Beatko . na tym forum poznałam wiele fajnych osób. Jestem zalogowana też na innym forum - .Ale tam tylko plotki . Natomiast nasze forum przewyższa wszystkie .Wszystkim polecamy forumogrodnicze.info - bo jest super !!!!!!
Kolejne słodkie fiołeczki. W moim jednym fiołku codziennie muszę usuwać przynajmniej jeden zgniły kwiatuszek czy to znaczy że jest przelany ? dopiero zaczęłam przygodę z fiołkami i eksperymentuje .
usychające kwiaty to może być objaw przesuszenia pomieszczenia. Jeśli po podlaniu liście są nadal wiotkie .To fiołka przelałaś.Pozostaw go i poczekaj co będzie. Jestem na wyjeżdzie ale jak wrócę to zrobię opis jak ratować gnijące fiołki
przyjaciółko forumowa !!!!!! piękne masz fiołki. nie wiem dlaczego u mnie nie chcą rosnąć a jak rosną to liście pokulone i od dołu podgniwają obrywam za chwilę kolejne liście
i tak w końcu nic nie zostanie a tak mi się podobają. jakie" czary " dopełnić żeby zmienić .???????? ;:49
Zosiu.
A no trzeba wieczorkiem podglądnąć twoje damy ponieważ potem śnią się kolorowe sny
Już mnie znów chwilkę nie było a tu takie cuda
I z pofalowanymi kwiatkami i nakrapiane , to z kolorowymi listkami itp itd
Oj aż w głowie się wiruje od tych pięknotek
Ratujmy gnijące fiołki . To nie koniec ich życia !!!
Wszystkie podane rady zostały osobiście przez mnie przetestowane i zdają egzamin w 100 %
fiołek powinien mieć piękny równomierny pokrój . To świadczy o zdrowiu i dobrej kondycji rośliny
czasami gdy nie zaglądamy tydzień do roślin zdarzy nam się zobaczyć coś takiego- Liście stały się od spodu wiotkie .Zwijają się do środka. Kwiaty się obwieszają i zamierają.Cała roslina wydaje się zwiędnięta . a przecież dwa lub trzy dni temu była podlewana i nic . Zalaliśmy swoją roślinę zbyt dużą ilością wody. Po paru dniach zobaczymy wyrażne gnicie
Po przelaniu oczywiście możemy fiołka odstawić i obserwować co się dzieje. Po paru dniach jeśli nie więdną liście a fiołek nabiera krzepy nic nie musimy robić. Ale jeśli zauważymy objawy jak wyżej To należy
1 Wyjąć roślinę z doniczki i obejrzeć cały korzeń i pień - zgrubienie z którego wyrastają liście
2 Jeśli zauważamy wyrażne gnicie pnia lub zgniłe korzenie . Natychmiast chore miejsce odcinamy do zdrowej tkanki. nie żałuj nic bo stracisz całą roślinę.Wszelkie oznaki gnicia musisz usunąć !!!!!!!!!!!
3 Przygotuj kieliszek z wodą . naklej nazwę fiołka i zanurz pod same liście i odstaw najlepiej na okno północne lub zachodnie
4. Mija miesiąc - fiołek wypuści korzenie - tak możesz swoją roślinę trzymać nawet 3 miesiące- niektóre nawet będą kwitły
pamiętajmy o tym ,że jak fiołeczek wypuści korzenie to będzie wypijał więcej wody .Co 2 tygodnie dolewamy wodę z małą ilością odżywki np.florowitu lub co innego jak jest pod ręką
5. Po ok. 3 miesiącach fiolka wsadzamy najpierw do małej 6 cm średnicy doniczki. I mamy już uratowanego fiołeczka
Powodzenia !!