Alokazja po ataku choroby grzybowej wraca do zdrowia:) Wypuszcza nawet nowy liść

Kupiłam biedna schorowaną Kalatcheę przecenioną na 5 złotych, listki zaczęły jej już usychać. Wstawiłam ją do wilgotnej łazienki, z oknem na północ i tutaj niespodzianka, wypouszcza już 3 nowe listki:) Chyba jej się spodobało

Wyhodowana z nasionka cyrtynka albo pomarańczka - nie mam pewności - w każdym razie jakiś cytrusek

Ukorzenione pędy wierzchołkowe grubosza

A to ficus beniamina, połączenie 3 roślin w jedną - związałam rafią jak najbliżej siebie. Moje pierwsze nieśmiałe próby bonsai

To nie wiem co to jest - dostałam od koleżanki - trzykrotka albo smużyna według książki, nie wiem...

A tutaj próbuję stworzyć coś na kształt paludarium, tyle ze bez bagna. Zależało mi głównie na pomieszczeniu o podwyższonej wilgotności dla dzbanecznika, ponieważ dzbanki zaczęły mu usychać, ale już się zaaklimatyzował i wypuszcza nowe. Umieściłam też w tym starym akwarium guzmanię. W najbliższych dniach przyjdzie mi pocztą jeszcze kilka roślinek, które zamierzam w tym umieścić... Nie mogę jednak nigdzie dostać żywego mchu torfowca... Ale będę szukać:D