Ewka i jej doniczkowce .

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
akwe19
100p
100p
Od: 23 gru 2014, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ewka i jej doniczkowce .

Post »

Jestem na forum od niedawna . Postanowiłam otworzyć swój wątek ,by swoimi fotkami nie zaśmiecać innym wątków . Jestem początkująca i znalazłam tu dużo świetnych porad . Chcę pochwalić się swoimi kwiatuszkami . Jeśli ktoś czasem do mnie zajrzy to z góry dziękuję ;:196 .Na forum najbardziej urzekły mnie fiołki i skrętniki . Tak ukorzeniałam niektóre fiołki, inne w wodzie . Obrazek Później trafiły do doniczek :D Obrazek Obrazek Gdzieś wyczytałam , że jak się uszkodzi listki to szybciej puszczą sadzonki , u mnie się sprawdziło . Ale te obcięte kawałki listków włożyłam oczywiście do ziemi . Dziś wyglądają tak . Obrazek Obrazek To są listki fiołków odmianowych . Mam jeszcze kilka NN , pewnie kundelki . Dostałam od znajomych . Właśnie pierwszy mi zakwitł ;:138 ;:138 ;:138 Obrazek Obrazek Obrazek Na dziś już starczy tego przechwalania się ;:108 . Jutro napiszę o moich początkach ze skrętnikami . Pozdrawiam :wit :wit :wit
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 43&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Olmo
50p
50p
Od: 6 lis 2014, o 20:25

Re: Ewka i jej doniczkowce .

Post »

Cieszę się, że tu zajrzałam. Miło mi Cię przywitać :wit Zapowiada się ciekawy wątek. Słyszałam o rozmnażaniu roślin przez liście, ale żeby dało się ukorzenić tak małe fragmenty, to nawet nie przypuszczałam. Mam jednego fiołka, chyba wypróbuję. Skrętnika też kiedyś miałam, niestety udało mi się go uśmiercić :cry:
Czekam na kolejne posty :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fiołek różowiutki cudny, a ile ma pączków ;:215 . Reszta maluchów też pewnie wyrośnie na przystojniaczki. Będę czekać na kolejne zdjęcia.
Pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Ewka, przygnałam tu wiedziona zapachem fiołków :lol:
Zapowiada się ciekawie, różowy bukiecik uroczy ;:3

Maluszki żłobkowe wzruszające, uwielbiam takie widoki ;:167
akwe19
100p
100p

Post »

Wielkie dzięki za odwiedziny . :heja :heja :heja :heja
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 43&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Cześć :wit Ja również podążam śladem fiołków, więc miło Cię odwiedzić. Ale masz aparaturę na pierwszym zdjęciu ;:215 Co do tego uszkadzania listków to pierwsze słyszę, ale super, że pomysł się sprawdza. Piękny ten różowy fiołek, utworzył bardzo ładny bukiecik. Pozdrawiam serdecznie :)
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
akwe19
100p
100p

Post »

Witam , dziś miało być o skrętniczkach. Pierwsze listki dostałam w tamtym roku od sąsiadki , takich " zwylkasków". Poczytałam na forum i postanowiłam pociąć je na 4 części . I jakimś cudem się ukorzeniły . Co prawda połowa padła :( , ale już załapałam bakcyla . Oto moje kundelkim , filetowy i biały :heja Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Dwa z tych filetowych kundelków są już u mojej mamy , tak jej się spodobały . Poszperałam u Forumek , naoglądałam się tych ślicznych odmian i zamówiłam 5 liści odmianowych . Niestety był to październik i ;:145 żaden listek się nie ukorzenił . Ale zawsze można liczyć na pomoc na forum . Poradzono mi zakupienie sadzonek i tym razem się udało . Zakupy nie były łatwe ;:108 tyle pięknych odmian , nie wiadomo co wybrać ;:oj . Zdecydowałam się na 5 odmian ( MARIANNA , LISICA , ZŁOTKO , BLUE FRILLS, DS-TUMANOST ANDROMEDY ) . Przyszły sadzonki i posadziłam maleństwa ( niestety nie zrobiłam fotek ) . Dziś mają się dobrze :tan :tan :tan ,Obrazek Obrazek Obrazek jeden już zakwitł . To żółciutkie ZŁOTKO . Obrazek ObrazekJednak to nie koniec moich chciejstw , kupiłam jeszcze dwa listki na alle.... I jeszcze raz postanowiłam podjąć próbę ukorzenienia . Pocięłam je na 4 części i włożyłam te kawałki do pudełeczek z ziemią .Lekko podlałam i czekam cierpliwie . Minął już miesiąc i nie zgniły :tan :tan :tan , może tym razem coś z tego będzie . Obrazek Obrazek Obrazek Oczywiście próbuje zarazić skrętnikozą koleżanki w pracy :uszy :uszy :uszy i chyba mi się udało . Obiecałam sadzonki na razie kundelków ( też stoją na parapecie w pudełeczkach , niedaleko odmianowych ) , więc jeden mój parapet to wielki żłobek . Jak nie skrętniki to fiołki . Zarazo rozprzestrzeniaj się :;230 :;230 :;230 , bo taka choroba jest fajna . ;:80
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Toż to całe labolatorium u Ciebie :) . Kwitnące kundelki śliczne ;:167 , a jak młodzież rozkwitnie - to dopiero będą widoki ;:11
akwe19
100p
100p

