Pomyślałam,że jest to dobry moment na założenie nowego wątku .
Dla tych,którzy mnie nie znają małe wyjaśnienie - to forum polubiłam w 2010 r. ,w 2011 założyłam swój pierwszy wątek w dziale Orchidarium ,bo to właśnie ze storczykami tu przywędrowałam .Podczytując wątki koleżanek zaraziłam się miłością do fiołków,skrętników i hoi.Przez te lata moja kolekcja nieco się pozmieniała-dlatego też nieaktualny stał się tytuł poprzedniego wątku.
Obecnie w moim domu królują skrętniki ,to one zajmują najwięcej miejsca w moim

A żeby Was nie zanudzić samymi skrętnikami będą też storczyki i hoje ,których nadal mam po kilkanaście .
Poprzednią część mojego wątku znajdziecie tutaj Skrętniki i fiołki
Dość gadania,zaczynam wstawiać zdjęcia ,a żeby było tak jak lubię ,czyli porządeczek ,to chcę Wam zaprezentować moje ukochane skrętniczki w kolejności alfabetycznej.
Dzisiaj A
ALIEN
skrętnik z selekcji Pana Piotra Kleszczyńskiego,charakteryzuje się bardzo dużymi kwiatami .
u mnie od czerwca 2012 .

AŁTAJ
skrętnik z selekcji Pana Piotra Kleszczyńskiego
to nowość 2013 roku,sadzonka kupiona od samego autora we wrześniu,niestety jeszcze u mnie nie kwitł ,więc na razie bez zdjęcia.
ANNA
i znowu mój ulubiony Piotr Kleszczyński

sadzonka u mnie od października 2011 ,kwitła wiele razy ,ostatniego sezonu przymarniała,na szczęście zdążyłam sobie ukorzenić listek i teraz Anna rośnie od nowa.

ANNA SUI
skrętnik z selekcji rosyjskiej Kabanova/Trofimenko
bardzo piękna odmiana ,moje marzenie spełnione ,ciężko zdobyty listek ...padł i drugi też ...ale kobiety uparte są -zdobyłam listek po raz 3 i udało się -coś maleńkiego już rośnie,mam nadzieję,że w tym sezonie zakwitnie.
APIS
skrętnik z selekcji Pana Piotra Kleszczyńskiego,niestety z nim miałam te samą historię ,co z Anną ,rośnie więc na nowo malutki i niestety nie mam fotki.
Tyle na dziś ,jutro będą skrętniki na B.