Fiołkowe zamiłowanie Jatry
Re: Fiołkowe zamiłowanie Jatry
Nie mam z tym duzego doswiadczenia, ale chyba listki tak jak i sadzonki tez wola ciasne doniczki. Pierwsze dzieci z listkow wsadzonych do duzej doniczki w marcu mialam okolo sierpnia. A pierwsze dzieci z listkow zasadzonych we wrzesniu w listopadzie, każdy mial/ma swoja doniczke.
Niestety napadly na nas roztocza :[ i sporo lisci stracilam. Jak rowniez sporo maluszkow. Teraz przedszkole fiolkowe mam w innym miejscu niz dorosle fiolki i rozdzielone sadzonki. Dorosle fiolki lepiej znosza oprysk.
Niestety napadly na nas roztocza :[ i sporo lisci stracilam. Jak rowniez sporo maluszkow. Teraz przedszkole fiolkowe mam w innym miejscu niz dorosle fiolki i rozdzielone sadzonki. Dorosle fiolki lepiej znosza oprysk.
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widocznie coś w tym jednak jest.będę eksperymentować.Moje fiołki też dopadły roztocza
.Ale u mnie nieduże straty bo dorosłe chyba 4 doniczki kundelków.A reszta-listki ukorzeniane bez dzieciaczków.Pryskałam kilka razy i wygłądają lepiej.A część dzieciaczków się wykluła i wyglądają na zdrowe.Bo te liście-mamy też pryskałam.Mam nadzieję że się pozbyłam tego okropieństwa.

Ciekawy ten fiołek ma kształt kwiatów;).
- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:

Witam .
jola1313

Bardzo dziękuję w imieniu fiołeczków .Jeśli chodzi o rady to pisze o tych ,które sama wypróbowałam ,bardzo lubię się z nimi dzielić z innymi pasjonatami zieleni .A jeszcze bardziej ciesze się jeśli komuś się przydadzą .
Listki fiołków ukorzeniam na wiele sposobów , począwszy od ukorzeniania w wodzie, w perlicie i tradycyjnie w ziemi i tych ukorzeniam najwięcej .
Wykorzystuje prawie wszystko , wcześniej we wątku można zobaczyć , nawet pojemniki po jogurtach .
Prawda jest taka ,że najważniejsze jest podłoże , głębokość wsadzenia listka ,temperatura , wilgotność ,a pojemnik nie ma aż tak wielkiego znaczenia .Wybieramy to co jest dla nas wygodne no i tanie

Fiołki z liśćmi Varegiata są piękne niektóre nawet nie muszą kwitnąć ,i każdy różni się od siebie jedne maja więcej bieli drugie mniej a jeszcze inne są trzy kolorowe .Wszystko zależy od odmiany jaką się posiada.
Przyczyn braku wybarwienia jest wiele .
-przenawożenie azotem
-zbyt duża ilość słońca
-zbyt wysoka temperatura
-fiołek mógł się zmutować .
Nie wiem na jaki miejscu rośnie Twój fiołek .
Najlepiej jest przetestować fiołka i przenieść go w miejsc jasne ale chłodniejsze ,ale gdzie nie świeci na niego słonko .Fiołki lubią jasne miejsca ale nie za dużo słońca .Najlepiej jest miejsce na oknie wschodnim i północnym .Liście u fiołka typu varegiata w ciemniejszym i chłodniejszym miejscu jaśnieje .
Poza tym zbyt ciepła temperatura sprawia iż bakterie , które są w glebie pod wpływem zwiększonego ciepła wpływają na produkcje chlorofilu ten natomiast sprawia ,że fiołek pobiera z podłoża więcej azotu , a jeśli w dodatku podlewamy nawozem w którym jest dużo związku azotu to wtedy mamy zielone listka.
Dlatego musisz , sama po experymentować ,wszystko zależy od odmiany , są takie którym chwilowe słonko nie przeszkadza i wystarczy przenieść w chłodniejsze miejsce .
Ostatni wariant to masz sadzonkę , która została uzyskana od liścia , którego odmiana z liści była już sportem. Czyli roślina mateczna mogła być już niezgodna , i pobrane listko ono już będzie już wydawało takie same sadzonki , jest to już nieodwracalne .
Mam nadzieje ,że choć odrobinę pomogłam ,a na efekt troszkę trzeba poczekać .
Ewelinka

Patrycjo

Dziewczęta trzymam kciuki za Wasze maleństwa .
Dla Was trochę zieleni .
??-??????? ???? (E .???????? ) -LE Zielona Róża

Uploaded with ImageShack.us
- APe
- Od: 21 wrz 2009, o 23:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zielona Róża fantastyczna ,ale TY masz tych cudeniek

O jaka brzydka! ;) Zartuje. Kusiecielka jedna!
Pokaz go nam koniecznie jak sie calkiem rozwinie.
Pokaz go nam koniecznie jak sie calkiem rozwinie.
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-LE Zielona Róża cudna 

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Kochana Jatro;dziękuję bardzo za Twoje dobre rady i życzliwość
.Postaram się dogodzić mojemu fiołkowi.na razie tylko go przeniosłam na wschodnie okno.Może to mu pomoże i listki mu zbieleją choć trochę.a ten fiołeczek z ostatniego zdjęcia-
.Ale te Twoje fiołki mają szczęście że mają Ciebie!u mnie niestety pewnie by tak pięknie nie wyglądały
.Ale Ty masz do nich wielkie 

- Jatra
- Kontakt:

Dziewczęta witajcie w ten mrożny i słoneczny dzień.

Stokrotkaniaprzepraszam ale nie chcący Ciebie pominęłam.Ja już nie chodzę do szkoły tylko moja córa , a że wczesne wstawanie odwożenia ,przywożenia się skończyły to i ja mam wolne .

Ewelinko znalazłam Twojego pięknotka - http://dimetris.com.ua/forum/viewtopic.php?t=3112
Jolu bardzo się cieszę , na efekt trzeba trochę poczekać .Znalazłam Twoja odmianę fiołka i jest piękny acz kolwiek aż tak mocno się nie wybarwi ta odmiana tak już ma .
Ape, Dorotko dziękuję bardzo

- Jatra
- Kontakt:
- stynka0207
- 500p
- Od: 21 lut 2010, o 15:47

- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Bonsai cudne wszystkie, a to czerwone (jakiś klonik?) najbardziej mi się podoba.

Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
- Jatra
- Kontakt:

stynka0207 fakt ceny to od 80-100zł za 1 szt .Mało było kupujących więcej oglądających .
Krysiu on mnie tez zauroczył

- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Klonik bardzo urzekający:D
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Klonik zrobiony na bonsai śliczny. Aż mam ochotę takiego sobie sprawić. No może mniejszego, bo ten to pewnie krocie kosztuje.