Niewątpliwie od tamtego czasu ten gatunek bardzo wyewoluował. Lecz nie zatracił on głównego nurtu. Na youtube jest mnóstwo utworów, można porównać te z początku wieku i te teraz. Trance podzielony jest na podgatunki: uplifting, progressiwe, PSY/GOA (dla hardcorów), hard i jeszcze kilka mniej znanych.
Wiem, że starszych ludzi nie ma co tu zachęcać do słuchania, ale młodzi się skuszą

A, i kupujemy, nie ściągamy pirata

Trance jest piękny, to nie jest muzyka, którą się słucha bo słucha, to jest muzyka w której docenimy piękno melodii i dźwięków, a także vocali (nie tylko o miłości), czyli neutralna muzyka dla każdego. Z resztą niżej podaję spis

Oto kilka propozycji, starałem się wybrać te najbardziej nawiązujące do tematu, niektórym zła jakość doskwiera

Kyau & Albert - Always a fool (Original Mix) 2005 rok wydania, progressive.
Daniel Kandi - I found the way (Original Bangin' Mix) 2007, Kandi to mój mentor, uwielbiam gościa za ten piękny upliftowy styl. Co prawda miał chwile słabości, ale do dziś tworzy cuda.
Daniel Kandi pres. Timmus - Symphonica (Original Mix), 2010,uplift i prog, jest różnica? Jest! I to spora! Ta melodia powoduje u mnie takie ciary, że aż niemożliwe, piękne to

Aly & Fila feat. Sue McLaren - I Can Hear You (Beat Service Remix), 2010, prog, to jest takie cudo, że do dziś to jest dla mnie utwór w 1 dziesiątce, te dźwięki i ten tłusty beat, ten vocal Sue McLaren ! Miazga! Niewątpliwie 2010 rok był bardzo dobry dla trance'u.
Beat Service - Hide To Nothing (Original Mix), koniec 2009, prog, Beat Service to jeden z najbardziej lubianych przeze mnie artystów.
The Blizzard - Piercing The Fog (Original Mix), prog, to jest kawałek z 2012 roku, który tak mnie poruszył, że... normalnie nie wiem

EnMass ft. Cari Golden - So Please 2010 (Alexander Popov Remix), 2010, prog, Alexander Popov to Rosjanin, artysta z niepowtarzalnym stylem, takim smutnym, mrocznym - ale za to pięknym. Warto byście posłuchali całej płytoteki Alexandra!
Purple Stories & Static Blue - Seoni (Original Mix), 2013, prog, pierwszy ich utwór jaki ściągnąłem. Pozytywnie zaskoczył techniką i melodią.
Jorn van Deynhoven - Superfly (Original Mix), 2013, tego gościa zawsze będę podziwiał za jego podejcie do upliftingu.
To są niektóre sety A state of trance (ASOT) od Armina:
Armin van Buuren - A State Of Trance 599
Armin van Buuren - A State of Trance - Episode 388
Armin Van Buuren - A State of Trance Episode 605
Ogólnie polecam szczególnie tych artystów, którzy namieszali mi w głowie : D
Armin van Buuren
Ferry Corsten
Spark7
7Skies
Above & Beyond
Alex M.O.R.P.H

ATB
Bjorn Akesson
Cosmic Gate
DNS Project
Estiva
Giuseppe Ottaviani
Heatbeat
James Diamond
Luigi Lusini
Mark Otten
Matt Bukovski, Polak
A.R.D.I, Polak
Max Graham
Mike Foyle

Myon & Shine54
Omnia

Rory gallagher
Sonic Element
Shogun
...I wiele, wiele innych, którzy są genialni w tym co robią

Często będę w tym wątku pisał o genezie tego gatunku i ogólnie. Forumowicze i admini, doceńcie proszę te wypociny