Po kilku latach na Forum zdecydowałam się zaznaczyć i w tym dziale swój ślad. Zdecydowanie jestem miłośnikiem roślinności madagaskarskiej, ściągam z tej Wyspy co się da i za ile się da, a ponadto kaktusy i inne sukulenty - to moja pasja, której się poddaję już całkiem spory kawał czasu.
Jak wiele osób, mam też domowy kwietnik - roślinki, które określam jako "ozdobne". Wśród nich - aglaonemy, moja wielka "zielona" miłość, troszkę po nich inne obrazkowate.
Mam nadzieję, że spotkam wśród Was osoby, które również je lubią, to sobie poplotkujemy o nich.
O sobie dla tych, którzy tu zagoszczą nie z działu kaktusowego: mieszkam w Kołobrzegu, jestem znacznie starsza wiekiem niż duchem, mam trzy koty i inne człowieki w domu

Dość gadania. Prezentację swoich aglaonem zacznę od tych najbardziej wyrazistych, wielkolistnych, które lubię najbardziej:
Największa to Aglaonema 'Key Lime':

Bardzo lubię jej liście, są takie "soczyste":

Aglaonema 'King of Siam':

Aglaonema 'Peacock':

też ma bardzo interesujący wzór liści:

Aglaonema 'Green Sun':

Ta to dopiero ma liściory:

I często z nią mylona Aglaonema 'Stripes':

Dla porównania liść:

Wszystkie rozpoczęły wzrost po zimie w imponującym tempie, kilka nawet trzeba było rozsadzić.
To tyle tytułem wstępu. Jeśli ktoś tu zajrzy i się zaciekawi, to oczywiście pokażę następne.
Miłego wieczoru i do nastepnego razu