Mój balkon - wystawa północno-wschodnia

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Ta z krainy OZ
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2011, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Mój balkon - wystawa północno-wschodnia

Post »

Witam wszystkich,

chciałam przedstawić mój balkon o wystawie teoretycznie ograniczającej w znaczny sposób wybór roślin tj. północno-wschodniej. Słońce pada na niego od wschodu do max 9-10 rano. Balkon ma ok 7m długosci i 1,4m szerokości.

Pierwszym krokiem do zagospodarowania balkonu było zamówienie w sierpniu 2010 drewnianych skrzyń. Skrzynie ociepliłam od środka styropianem o grubości 2 cm i wybiłam folią. Skrzynie są 4 i mają wymiary: 2 sztuki to kwadraty 50x50, 1szt prostokąt 80x50 cm, oraz trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 80cm i przeciwprostokątnej ok 110cm. Wszystkie skrzynie są głębokie na 50cm. Skrzynie pomalowałam poleconą mi przez znajomych lazurą 4letnia firmy v33 która okazała się naprawdę świetna.

Skrzynie zostały obsadzone we wrześniu 2010 iglakami, wrzosami oraz trzmieliną. W skrzyniach 50x50 zostawiłam miejsce na posadzenie wiosną clematisów.

Zdjęć z tamtego okresu nie posiadam ale w następnym poscie będą już fotki z tej wiosny więc zobaczycie co i jak :)
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Mój balkon - wystawa północno-wschodnia

Post »

No to teraz ze zdjęciami. [fotki z 23 maja 2011). Na początku zaznaczę, że jest to moja pierwsza przygoda z hodowlą roślin więc będzie dużo eksperymentów :)

Na początek omawiane we wcześniejszym poście skrzynie wyszły następująco
Obrazek Obrazek
Podłoże do nich przygotowałam dość starannie. Gruba warstwa keramzytu na dno - tak 8-10cm, potem ziemia do iglaków a w dołkach w które wkładałam rośliny mieszanka ziemi Substral z osmocote i hydrożelu. Dodatkowo przy sadzeniu mikoryza do iglaków.

Większość wrzosów mi nie przetrwała zimy więc mamy tutaj już dosadzoną bakopę oraz jakąś odmianę astra. Aster teoretycznie powinien mieć dużo słońca, ale miał taki piękny kolor, że nie mogłam się powstrzymać od zakupu :) Dodatkowo między skrzyniami jest doniczka ze szczepioną na pniu karaganą syberyjską w wersji pendula

Zimna Zośka poszła w cholerę zatem zakupiłam plastikowe skrzynki z systemem nawadniania [długość 75cm]. Znalazłam je na allegro w rewelacyjnej cenie ok 18 zł/sztukę [normalnie w Castoramie, Obi itp kosztują ok 38zł].

Skrzynka nr1
Obrazek
2 fuksje [jedna mniej a druga bardziej wisząca, jedna ma białe środki jedna fioletowe], 2x śmieszna odmiana kocanki [tak przynajmniej mi powiedziano przy zakupie] oraz 2x goździki [tutaj znów goździki lubią słońce ale postanowiłam sprawdzić jak sobie poradzą]

Skrzynka nr2
Obrazek
2x fuksja w takiej samej konfiguracji jak w skrzyni nr1, kocanka, 2x biały niecierpek

Skrzynka nr3
Obrazek
2x fuksja, 2xkoleus, biały niecierpek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

30 maja przybyło mi kilka roślinek w mniejszych doniczkach. 3 begonie, różowe niecierpki

Zdjęcia poglądowe jak wtedy wyglądało
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit
Ale piękny balkonik :)
;:138 ;:138 ;:138
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Ta z krainy OZ
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Minął miesiąc od poprzednich zdjęć i do głównych zmian można zaliczyć obsadzenie skrzyń pnączami. Przybyły mi 4 clematisy, bluszcz oraz kiwi.
Clematisy nadające się na zacienioną wystawę i które ja zakupiłam to: Hagley Hybrid, Kardynał Wyszyński, Omoshiro oraz Warszawska Nike. Dopierałam je pod względem okresu kwitnienia, tak aby przez cały sezon co najmniej jeden miał kwiaty. I teraz tak: Hagley hybrid kwitnie lipiec-wrzesien, kardynal wyszynski czerwiec-lipiec, omoshiro maj-czerwiec oraz sierpien-wrzesien, warszawska nike czerwiec- wrzesien.

