U Dareczka w domu.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

U Dareczka w domu.

Post »

A zaczęło się tak normalnie. Kilka roślinek jednorocznych, pomidory, pietruszka, kaktus i kalanchoe.
To stan na maj 2012.
Obrazek

Jeszcze nie wiedziałem że jak obudzę w sobie pasję to w rok wszystko się zmieni.
No i poleciało bo choroba kręgosłupa dała o sobie znać w postaci operacji i świadomość że już nic nie będzie jak przedtem popchnęła mnie do matki natury. Co do żony to długo nie musiałem czekać aż zarazi się ode mnie gdyż pierwszy zjedzony pomidor malinowy wybudził ją z codziennej egzystencji do polowania na rośliny ;:163 :;230 .
Ale nie ma to tamto. To rośliny często napadają na nas z zaskoczenia i nie dają spokoju.
I tak przyjechały (na naszych rękach) :D pierwsze rośliny. Obrazek
C.D.N.
By być szczęśliwym wystarczy zdać sobie z tego sprawę.
U Dareczka w domu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=64606" onclick="window.open(this.href);return false;
Dareczka działeczka...... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=66059" onclick="window.open(this.href);return false;
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Dareczka w domu.

Post »

Oj tak, to prawda, jak się już zacznie z roślinami, to potem jest już tylko równia pochyła :) A życie nabiera nowych barw i zapachów.

Czekamy na kolejne zdjęcia :wit
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Witaj na forum ;:138
Ciekawie piszesz ;:oj ;:138
Co z tym kręgosłupem?Lepiej?

Wysiałeś już pomidory? :lol:

Czekam na zdjęcia roślin-póki co,domowych ;:65 ;:180
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Czekam na dalszy rozwój twojego wątku ;:333
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit Darku na Forum
Jesteś imiennikiem mojego M, więc odrazu masz dodatkowe punkty ;:306 Żartuję oczywiście ale bardzo lubię twoje imię ;:333
Pierwsza pokazana domowa roślinka to Peperomia. Śliczna ;:138 I fajny ma kwietniczek ;:108
Czekam na rozwój wątku :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Witaj :)
Mnie też bardzo podoba się początek Twojego wątku toteż nie ma "to to to tamto"-czekam na dalszą cześć! :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

:wit
Ależ "inaczej" rozpoczęty wątek...chciałoby się wiedzieć, co będzie dalej...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

mmax, jola1313, alunia, elcia1974, Chrapka, justus27: Bardzo się cieszę z Waszej wizyty.

A oto dalsze dzieje z ubiegłego roku.

Obrazek

Na balkonie zakwitły mi NN. Kupiłem kiedyś i zapomniałem zostawić opakowanie a wysiałem nasiona ze zbioru własnego.
Kalanchoe ukorzeniło się i dostało doniczkę teraz mam dwa bo w międzyczasie kupiłem mu kolegę. Dostałem też kaktusa ale nie lubię tych szczepionych. No cóż jak dają to biorę :wink:

Obrazek

Żonce kupiłem nasionka Adenium. Otoczyła je troskliwą opieką i pięknie wyrosły.

Obrazek

Zakupiliśmy we wrześniu materiał na skrzynki balkonowe. Ponieważ byliśmy też w Nomi to wsad też, i fiołki też,...

Obrazek

i fitonie też, i passi victoria też, a zebrinę to w tesco, a w międzyczasie dostałem hoję, a kobea kwitnie.