Post »

Świetnie trafiłaś :wit :wit :wit jestem z zawodu laborantką :heja :heja :heja
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
akwe19
100p
100p

Post »

Dziś pochwalę się innym kundelkiem fiołkowym , jeszcze nie jest w pełnym rozkwicie ( bo jeszcze widać pączki ) lecz nie mogłam się powstrzymać . :tan :tan :tan ObrazekI jeszcze dwie fotki z mojego fiołkowego parapetu , w każdym jest inny fiołek . Obrazek ObrazekMam jeszcze fiołki na innych dwóch parapetach , to drugie egzemplarze .Jakby ,któryś niestety nie przeżył ,to może zostanie jego bliźniak ;:224 ;:224 ;:224 . W domu mam jeszcze inne kwiaty , a skoro o doniczkowcach wątek to jeszcze fotki gloksynii. Obrazek ObrazekTa gloksynia będzie koloru różowego , mam jeszcze w kolorze fioletowym, ale jest mniejsza i też mam tylko pączki , więc następne fotki wstawię jak będą kwitły . ;:108 ;:108 ;:108 Gloksynii miałam więcej w takich samych kolorach , ale że parapety nie z gumy podzieliłam się z koleżankami i mamą . Jedną gloksynię miałam posadzona na knot . W czasie gdy się w domu paliło prawie na okrągło ,było ciepłe i suche powietrze knot się sprawdzał . ObrazekGloksynia na knocie to ta większa . Były sadzone tego samego dnia , stały na tym samym parapecie ( wschód) oczywiście taka sama ziemia i włożyłam obu patyczki nawozowe do kwitnących .Gloksynia z knotem trafiła do mamy i stwierdziłyśmy , że jak teraz mniej się pali to jednak trzeba podlewać tylko jak ziemia przeschnie , bo z knotem jest za mokro . Co prawda knot zostawiłyśmy, bo może przyda się w upały . Byłam u mamy i zrobiłam jej fotki .Już kwitnie i pączków też ma sporo. Obrazek ObrazekTa druga która była bez knota ma się dobrze , ale pączki ma malutkie i chyba nie szybko będzie kwitła .
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

akwe19

zaglądam i ja do Ciebie, witaj! :wit
Piękne roślinki i... co za porządek ;:oj
Wszystko stoi na parapecie równiutko w eleganckich doniczkach, no i te szklarenki! :D
Ekstra! Będę zaglądać i kibicować maluchom, a także podziwiać te większe okazy :)
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Pięknie, widzę u koleżanki profesjonalne podejście do tematu :D
Baardzo mi się podobają Twoje parapety, jeszcze tego lata powinnaś się doczekać kwitnień i dopiero szczęka nam opadnie ;:3

Drobna sugestia, fiołeczki mają delikatny system korzeniowy, łatwiej im się rośnie w mniejszych objetościach. Lepiej maluszki posadzić do niewielkich pojemniczków i gdy ziemia będzie przerośnięta korzeniami przesadzić jeszcze raz do większej doniczki ;:108
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Cudowne widoki u ciebie na parapecie, niech kolekcja się powiększa, a wszystko niech zdrowo rośnie i często kwitnie :wit .
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Witaj :wit Parapet fiołkowy powala na kolana ;:oj i muszę Ci powiedzieć, że już nie mogę się doczekać momentu kiedy to wszystko zakwitnie ;:108
akwe19
100p
100p

Post »

Dzięki wszystkim za odwiedziny . :wit :wit :wit Pisałam o tym , że posadziłam części fiołków ( obcięte czubki , to prawie pół listka ) . Ukorzeniły się i zaczęły puszczać sadzonki . Dziś pojemnik z maluszkami wygląda tak . Obrazek. Zauważyłam też , że z tych czubeczków są tylko pojedyncze sadzonki , a nie jak z ogonka kilka . Może dlatego , że jest tylko jeden nerw w czubku listka . ;:131.Jeden z kawałków liścia skrętnika zrobił mi niespodziankę . ;:oj ObrazekMyślę , że to będzie sadzoneczka , moja pierwsza odmianowa . Jak kupowałam liście fiołków odmianowych , to jeden listek był dużo mniejszy od reszty . Podejrzewałam , że to jest miniaturka i chyba się nie myliłam . Tu porównanie dwóch sadzonek ,ukorzenionych w tym samym czasie listków . Obrazek. Jeszcze się pochwalę nowym doniczkowcem , niestety chyba posadziłam go w za dużej doniczce .Nie jest zbyt dorodny , bo chyba najpierw poszedł w korzonki . Obrazek.Ale kwiatuszka wypuścił , chyba się polubimy . ;:108 ;:108 ;:108. Jeszcze raz dzięki , że zaglądacie na mój wątek . :tan :tan :tan
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”