Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie...
Re: Rośliny moje hobby
Jakiś miesiąc temu brat obiecał zrobić mi lampę do doświetlania roślin.(Informacje jak zrobić i do czego służy taka lampa znajdują się w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=31786 ) Dzisiaj ją otrzymałem. Akwarium wyłożyłem aluminium by ściany odbijały promienie świetlne.
Oto kilka fotek.

Oto kilka fotek.

Powoli zbliża się wiosna więc zacząłem przesadzać rośliny, te które dotychczas przebywały w piwnicy zauważyłem że puszczają pędy. Co do roślin które wysiałem miesiąc temu większość wykiełkowała (rodzynki brazylijskie i melony nie wykiełkowały
) i rosną sobie w szklarni doświetlane ledami efekty po tygodniu są dobre... Kupiłem też nasiona judaszowca,albicji,paulowni i perukowca. Wkrótce też wsadzę do gruntu goji, figowce i paulownie. 

Wszystko u ciebie rośnie jak szalone, piękna "plantacja" rosiczek 

- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Super fotorelacja
a taka rosiczka to by się przydała
much w końcu w domu by nie było 

przemo1669- rosiczki niestety zjadają tylko te małe muchówki
alunia- Dzięki mam ich tyle bo łatwo je rozmnożyć
alunia- Dzięki mam ich tyle bo łatwo je rozmnożyć

- przemo1669
- Kontakt:
A takich to też u mnie pełno, jak ktoś przyniesie pełno owoców to wszędzie latają te muszki owocówki
Jak łatwo, ja nie mogę się dorobić ani jednej rosiczki;:223maxmar123 pisze: łatwo je rozmnożyć
Wystarcz odciąć liść i położyć na wilgotny torf, w miejsce 1 liścia za jakieś 2 tygodnie będą ok 3 małe rosiczki 

- przemo1669
- Kontakt:
Tylko widzisz ty masz z czego rozmnażać, a ja ani jednej rosiczki nie mam

- agnieszka_
- 1000p
- Od: 21 gru 2012, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Piekna uprawa rosiczek i całej reszty .
Powodzenia

- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ee, to ty jesteś mistrzem w rozmnażaniu, miałam rosiczke, nigdy mi się to nie udało.
fajne masz zielone.
Napisz coś więcej o Rollinii.
fajne masz zielone.
Napisz coś więcej o Rollinii.
lucy23-61-Nasiona kupiłem na allego. Z tego co czytałem kiełkowalność tej rośliny jest wysoka. Roślina rośnie szybko, ale coś ostatnio mi choruje chyba ma przędziorka. A to opis z wiki. Biriba jest szybko rozwijającą się drzewem. Może osiągnąć wysokość 13-49 m. Może owocować z nasion w ciągu 3 lat. Owoce są duże, stożkowe lub okrągłe. Jego powierzchnia pokryta jest miękkimi kolcami lub wypukłości.Owoc jest delikatny i szybko się psuje co ogranicza komercyjną sprzedaż.
Owoc
Miąższ jest bardzo miękki i słodki. Niektóre raporty smaku są bardzo korzystne, a inne bardziej umiarkowane. Zostało wyprodukowane z niego wino w Brazylii. Trochę słabo przetłumaczone
Wkleił bym zdjęcie z internetu ale chyba niewolno.
Owoc
Miąższ jest bardzo miękki i słodki. Niektóre raporty smaku są bardzo korzystne, a inne bardziej umiarkowane. Zostało wyprodukowane z niego wino w Brazylii. Trochę słabo przetłumaczone