Zielone różności

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone różności

Post »

Elu oprócz aloesika i listeczków fiołkowych wysłałam Ci szczepeczki 4 różnych Gruboszów.
Ten z największymi listkami o nieregularnym kształcie i kolorze zielonoszarym to Crassula arborescens Blue bird.
Nad fiołeczkami leży Crassula minor, a niżej dwie różne odmiany Crassula portulacea Hobbit. :D
Wszystkim przykazałam, że mają ładnie rosnąc i przynosic Ci radośc. :wink:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

Ale bogate paczuchy do Ciebie przyszły. Też mam ginurę od Adama, a od Elci dostałam przebogatą pakę ze szczepkami :tan Prawda, że interesy z nimi to sama przyjemność? :tan
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

:wit Elu - tym razem ja u Ciebie.Nie wiem od czego zacząć,bo podziwiać to na pewno od początku,a chwalenie,siłą rzeczy,musi być wybiórczo no i tu problem.Chciałoby się wymienić wszystko :marantę i szczawik,zroślichę i kaktusiki,hibiscus i paprotki.Twoje bluszczyki posadzone w osobnych doniczkach - przepiękne.Ja powsadzałam swoje razem,tak wydawało mi się ciekawiej i teraz jestem w rozterce.Kocham fuksje na balkon,ale najpiękniejszy chyba kwiat - jeszcze takiego nie widziałam to Twoja begonia,ta o zwisających białych,lekko zabarwionych j.różowym kolorem kwiatach.Jeszcze takiego cuda nie widziałam.Czy znasz jej pełną nazwę?Pokusiłabym się o jej upędzenie.
Niech Ci się chowają zdrowo tak w domu jak i na balkonie i działce ;:3 ;:108
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Agatko, Celinko, Aloesik ;:196

Elciu dziękuję, chyba wzięły sobie do serca twoje polecenie ;:108 tylko nie wiem czy dobrze zrobiłam bo dałam je od razu do ziemi, takiej jak do kaktusów ale dodałam jeszcze troszkę drobnego żwirku a fiołaski też ładnie puszczają korzonki.

Kasiu sama przyjemność dostawać takie paczuszki jak od Eli czy Adama , nie mogę pominąć w tym miejscu również zeberki i agaM , jestem bardzo wdzięczna za wszystkie zielone które od was dostałam.

Krysiu i tu się z tobą zgodzę że takie kompozycje są ciekawsze, nie wiem dlaczego tego nie zrobiłam, ale mam 2 nowe bluszcze, myślę że zgodzą się ze sobą, a to one: Obrazek

Cieszy mnie to że kwiatki podobają się, teraz parapetowe troszkę zaniedbane kosztem balkonowych i tych z przeznaczeniem na działkę, w niezbyt dużym mieszkaniu to niezły rozgardiasz się robi, już nie mogę się doczekać kiedy zrobi się naprawdę ciepło i całą wystawkę zrobię sobie na balkonie, a przy takiej pogodzie jak teraz to trochę przestawiania jest.
Begoniami zauroczyłam się kilka lat temu, staram się przetrzymywać bulwy przez zimę i później je wysadzam. W tym roku nie robiłam z braku funduszy nowych zakupów, z 5 przezimowały mi fajnie 4 i myślę że ta biała też, niestety nazwy jej nie znam. To prawda że jest ona śliczna, dla mnie jakaś wyjątkowa. Wiem że dziewczyny dzieliły bulwy na wiosnę, jak są dość duże to jest taka możliwość, jeśli poczekasz krócej niż rok i będzie czym dzielić,to będziesz w jej posiadaniu. ;:108

A to malutki kącik niektórych zielonych Obrazek
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

elik_49 pisze:Muszę się pochwalić jakie cuda dostałam dzisiaj od dziewczyn, ogromniaste ;:196 ;:196

Od agaM Agnieszki oprócz tych szczepek jeszcze różne nasionka, zwłaszcza za mak czerwony ;:196 ;:167
Obrazek

Od zeberka4 Sary, takie oto śliczne już niektóre ukorzenione ;:196
Obrazek

Część już została posadzona, ale nie wiem jak ukorzeniać hoję, czy od razu do ziemi czy jednak ukorzenić w wodzie, może ktoś doradzi :oops:

Super,że doszły w dobrym stanie :D
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Musze się pochwalić że "serduszka" ceropegia wooda chyba nazwy nie pomyliłam którą dostałam od zeberki ładnie wypuszcza młodziutkie listki Obrazek

I nie wiem co zrobiłam nie tak z hoją, bo to chyba korzonki pokazały się na pędzie a nie zalążki nowych pędów, poradźcie, co z tym zrobić?, jak to zauważyłam to zdjęłam przykrycie które miało pomóc w lepszym ukorzenieniu się :( , jestem załamana. Obrazek
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To widać ma super warunki tam u Ciebie! a u hojki jeżeli została nakryta to to normalne jest ;)
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Saro chyba jej służy klimat, ja już pisałam że w jednym pokoju jest szczególny, tu nawet patyczek posadzony wydał by kwiaty lub owoce. To znaczy że mam się tą hoją nie martwić? to normalne ;:108 .
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

;:7 Elu - wspaniała kompozycja.Będą wyglądać rewelacyjnie ;:63 ;:63
Oczywiście,o bluszczykach mowa ;:180
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Elu bardzo dobrze zrobiłaś z gruboszkami. Na pewno ładnie Ci się w ziemi ukorzenią.
Czasami zdarza mi się ukorzeniac je też w wodzie, nawet z bardzo dobrym skutkiem. :wink:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po prostu jeżeli zdjęłas z niej przykrycie to korzonki zaschną,jeżeli znowu nakryjesz korzonki znów mogą puscić ;) u hojek to raczej normalne zwłaszcza jak mają mikroklimacik zrobiony ;:108
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Elu ale u Ciebie dzieje się :shock: W kąciku, aż gęsto od zielonych i jeszcze same śliczności dostałaś ;:63 W sprawie hoi nic nie doradzę, bo zielona jestem w tym temacie :oops:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

A no dzieje się u mnie, dzieje i to nie tylko na parapetach, stąd brak czasu by spokojnie przysiąść i przejrzeć dokładnie wasze dogadywanie się z kwiatkami.

ale znalazłam czas by rozsadzić skrzydłokwiata, jeden z nich pojechał już do nowego domku Obrazek

i prawie wszystkie listeczki fiołków które dostałam od Elci wypuściły korzonki już tak duże że posadziłam je

Obrazek
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Skrzydłuś uroczy ;:138 Mój w pracy tez zakwitł ;:108 Trzymam kciuki za listeczki fiołkowe :uszy
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Witaj Agato, jestem z niego dumna, bo to zakup ubiegłoroczny, bardzo mała sadzonka była a urósł teraz do takich rozmiarów tylko kwitnie pojedynczymi kwiatkami, pąków ma sporo nawet, gdyby wszystkie rozwinęły się jednocześnie to byłby dopiero raj dla oczu :wink: .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”