Inne clematisy nadające się na moją wystawę to dr ruppel, fujumusume, betty corning oraz guernsey cream.

Dodatkowo wsadziłam jeszcze 2 pnącza: Hedera helix 'Thorndale' - bluszcz pospolity 'Thorndale' oraz Actinidia kolomikta 'Adam' - aktinidia pstrolistna 'Adam' [chyba potocznie to jest kiwi]

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

Ale to się pięknie wszystko rozrosło hohoh........
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Ta z krainy OZ
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nadeszła wiekopomna chwila, kupiliśmy meble balkonowe i w końcu balkon można uznać za prawie ukończony. W związku z pojawieniem się stolika i krzeseł konieczne było przemeblowanie. Oto finalny efekt.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No i już na koniec trochę zdjęć z serii "zoom"

goździki to jedno z większych zaskoczeń dla mnie. Nie sądziłam, że bez dużej ilości słońca będą w stanie tak obficie i pięknie kwitnąć
Obrazek Obrazek

Fuksje- nie wiedziałam że mają owoce! I to takie mięsiste i soczyste, aż by się chciało spróbować...
Obrazek Obrazek

Begonie - te pełnokwiatowe bardzo przypominają róże. Są przepiękne.
Obrazek Obrazek Obrazek

niecierpek i koleusy
Obrazek Obrazek
clematis Warszawska Nike oraz trzmielina fortunea
Obrazek Obrazek
Lobelia z żółtą begonią oraz niecierpek. W tle piękna bakopa, której wzrost przerósł moje najśmielsze oczekiwania
Obrazek Obrazek
Na ostatnim zdjęciu bardzo ładna roślinka, drobne ciemnozielone, błyszczące listki i malutkie białe kwiatuszki. Nie mam bladego pojęcia co to jest. Może ktoś z was potrafi to zidentyfikować?
Obrazek ObrazekObrazek
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale piękny balkon ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
wodnik63
100p
100p
Od: 30 paź 2010, o 13:10

Post »

Alez pięknie u Ciebie! Tyle rzeczy się tu zmieściło, są też moje ulubione czyli powojniki :D Cudnie, normalnie aż czuć zapachy :wink:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przyjemnie posiedzieć na takim pięknym balkonie :D
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit Sama nie mam balkonu, więc z chęcią (i odrobiną zazdrości :oops: ) lubię zagladac do balkonowych wąteczków.
Twój zielony zakątek bardzo mi się podoba, więc jeśli pozwolisz będę dośc często rozsiadac się u Ciebie z kawką. :wink:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Ta z krainy OZ
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zapraszam ;)
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

:wit

Twój balkonik jest śliczny - oj jak by smakowała kawka wspaniale i jakby się super czytało w otoczeniu tych przecudownych kwiatuszków jedynie mogę pozazdrościć tak wspaniale urządzonego balkoniku - ja mam niewielki balkonik ale jest bardzo nasłoneczniony i jak są wiatry to mam straszny przeciąg nie potrafię się na nim niczego dochować - ale chyba na przyszły rok spróbuję coś tutaj zrobić - bo mi aż ;:152 mieć taki balkonik chociaż w połowie nie tyle piękny co wystarczy ładny na początek :wink: i zacznę już do skarbonki chyba wrzucać na lato byłoby jak znalazł jeszcze raz dla Twojego uroczego kącika ogromne ;:138
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam się gorąco w te zimne popołudnie ;:7
Czy w tym roku uraczysz nas zdjęciami z balkonu? Jak widzę tak cudnie zaaranżowany balkon to aż motywację mam większą do pracy nad moim :)
Pozdrawiam serdecznie
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”