Moje roślinki wiosną:)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 gru 2011, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Moje roślinki wiosną:)

Post »

Kwitnąca eszeweria:)
Obrazek
Obrazek

Alokazja po ataku choroby grzybowej wraca do zdrowia:) Wypuszcza nawet nowy liść
Obrazek

Kupiłam biedna schorowaną Kalatcheę przecenioną na 5 złotych, listki zaczęły jej już usychać. Wstawiłam ją do wilgotnej łazienki, z oknem na północ i tutaj niespodzianka, wypouszcza już 3 nowe listki:) Chyba jej się spodobało Obrazek

Wyhodowana z nasionka cyrtynka albo pomarańczka - nie mam pewności - w każdym razie jakiś cytrusek
Obrazek

Ukorzenione pędy wierzchołkowe grubosza
Obrazek

A to ficus beniamina, połączenie 3 roślin w jedną - związałam rafią jak najbliżej siebie. Moje pierwsze nieśmiałe próby bonsai :) W doniczce ukryty jest kamień, a na nim rozłożyłam korzenie. Na razie ą przykryte ziemią, ale stopnioowo będę ją usuwać:)
Obrazek

To nie wiem co to jest - dostałam od koleżanki - trzykrotka albo smużyna według książki, nie wiem...
Obrazek

A tutaj próbuję stworzyć coś na kształt paludarium, tyle ze bez bagna. Zależało mi głównie na pomieszczeniu o podwyższonej wilgotności dla dzbanecznika, ponieważ dzbanki zaczęły mu usychać, ale już się zaaklimatyzował i wypuszcza nowe. Umieściłam też w tym starym akwarium guzmanię. W najbliższych dniach przyjdzie mi pocztą jeszcze kilka roślinek, które zamierzam w tym umieścić... Nie mogę jednak nigdzie dostać żywego mchu torfowca... Ale będę szukać:D
Obrazek
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Re: Moje roślinki wiosną:)

Post »

Witam Cię na Forum. Masz bardzo ładne i zadbane rośliny. Będę trzymać kciuki za powrót alokazji do pełnego zdrowia. Moja też zimą chorowała - pogubiła wszystkie liście, ale już wypuściła jeden i powoli szykuje się do następnego liścia. Jestem też ciekawa tego paludarium, więc jak tylko porozmieszczasz rośliny, to bardzo proszę o fotkę.
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoja echeweria taka "mechata" śliczna.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładne roslinki. "Doniczka" z sukulentami bardzo mi się podoba. Chcę coś podobnego "stworzyć". Skąd Wzięłaś białe kamyczki na ozdobę? Kupione?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55

Post »

:wit śliczne kwiatuchy a eszewiera przepięknie kwitnie pokaż koniecznie rozwinięte pąki
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

JUż pierwsze zdjęcia mnie powaliły. Pięknie ;:138
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Kamyczki do donicy z eszeweriami miałam ze zlikwidowanego akwarium:) Jakiś czas przeleżały w piwnicy, a teraz znalazły swoje miejsce przy kwiatach:) Kupiłam je kilka lat temu w sklepie zoologicznym chyba jako kamienie rzeczne - nie pamiętam dokładnie.
Też się już nie mogę doczekać pełnego rozkwitu:) Wreszcie przyszła wiosna:)
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit nie wiedziałam że eszeweria kwitnie ;:oj
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne i zadbane roślinki;) Czekamy na więcej zdjęć;)
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

:wit Brechtacz
piękne masz roślinki. musze się pochwalić że mam w domu taką samą odmiane calathei. co do alokacji to niestety mamie także padła. liście żółkły i zwijały się. trudno jest uhodować alokacje
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Też nie wiedziałam wcześniej, że eszeweria kwitnie:) Tym większa jest teraz moja radość:D

Dzisiaj przyszły pocztą roślinki do mojego niby-paludarium:)
Rosiczka aliciae
Obrazek
Dzbanecznik hookeriana (pewnie po podróży wszystkie dzbanki mu odpadną niestety :( )
Obrazek
Obrazek

Kapturnica Fiona
Obrazek

Tak to na razie ułożyłam:)
Obrazek

Nie mogę nigdzie zdobyć żywego mchu spaghnum... Marzy mi się "wypełnić" dziury w ściankach doniczek dzbaneczników takim mchem... Już robiłam dwa podejścia na kupno takowego mchu na stronie internetowej i ciągle mi odpisują, że niedostępny:/
Specjalnie w zwykłych doniczkach wycięłam nożem do tapet dziury,a na chwilę obecną, żeby torf się nie wysypywał, zasłoniłam dziury włóknem kokosowym. Zobaczymy, może gdzieś w końcu upoluję taki mech torfowiec:)

Jeszcze widok z góry
Obrazek
I zbliżenie
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tasikk
200p
200p
Od: 8 lut 2012, o 08:57

Post »

Eszewera pieknie kwitnie ;:63
Ciekawi mnie fikusik ksztaltowany na bonsai ;:224
Twoje akwarium powalilo mnie z nog ;:oj Cudnie sobie to wykombinowalas ;:333 Na pewno będę tu czestym gosciem ;:108
Pozdrawiam Kasia
Moje kwiatuszki
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Z tego fikusa nic chyba nie będzie:/ Widziałam pięknie uformowane bonsai z tejże roślinki, ale coś mi się wydaje, że moja umrze:/ Na razie gubi liście - ale to też może być spowodowane licznymi zabiegami, przekręcaniem, przycinaniem i formowaniem. Za jakiś czas znowu fikus będzie przechodził taki stres, bo ostatnio zabrakło mi drutu i jeszcze muszę kiedyś wierzchołek zadrutować:P
Awatar użytkownika
tasikk
200p
200p
Od: 8 lut 2012, o 08:57

Post »

Fikusy zauwazylam ze jak im sie cos nie podoba to czesto gubia liscie, ale powinien wypuscic nowe...Wiec miejmy nadzieje ze bedzie sie grzecznie trzymal i z cierpliwoscia przechodzil zabiegi.
Ja ostatnio z lasu wykopalam malusienka (chyba) sosenke i tez ja formuje na bonsai...Na razie czekam czy sie przyjmie po przeprowadzce jak tak to za jakis tydzien dwa tez bedzie drutowana. Ja chce moja na fukinagashi formowac. Mam jeszcze jedna wykopana malutka sosenke ale nie mam pojecia na jaki styl formowac ;:223
Pozdrawiam Kasia
Moje kwiatuszki
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Kasiu, fajny ten styl. No to teraz, jak będę na święta u rodziców, wybiorę się do lasu na spacer po jakąś sadzonkę sosny (albo i innego drzewa).
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”