Obrazek

W końcu zrobiłem doniczki na balkon i wpiąłem tło zimozielone :wink:

Obrazek

Nasadzenia przyjechały w międzyczasie ( jak wszystko) i tak do widocznej u góry kwaśnej doniczki poszły: jagoda kamczacka (Gosia i Wojtek), maliny, azalia, wrzosy, poziomki i tuja szmaragd. A pomidory dojrzewają.
U Dareczka w domu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=64606" onclick="window.open(this.href);return false;
Dareczka działeczka...... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=66059" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

:wit
Ale tego wszystkiego ciekawego tam u ciebie ;:63
Nawet fiołeczek się znalazł :wink:
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Darku na forum. :wit Ciekawa kolekcja i ładne fotki. ;:138
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Bardzo fajnie opowiadasz o rozwoju Waszej zielonej pasji ;:63
Pozwól, że nieco naprostuję Twoją wiedzę o Waszych roślinkach. :wink:
W kolażu z czerwoną Fittonią obok pokazałeś Pileę cadiera (to ta z zielonymi listkami w srebrne kropki),
a roślinka nazwana przez Ciebie Hoją nie jest nią bo jakkolwiek może Ci się to wydac dziwne to jest to Dracena
a konkretnie Dracena godseffiana (bardzo różni się od swoich sióstr prawda?) ;:108
Wszystkie roślinki bardzo ładne ;:138 I prawdę mówiąc z zapartym tchem czekam co tam się dalej u Was działo :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Toż to opowieść... "od początku"... Uwielbiam takie czytanie, jest się bliżej Twojego "ogrodu" ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

Witam Agnieszkę i Iwonę. Elu, pomoc osób takich jak Ty jest niezbędna dla takich szaraków jak ja :shock:
Rzeczywiście to są Pilea i Dracena. Mój błąd to nie weryfikowanie danych. Pilea została opisana na doniczce jako fitonia , a jak powiedziałem sąsiadce od której dostałem Dracenę że to nie Hoja to o mało co mi głowy nie urwała ;:202 .
Tak więc bogatszy w wiedzę przystępuję do dalszego dokumentowania ubiegłego roku.

Obrazek

W czasie gdy powstawał nasz zielony balkon do domu dojeżdżały kolejne roślinki. Niestety fiołek alpejski tak jak paprotka nie przeżyły naszej opieki. :( W czasie gdy jedna róża była cięta przyjechała druga. Dodam że ta pierwsza przeżyła :tan
A w Nomi była gardenia. ;:224

Obrazek

No i grudzień. Grudnik to pierwszy sukulent ze wskazania żony. Nie wiedziałem że tak ładnie zakwitnie. Skrzydłokwiat i dracena to prezenty ale trafione. W końcu rodzina i znajomi zaakceptowali nasze hobby. Kawa arabska była w Biedronce. Wziąłem dwa kubeczki ale nie wiedziałem że w każdym jest 12 drzewek ;:oj No więc trochę później kawkę rozsadzałem. Gdy dostaliśmy tą dużą dracenę to mały okaz śmietnikowy :wink: już się ukorzenił i mam go do dziś. Na jesieni żonka przycięła passiflorę a ja je "przypadkiem" ukorzeniłem ;:224

Obrazek

No i mamy 2013 roczek. Kalanchoe zakwitł w końcu, pasiatka rozrosła się okazale, a w sklepie dostali azalie. Hippeastrum też postawił pałkę zwiastując ciepło które mieliśmy w styczniu :;230 Dojechały narcyze i hiacynt.
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Oj Darku ,dzieje się u ciebie, dzieje od ub. roku w galopującym tempie.Wy to już całkiem zazielenieni jesteście.
Gratuluję pasji.
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p

Post »

Przedstawiam wam królową mojego zimowego parapetu Hippeastrum.

Obrazek

Prymulki też niczego sobie. ;:63

Obrazek

Tak wygląda regał na kwiatki zakupiony w styczniu. W lutym dostałem od żonki na urodziny epiphyllum czyli kwiat jednej nocy. Paprotce znalazłem wreszcie dobrą miejscówkę, a mandarynka zakwitła. Przyznam się wam że udało to mi się dzięki podlewaniu ciepłą wodą. ;:138
No i mamy marzec. Jak się tylko obrobię ze zdjęciami to wstawię te z początku marca jak i aktualne aranżacje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”