mi, bo wcześniej zadałam chyba pytanie w starym wątku...
co robicie żeby wiatr Wam tej wyściółkowanej trawy nie rozwiewał i wywiewał? mam narożną działkę i boję się że jak tak dam trawy to za dwa dni bedzie ona po całej działce a nie na grządkach...
co robicie żeby wiatr Wam tej wyściółkowanej trawy nie rozwiewał i wywiewał? mam narożną działkę i boję się że jak tak dam trawy to za dwa dni bedzie ona po całej działce a nie na grządkach...
pozdrawiam:)
Edyta
Edyta