Fiołkolandia i storczyki u Wandy
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fiołkolandia i storczyki u Wandy
Kochani postanowiłam otworzyć nowy, osobny wątek przeznaczony wyłącznie dla fiołków i storczyków, a więc kwiatków szczególnie bliskich mojemu. sercu. Właściwie do pewnego czasu ograniczałam moje zainteresowanie tylko do storczyków, ale w pewnym okresie z 80 sztuk tych pięknych kwaitów kwitło mi zaledwie kilka - reszta to była sałata i szczypior. I zrobiło się jakoś smutno... I wtedy zauważyłam, że te moje parapety można by ożywić właśnie kolorowymi fiołkami. Jedne i drugie świetnie się ze sobą komponują. I kupiłam na próbę w Kauflandzie taki jeden zabiedzony różowy fiołek za 4 złote. Potem, kilka dni póżniej, gdy byliśmy z mężem na zakupach, on wrzucił mi do koszyka drugie biedactwo. "Zobacz, jaki ten kwiatek ma ładny kolorek" - powiedział. I to także był fiołek (granatowy z niebieskim obrzeżem). Te dwa nieodmianowe, marketowe egzemplarze stały się początkiem mojej, jak to mówicie, choroby, choć wolałabym nazwać ją namiętnością. Dziś po pół roku mam już ponad setkę odmian. Na razie są to tylko ukorzeniające się listki i młode sadzonki. Ale kiedyś...
Tutaj w tym wątku zamierzam dokumentować ich rozwój i zapraszam wszystkich do odwiedzin i wspólnej kontemplacji tych uroczych istotek.
Fotografie zacznę wstawiać jutro.
Tutaj w tym wątku zamierzam dokumentować ich rozwój i zapraszam wszystkich do odwiedzin i wspólnej kontemplacji tych uroczych istotek.
Fotografie zacznę wstawiać jutro.
- kindziek
- 200p
- Od: 22 maja 2010, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: FIOŁKOLANDIA i STORCZYKI u Wandy
Cudownie
czekamy z niecierpliwością na zdjęcia!!

''Ludzie są jak kwiaty, stworzeni do tego, aby się rozwijać'' - André Liége
Pozdrawiam, Kinga.
Moje kwiatuszki.
Pozdrawiam, Kinga.
Moje kwiatuszki.
Ja też czekam na fiołkowe fociaki

- Michaeli
- 500p
- Od: 19 sie 2010, o 10:28
Melduje się w twoim wątku, oraz czekam na fotki. 

Hej to ja z nadziejami na zdjęcia a tu jeszcze nic nie ma 

- myszkas21
- 500p
- Od: 12 mar 2010, o 19:12
Przybiegłam
podziękować za zaproszenie. Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy

Pokój bez kwiatów wygląda jak smoking bez muchy...
Moje zielone maleństwa
Moje zielone maleństwa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Wando
i ja skorzystałam z zaproszenia. Wspaniały pomysł z tym wątkiem. Ja też czekam na zdjęcia. 

- anik
- 1000p
- Od: 28 maja 2010, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Wando. Zawitałam do fiołkowego wątku bo ja też je uwielbiam.
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
I ja się melduje 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Och ile gości! Witam was wszystkich, szczególnie tych, których noga nawet nie postała w moim poprzednim wątku. Widzę, że hasło FIOŁKI ma tutaj moc magiczną. Teraz aż się boję, że nie sprostam waszym oczekiwaniom... Lecz gdy się rzekło A, to trzeba powiedzieć B. A więc do roboty...
Więc, jak już wspomniałam, pół roku temu pojawił się u mnie pierwszy fiołek. Najzwyklejszy na świecie: różowy, z pojedynczym kwiatem. Czy miał ktoś z was jeszcze bardziej zwyklego fiołka niż ten? Bo nawet nieodmianowy biały ma w sobie coś więcej niż po prostu różowy. Ale to właśnie ta taniutka bida z supermaketu stała się POCZĄTKIEM, zarzewiem, zalążkiem, protoplastą i zarazem zwiastunem mojej namiętności. I kwitnie aż do dnia dzisiejszego! Pół roku!!!
Oto ON ten Wielki NN

Więc, jak już wspomniałam, pół roku temu pojawił się u mnie pierwszy fiołek. Najzwyklejszy na świecie: różowy, z pojedynczym kwiatem. Czy miał ktoś z was jeszcze bardziej zwyklego fiołka niż ten? Bo nawet nieodmianowy biały ma w sobie coś więcej niż po prostu różowy. Ale to właśnie ta taniutka bida z supermaketu stała się POCZĄTKIEM, zarzewiem, zalążkiem, protoplastą i zarazem zwiastunem mojej namiętności. I kwitnie aż do dnia dzisiejszego! Pół roku!!!
Oto ON ten Wielki NN

-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Wandziu te kondelki w niczym nie ustępują odmianowym. Są śliczne i wdzięczne. 

- AnnaAgnieszka
- 1000p
- Od: 16 sie 2010, o 10:03
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Kolejny nieodmianowy to zakup mojego M. Byliśmy kiedyś W Kauflandzie. Ja oczywiście tkwiłam przy regale ze storczykami, a on gdzieś się zawieruszył. Patrzę, a tu przychodzi z fiołkiem w ręku. Podobał mu się kolor, bo sama roślinka była tragiczna, tak poobskubywana przez ludzi, że właściwie miała niewiele liści, ale kwiatki na szczęście zostały.
No i były już sobie dwa., Wielki NN oraz Drugi NN

No i były już sobie dwa., Wielki NN oraz Drugi NN